You are here

Nega kože leti

image

Verovatno nega kože nije prva stvar na koju pomislite, ali vaše telo u koje ulažete toliko vremena da izgleda dobro, ono će dobiti svoj pun sjaj samo ako obratite pažnji i na kožu. Nađite vremena za osnovnu negu kože bar u ovim opasnim letnjim mesecima. Nebriga o koži može imati za posledicu prerano starenje kože a naročito kod sportista koji svoje telo izlažu ekstremnim naporima.

Najosnovniji savet vezan je za zaštitu kože od sunca. Dugo izlaganje suncu bez zaštite može dovesti do stvaranja bora, fleka po koži, pega i perutanja. O raku kože da i ne govorimo.

skin2Pridržavajte se ovih osnovnih pravila:

  • Ne izlažite se suncu između 10 ujutru i 4 popodne. Pre i posle ovog perioda ostaje vam više nego dovoljno vremena da se lepo osunčate i dobijete broznani ten.
  • Oko podneva nosite zaštitnu odeću – lagana pamučna ili lanena košulja i bermude kad sunce najviše peče pomoćži će vam da se zaštitie od njegovim štetnih uticaja. Ovo se takođe odnosi i na šešir ili kačket koji morate nositi da sprečite opekotine lica
  • Stavite kremu protiv UV zraka – neka do bude krema za srednjim zaštitinim faktorom, ali da bude vodootporna. Posle svakog kupanja nanesite kremu ponovo.skin3

Pored zaštite od sunca veoma je važno da ne pušite. O tome smo govorili već puno puta i zate da pušenje i sport ne idu zajedno. Ali ovaj put želimo da naglasimo da ni jedan pušač nema lepu kožu. Razlog ovome je što dima cigare smanjuje apsopciju vitamina A koji je jako važan za lepu kožu. Takođe sastojci dima sužavaju krvne sudove što dovodi do smanjenje ishranjenopsti kože i opet do prevremenog starenja.

Tretman vaše kože preko leta treba da bude sa intenzivno hidrirajućim kremama koje nanosite na telo posle kupanja. Inače, kupanje treba sratiti jer ono samo po sebi isušuje kožu a naročito ako ste navikli na tople kupke. Koristite blag šampon i sapun za kupanje, a posle kupanja nemojte trljati kožu peškirom – samo lagano tapkajte peškirom.

Ishrana je takođe veoma veliki faktor u lepoti kože leti ali dobra vest je da je ovo godišnje doba idealno za zdravu ishranu. Lubenice, dinje, kajsije, zatim paradajz, krastavci su ne samo dobri za vašu liniju nego i za hidraciju kože uz dodatne benefite antioksidanata.

 

Daniela_potpis_fotografija