
Da li dokazi zaista sugerišu da je bezbedno?
Zdravstveni autoriteti se slažu da je saharin bezbedan za ljudsku ishranu. To uključuje Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), Evropsku agenciju za bezbednost hrane (EFSA) i Upravu za hranu i lekove (FDA).
Čini se da je saharin generalno bezbedan za konzumiranje i prihvatljiva alternativa šećeru. Međutim, sve povezane koristi nisu zbog samog zaslađivača, već zbog smanjenja ili izbegavanja šećera.
Međutim, to nije uvek bio slučaj, jer je 1970-ih nekoliko studija na pacovima povezalo saharin sa razvojem raka bešike. Tada je klasifikovana kao supstanca možda kancerogena za ljude. Ipak, dalja istraživanja su otkrila da razvoj raka kod pacova nije relevantan za ljude.
Opservacijske studije na ljudima nisu pokazale jasnu vezu između konzumiranja saharina i rizika od raka.
Zbog nedostatka čvrstih dokaza koji povezuju saharin sa razvojem raka, njegova klasifikacija je promenjena u „ne može se klasifikovati kao kancerogeni za ljude“.
Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da opservacione studije nisu dovoljne da isključe da ne postoji rizik i ipak preporučuju da ljudi izbegavaju saharin.
Ima li negativnih efekata?
Dakle vidimo da ipak još uvek postoji određeni skepticizam u pogledu njegovih potencijalno negativnih efekata na ljudsko zdravlje. 
Nedavna studija je pokazala da upotreba saharina, sukraloze i aspartama može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima.
Istraživanja u ovoj oblasti su relativno nova i ograničena. Ipak, postoje jaki dokazi koji ukazuju na to da su promene u crevnim bakterijama povezane sa povećanim rizikom od bolesti kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2, inflamatorna bolest creva i rak .
U jednoj 11-nedeljnoj studiji, miševi hranjeni dnevnom dozom aspartama, sukraloze ili saharina pokazali su neobično visok nivo šećera u krvi. Ovo ukazuje na netoleranciju na glukozu, a samim tim i na veći rizik od metaboličke bolesti.
Međutim, kada su miševi tretirani antibioticima koji su ubili crevne bakterije, nivo glukoze u krvi im se vratio u normalu.
Naučnici smatraju da veštački zaslađivači poput saharina mogu podstaći rast vrste bakterija koje bolje pretvaraju hranu u energiju. To znači da je dostupno više kalorija iz hrane, povećavajući rizik od gojaznosti.
Ipak, ovo istraživanje je veoma novo. Potrebno je više studija da bi se istražila veza između veštačkih zaslađivača i promena u crevnim bakterijama.
Umesto zaključka
Čini se da je saharin generalno bezbedan za konzumiranje i prihvatljiva alternativa šećeru.
Može čak pomoći u smanjenju karijesa i pomoći u gubitku težine, iako samo neznatno.
Međutim, sve povezane koristi nisu zbog samog zaslađivača, već zbog smanjenja ili izbegavanja šećera.
Izvor:
https://www.healthline.com/nutrition/saccharin-good-or-bad#the-bottom-line



