You are here

Poremećaji ishrane kod momaka

image

Učestalost poremećaja ishrane sve je češća i među dečacima. Najnovija istraživanja u SADu pokazuju da je broj dečaka sa nekom vrstom poremećaja u ishrani značajno porastao u periodu od 1995. do 2005.godine. Istraživanje sprovedeno us rednjim školama širom SADa identifikovalo je poremećaje u smislu držanja strogih dijeta, prejedanju i naslilnom povrćanju, kao i iscrpnom treniranju – sve u svrhu korekcije telesne težine.

Dok su hispanjolci veoma efikasni u održavanju željene telesne težine, belci nemaju tu vrstu kontrole – pokazuje najnovije istraživanje.

boy2Takođe, očekivano, otkrili su da i sve veči broj devojčica koji ima poremećaj u ishrani.  Izgleda da se mlade belkinje više unemiravaju po pitanju težine jer i češće boluju od različitih oblika poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija).

Zaključak istraživanja bio je da raste socialni pritisak na momke da izgledaju savršeno, da prevaziđu telesne mane dok istovremeno društvo na razne načine podržava iskrivljenu sliku o sebi i poremećaj sistema vrednosti ovih mladih ljudi. Još ako tome dodamo negativnu konotaciju koje lečenje poremećaja ishrane nosi onda je targedija još veća.

Rešenje je u prevenciji, u obrazovanju i obuci mladih o načinima zdrave ishrane ispravnog vežbanja i još te još boy3važnije zdravog pogleda na svet i pravim vrednostima. Ovo istraživanje nam je samo ukazalo na to da mere prevencije moraju biti upućene kako mladim devojkama tako i momcima.

Istraživanje je obljavljeno u najnovijem broju International Journal of Eating Disorders.

 

 

 

 

Daniela_potpis_fotografija