You are here

Najčešći uzroci opadanja kose kod žena – TELOGENI EFLUVIJUM

Drage naše dame, pored vašeg zanosnog stasa, divnog glasa, očiju, vašem šarmu doprinosi i bujna kosa. U savremenom svetu sve je više žena koje muku muče sa retkom kosom, kao i opadanjem iste. Pomenućemo jedan od najčešćih uzroka ovog problema…

 • Telogeni efluvijum (TE)

Normalno je da je oko 80-90% dlaka u aktivnoj fazi rasta (anagena faza), dok je ostatak u tzv. telogenoj (pasivnoj) fazi rasta. Kod telogenog efluvijuma se dešava da veliki broj dlaka istovremeno i naglo ulazi u pasivnu faza rasta i opada. TE najčešće pogađa srednji deo glave, retko sa strane (temporalno) i pozadi (okcipitalno). Pacijenti obično ne izgube svu kosu, ali ona postaje difuzno tanka i slaba, a često se skalp jasno nazire. Najčešće se kosa gubi temporalno „u prednjoj liniji“ (slično muškim zaliscima), a pacijentkinje često navode da im je rep „izgubio volumen“. U izraženijim slučajevima, telogeni efluvijum pogađa i obrve, stidnu regiju i pazuh. Poenta svega je da folikuli dlake zapravo nisu trajno oštećeni, samo se mnogo više njih nalazi u pasivnoj fazi rasta nego što je normalno.

 • Uzroci TE

Klasični TE nastaje najčešće posle porođaja. Naime, estrogen i progesteron koji se intenzivno luče tokom 9 meseci trudnoće jako povoljno utiču na rast kose i produžavaju anagenu (aktivnu) fazu rasta kose. Po porođaju, smanjuje se lučenje „hormona koji jačaju kosu“ i kosa koja je bujala pod uticajem ovih hormona tokom trudnoće, sada ulazi u pasivnu fazu. Sva dlaka koja je „planski“ trebalo da opada tokom devet meseci, naglo počinje da opada dovodeći do telogenog efluvijuma. Većina žena nakon samo par meseci uspe da se izbori sa ovim i njihova kosa uspeva da povrati volumen.

Svaka restriktivna dijeta takođe dovodi do opadanja kose. Važno je zapamtiti da svaki put kada „nekontrolisano“ gubimo težinu, gubimo i kosu. Zato treba planski pristupiti redukciji masnih naslaga, a i „dijet ciklus“ ispratiti suplementima koje je neophodno uzimati kako bismo pomogli našoj kosi.

Određeni lekovi dovode do „hroničnog“ telogenog efluvijuma poput antidepresiva, beta-blokatora, zatim prilikom vakcinacije ili nakon hirurških zahvata.

Međutim, sasvim sigurno najčešći razlog koji dovodi do TE u današnje vreme je STRES (akutni i hronični, potisnuti ili manifestni). Hronične bolesti i nedostatak određenih vitamina i minerala u telu takođe dovode do ovog oboljenja.

Važno je znati da telogeni efluvijum može biti udružen sa drugim stanjima koja dovode do opadanja kose, najčešće sa androgenom alopecijom (uticaj androgenih hormona – hormonski disbalans) i alopecijom areatom („ćelavost na pečate“ – autoimune bolesti).

 • Bitni vitamini i minerali…

Gvožđe, cink, kalcijum i bakar se smatraju najbitnijim mineralima kada je u pitanju rast i kvalitet kose. Od vitamina su u prvom planu beta-karoten, vitamin A, vitamin D3, vitamin E, kao i vitamin C i vitamini B-grupe. Ne zaboravimo na značaj kvalitetne, raznovrsne i izbalansirane ishrane – pogotovu proteini visoke biološke vrednosti i zdrave masti.

Od suplemenata su jako bitni i goveđi želatin, hidrolizovani kolagen, kao esencijalne omega-3 masne kiseline.

Ne zaboravimo da nelečena anemija doprinosi dodatno ovom problemu!

 • Hormoni?!

Hormonalna slika kod žena koje pate od proređenosti ili opadanja kose predstavlja jednu od osnovnih dijagnostičkih metoda. Zato se savetuje da svaka žena obavezno uradi analize svojih hormona pre započinjanja bilo kakve terapije. Način na koji hormoni utiču na kvalitet i opadanje kose je sledeći:

 • Androgeni hromoni (testosteron, DHT, DHEA, androstenedion, zloupotreba AAS kod žena) dovode do gubitka kose u frontalnom delu, ali i do nastanka akni, pojave neredovnih ciklusa.

 

 • Gonadotropini (uticaj hipofize na polne žlezde i produkciju polnih hormona) - LH i FSH

 

 • Estrogen direktno produžava fazu rasta dlake i vrlo povoljno utiče na kvalitet dlake u celini.

 

 • Prolaktin u visokoj koncentraciji nepovoljno utiče na rast kose.

 

 • Hormoni štitne žlezde (u prvom planu fT3, fT4) povoljno utiču na faze rasta dlake, regulišu proliferaciju matriksa dlake tako da u nedostatku ovih hormona dlaka postaje suva, krta i slaba. Takođe, hipotireoidizam se odražava na istanjenje spoljašnje trećine obrve.

 

 • Testosteron utiče na opadanje kose preko svog derivata DHT koji utiče na postepeno odumiranje folikula. On skraćuje ciklus rasta dlake, a produžava neaktivnu fazu, sve dok dlaka ne prestane u potpunosti da raste (androgena alopecija).

 

 • Vitamin D utiče na inicijaciju anagene faze rasta dlake.

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi