You are here

Rizici naglog mršavljenja

image

 

Statistički podaci govore da na svetu oko trećina stanovništva želi da smanji telesnu težinu i da, u tom cilju, primenjuje neki oblik dijete. Vrlo često, problem nastaje kada sami sebi odredimo idealnu težinu koja je, obično, daleko ispod adekvatne. Povećana telesna težina sama po sebi je faktor rizika za nastanak velikog broja oboljenja, ali, i nagli gubitak težine restriktivnim dijetama moze dovesti do ozbiljnih problema. Istina, već u prvih nekoliko dana promenjenog režima ishrane mogu se videti rezultati u ogledalu. Međutim, koliko dugo se očekuje da će trajati i da li znamo kakvu štetu nanosimo organizmu?

Jedino sto se smatra sigurnim u medicinskim krugovima jeste gubitak od 2-3 kilograma mesečno i to se smatra zdravim mršavljenjam. U takvim slučajevima gubitak kilograma ne predstavlja rizik za zdravlje. Ukoliko, pak, i pored upozorenja, primenjujemo restriktivne dijete u očekivanju rezultata preko noći, treba imati na umu kakve posledice možemo da očekujemo, pre ili kasnije.

Formiranje žučnih kamenaca - Najbrže metode mršavljenja najčešće podrazumevaju nagli gubitak kilograma uzrokovan naglim prestankom unošenja hrane ili izbacivanjem obroka u dnevnom rasporedu. Ove iznenadne promene izazvaju povećanu sintezu holesterola, uz bol_u_stomakusmanjenje žucnih soli u organizmu, što predstavlja direktan uslov za formiranje žucnih kamenaca. Ovaj problem naročito je izražen u muškoj populaciji. Muškarci koji često drže dijete i smršaju, a potom ponovo vrate izgubljene kilograme imaju povećan rizik za nastanak žučnih kamenaca. Kamenci u žučnoj kesi mogu izazvati jake bolove po tipu kolika, u napadima koji mogu voditi daljim komplikacijama. Takođe , može doci do začepljenja žučnih odvoda kamencima i posledične upale pankreasa, žučne kese ili jetre.

Jedna od studija koje govore u prilog tome sprovedena je na Univerzitetu u Kentakiju i zapravo je deo velike studije u kojoj su ucestvovali medicinski radnici (Health Professionals Follow-up Study) . Studija je obuhvatala 247 460 muškaraca, čije je zdravstveno stanje kontinuirano praćeno uz poseban osvrt na oscilacije u telesnoj težini u periodu 1988. – 1992. godine. U narednih 10 godina (1992. – 2002.) na svake 2 godine ispunjavan je upitnik koji je beležio pojavu žučnih kamenaca. Rezultati su pokazali da je od ukupnog broja, 7443 muškaraca uspelo da održi svoju telesnu težinu (varijacije 2-3 kilograma). Od muškaraca koji su imali oscilacije u telesnoj težini, 10027 njih su bili sa lakim cikličnim oscilacijama težine (dobijali su i gubili 3-5kg), 5 185 su bili sa umerenim cikličnim oscilacijama težine (5-10kg) i 2 074 su bili sa velikim cikličnim oscilacijama (preko 10kg).

Tokom istraživanja, zabeleženo je pojavljivanje 1222 novih slučaja simptomatskih žučnih kamenaca, uz statistički značajnu razliku između grupa i potvrđeno da u grupi muškaraca koji imaju najveće varijacije telesne težine postoji najveći rizik za formiranje zučnih kamenaca.

Rizik za nastanak poremecaja u ishrani - Poremećaji u ishrani najcešće nastaju kao posledica držanja restriktivnih dijeta kod osoba koje su emocionalno i psihički osetljive. poremecaj_ishraneNajčešće se radi o mlađim osobama koje praktikuju držanje nepravilnih dijeta, uzimanje neproverenih dijetetskih preparata bez razmišljanja o posledicama koje takav način ishrane donosi. Neki rani znakovi poremećaja u ishrani: velika kolebanja u težini, jak strah od dobijanja na težini, uzimanje malih porcija ili odbijanje hrane, prekomerno vežbanje, gubitak menstrualnog ciklusa kod žena. Ovi poremećaji su vrlo kompleksni i zahtevaju uporno i strucno lečenje.

Rizik za nastanak metabolickog sindroma - Istraživanja pokazuju da posledice ovakvih ponovljenih mršavljenja i vraćanja na prethodnu kilažu predstavljaju faktor rizika za nastanak metaboličkog sindroma (sindroma koji uključuje poremećaj metabolizma lipida, visoki krvni pritisak, insulinsku rezistenciju i centralnu gojaznost).

Tu su jos dehidratacija, neuhranjenost i malnutricija, i posledično, pad imuniteta, česte infekcije, opadanje kose, neplodnost, promene na koži, umor, opšte loše stanje. Zato, da bi skidanje kilograma bilo efikasno i bezbedno po zdravlje, potrebno je napraviti plan mršavljenja koji podrazumeva uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje.

Literatura korišćena u izradi teksta:

1: Tsai CJ, Leitzmann MF, Willett WC, Giovannucci EL. Weight cycling and risk of gallstone disease in men. Arch Intern Med. 2006 Nov 27;166(21):2369-74.

2: Voderholzer U, Cuntz U, Schlegl S. [Eating disorders : State of the art research and future challenges.]. Nervenarzt. 2012 Oct 28.

3: Müller MJ, Lagerpusch M, Enderle J, Schautz B, Heller M, Bosy-Westphal A.Beyond the body mass index: tracking body composition in the pathogenesis of obesity and the metabolic syndrome. Obes Rev. 2012 Dec;13 Suppl 2:6-13. doi:10.1111/j.1467-789X.2012.01033.x.

 Goranadoktorkaprofile_pic