U nastavku teksta će termin “čaj” označavati biljku čaja (camellia sinesis) od koje se dobija crni, zeleni ili beli čaj u zavisnoti od obrade, sušenja i starosti biljke.
Danas su glavne degenerativne bolesti srčana oboljenja, visoki krvni pritisak, rak i dijabetes. Studije pokazuju da antioksidativna dejstva polifenola zelenog, belog i crnog čaja predstavljaju najznačajniji faktor za smanjenje rizika od prethodno nabrojanih degenerativnih bolesti. Zeleni, beli i crni čaj takođe pospešuju i utiču na očuvanje oralnog zdravlja.
1. Čaj i srčana oboljenja
• Redukuje oksidaciju masti - studije su pokazale da katehini (zeleni i beli čaj), teaflavini (crni čaj) i tearubigini (crni) imaju moć da inhibiraju oksidaciju masti.
• Redukuje holesterol
• Redukuje koagulaciju – zgrušavanje krvi povećava rizik od tromboze. Eksrakti čaja i polifenola čaja (katehina, teaflavina, tearubigina) mogu uticati na agregaciju trombocita u određenoj meri, čime se smanjuje rizik od oboljenja.
• Čaj poboljšava funkciju endotela
2. Čaj i rak
Naučna istraživanja su nedvosmisleno pokazala da polifenoli čaja direktno reaguju i neutralizuju hemijske karcinogene, samim tim smanjujući rizik od raka. Takođe je pokazano da čaj povećava aktivnost detoksikujućih enzima koji se prirodno nalaze u ljudskom telu.
3. Čaj i dijabetes
Tip-1 dijabetesa predstavlja smanjenje proizvodnje dovoljnih količine insulina od strane pankreasa, koje su potrebne za redukciju nivoa glukoze u krvi.
Tip-2 predstavlja smanjenje mogućnosti jetre i mišićnih ćelija u iskorišćavanju insulina u regulaciji glukoze u krvi.
Neki ekstrakti biljaka sadrže supstance koje mogu imitirati funkciju insulina i tako pomoći u redukciji dijabetesa tipa-2 ili ne-insulinski zavisnog dijabetesa. Flavonol, miricetin, koje je prisutan u čaju oponaša funkciju insulina što direktno dovodi do zaključka o benefitima čaja na diabetičare.
Enzim alfa-amilaza katalizuje konverziju skroba iz hrane u glukozu u digestivnom procesu, glukoza u digestivnom traktu je lako absorbovana u krvni sistem dok skrob nije absorbovan.
Čajni polifenoli inhibiraju aktivnost alfa-amilaze i tako mogu kontributovati redukciju glukoze u krvi.
Zaključak je da oboleli od dijabetesa svakako treba da uključe jedan od tri tipa čaja u dnevni meni.
4. Čaj i moždani udar
Ekstrakti čaja deluju kao potencijalni terapeutski agenti u redukciji oksidativnog stresa u hipoksičnim ćelijama kroz svoje antiokdisaditvne osobine i mogućnost redukovanja izumiranja ćelija.
5. Čaj i oralno zdravlje
Čaj sadrži fluoride, stoga pijenje čaja omogućava značajnu podršku dnevnog unosa fluora koji je neophodan za redukciju potencijalnog zubnog “raspada” odnosno oštećenja spoljnog enamela (emajl-a) zuba. Istraženo je da i polifenoli, ne samo fluoridi, utiču na redukciju očuvanja zubnog enamela. Novija istraživanja su dokazala da čaj povoljno utiče na porast ostalih nepovoljnih mikroorganizama u usnoj duplji.
Stoga čim se probudite i popijete čašu vode, spremite sebi šolju kvalitetnog zelenog, belog ili crnog čaja (crni sadrži najviše kofeina, zatim zeleni, a potom beli) i organizam će vam biti doživotno zahvalan jer su prethodno navedene pogodnosti samo neke od mnogih koji čine ovu biljku sa prostora Kine, Japana, Cejlona, Indije, itd. “nadljuskom”.
Ukoliko niste u mogućnosti da spremite sebi čaj, u paleti Pansportovih proizvoda možete pronaći proizode sa ekstraktima zelenog čaja koje u svakom trenutku možete uzeti kao zdrav dodatak vašoj ishrani i tako u potpunosti iskoristi balgodeti i povoljne funkcije čaja na organizam.



