You are here

Ojačajte svoje telo, ali i srce

Jačanje srca je jedna od najboljih stvari koje možete uraditi za svoje zdravlje. A, najbolji način za to je vežbanje. U biti, ako ne vežbamo, imamo dvostruko veću šansu da dobijemo srčane bolesti za razliku od onih koji to čine. Ako imate istoriju srčanih bolesti ili se samo brinete o zdravlju srca, potrebno je da razvijete redovnu rutinu vežbanja. Stručnjaci preporučuju najmanje 150 minuta nedeljno.

Hajde da vidimo koje su to vežbe koje vam mogu osnažniti srce, a time i poboljšati kvalitet života.

- Hodanje. Možda izgleda previše jednostavno, ali hodanje, posebno brzo hodanje, je odličan način da ojačate svoje srce. Brzo hodanje povećava otkucaje srca i zglobovima je mnogo lakše, za razliku od drugih vežbi. Hodanje ne zahhteva nikakvu dodatnu opremu, a možete ga praktikovati bilo kada i bilo gde.

- Trening sa tegovima, ili sopstvenom težinom. Izgradnja ostalih mišića na telu će pomoći vašem srcu. Trening sa tegovima će izgraditi mišićnu masu i pomoći vam da sagorite masnoće. Tegovi su dobar izbor, ali vežbe sa sopstevnom težinom su takođe odlično rešenje. Vežbe poput sklekova, čučnjeva ili zgibova pomažu u izgradnji mišićne mase i doprinose zdravlju kostiju i srca.

- Plivanje. Plivanje je uvek odličan izbor i jedan je od najzdravijih sistema očuvanja zdravlja. Plivanjem jačamo celo telo, a time i naše srce. Kardio vaskularna izdržljivost, koju dobijamo redovnim treninzima plivanja, je od ključnog značaja za očuvanje kompletnog zdravlja.

- Yoga. Yoga je opšte poznata disciplina i veoma je korisna za zdravlje našeg srca. Vežbanjem yoge ojačaćete svoje telo i izoštriti svoje mišiće. Određene vrste yoge zaista mogu da poboljšaju vaš otkucaj srca, a pritom vam pružaju mir koji će sniziti krvni pritisak. Disanje igra veliku ulogu u yogi, a duboko disanje je vrlo blagotvorno za rad srca.

- Intervalni trening. Prilikom ovog treninga se smenjuju intervali visokog inteziteta vežbanja sa dužim periodima aktivnog oporavka. Primer ovakvog treninga je trčanje u trajanju od jednog i minuta i hodanje u trajanju od tri minuta, a zatim ponavljamo taj ciklus. Podizanje i smanjenje vašeg otkucaja srca sagorevaju kalorije i poboljšavaju rad vaših krvnih sudova.

- Biciklizam. Više naučnih studija je pokazalo da biciklizam pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Koriste se veliki nožni mišići, što pomaže da se podigne rad srca. Pored toga, dokazano je biciklizam poboljšava vaše mentalno zdravlje.

Šta god da ste odabrali da vežbate, morate imati kontinuitet. Redovne aktivnosti čine pomake i prave rezultate. Napravite plan i program i konsultujte se sa svojim lekarom.

 

Foto:Pixabay, A.F., Wikimedia

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine
Povezani i slični tekstovi