You are here

O aroniji

image

Aronija odkad se pojavila i na našim pijacama i radnjama zdrave hrane, zainteresovala je mnoge ljubitelje lečenja biljem. Iako se radi o već dobro poznatoj lekovitoj biljci, aronija može biti i deo vaše ishrane, posebno kao čaj ili dodatak ishrani. Pročitajte više o ovim zanimljivim bobicama.

aronija1Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, najviše liči na borovnicu, a dobila je naziv sibirska borovnica i to iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Severne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospela u Sibir a drugi zbog toga sto je otporna na veoma niske temperature. Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C.

Raste i obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora moze dostići visinu oko 2 metra. Jestivi i lekoviti deo aronija2biljke je plod koji je malo oporijeg ukusa od borovnice. Interesantna je i činjenica da se plodovi aronije dobro odrzavaju na grmu tako da se mogu brati i dva meseca nakon sazrevanja. Iako nije nekog posebno lepo ukusa od arnije možete praviti sok ili čak, a Severnoamericki Indijanci koristili su aroniju za ishranu tako sto su plodove sučili ili mleli pa ih kombinovali sa mesom i kao dodatak pogačama.

Aronija je jedan od najjačih antioksidanasa u prirodi, ali ona ima i druge praktične medicinske indikacije. Sveže plodove indijanci su upotrebljavali najčešće kao lek za stomačne tegobe a čaj od listova aronije za vidanje rana.

aronija4Lekovita svojstva aronije je tesko nabrojati a da se neka od njih ne izostave ali cemo navesti najpoznatija: podstice cirkulaciju, pročišćava krv, ublazava glavobolju i migrenu, snizava povisen krvni pritisak, povoljno deluje na čeludac i creva, zaustavlja proliv, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.

Posebno se istice njen blagotvoran uticaj na zuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.

Vazno je i reći da aronija regulise pravilan rad i izlučivanje hormona stitne zlezde, kao i da regulise rad pankreasa pa moze biti korisna u lečenju dijabetesa (šećerne bolesti). Arnija jos i podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i koze, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

 

Daniela_potpis_fotografija