You are here

Poremećaji ishrane i kod dečaka

image

Učestalost poremećaja ishrane sve je češća i među dečacima.

Najnovija istraživanja u SADu pokazuju da je broj dečaka sa nekom vrstom poremećaja u ishrani značajno porastao u periodu od 1995. do 2005.godine. Istraživanje sprovedeno us rednjim školama širom SADa identifikovalo je poremećaje u smislu držanja strogih dijeta, prejedanju i naslilnom povrćanju, kao i iscrpnom treniranju – sve u svrhu korekcije telesne težine.

Dok su hispanjolci veoma efikasni u i održavanju željene telesne težine, belci nemaju tu vrstu kontrole – pokazuje najnovije istraživanje.

Takođe, očekivano, otkrili su da i sve veči broj devojčica koji ima poremećaj u ishrani.  Izgleda da se mlade belkinje više unemiravaju po pitanju težine jer i češće boluju od različitih oblika poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija).

male_eatdisordZaključak istraživanja bio je da raste socialni pritisak na momke da izgledaju savršeno, da prevaziđu telesne mane dok istovremeno društvo na razne načine podržava iskrivljenu sliku o sebi i poremećaj sistema vrednosti ovih mladih ljudi. Još ako tome dodamo negativnu konotaciju koje lečenje poremećaja ishrane nosi onda je targedija još veća.

Rešenje je u prevenciji, u obrazovanju i obuci mladih o načinima zdrave ishrane ispravnog vežbanja i još te još važnije zdravog pogleda na svet i pravim vrednostima. Ovo istraživanje nam je samo ukazalo na to da mere prevencije moraju biti upućene kako mladim devojkama tako i momcima.

Istraživanje je obljavljeno u najnovijem broju International Journal of Eating Disorders.