You are here

Skakačko koleno - vežbe za lakši oporavak

Svaka fizička aktivnost nosi manji ili veći rizik od povređivanja. Međutim, pojedini sportovi mogu dovesti do karakterističnih povreda. Pa tako sportovi u kojima dominiraju ponovljeni skokovi (košarka, odbojka, atletika) ili aktivnosti koje ciljano opterećuju zglob kolena (čučnjevi prilikom dizanja tegova) mogu izazvati upalu čašične tetive (lig. patellae), tzv. patelarni tendinitis, popularno nazvano skakačko koleno. Tipično je prisutno kod skakača u vis zbog ponovljenih pokreta opružanja kolenog zgloba za vreme treninga i takmičenja.

Dominantni simptom je bol ispod čašice, koji se prvo oseća samo za vreme aktivnosti, a zatim i u mirovanju. Često je prisutan i otok mekih tkiva. Ukoliko sportista nastavi da trenira uprkos razvijenoj simptomatologiji, rizikuje da doživi prekid patelarnog ligamenta što se relativno retko dešava.

Dijagnostikom je moguće utvrditi promene na čašici, tj. mestu pripoja samog ligamenta. Prisutno je zadebljanje tetive kao posledica upalnog procesa, kao i polja neovaskularizacije, tj. formiranja novih, ali nefunkcionalnih krvnih sudova, koji odlažu proces izlečenja.

U ranim fazama povrede preporučuje se relativno mirovanje, korišćenje leda i upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Korišćenje rasteretne ortoze (steznik) pomaže u olakšanju tegoba. Primenjuju se različiti modaliteti fizikalne terapije, uz obavezne vežbe jačanja mišića buta, vežbe propriocepcije i istezanja.

Vežbe koje pogoduju kod problema skakačkog kolena

Progresivan program jačanja mišića prednje lože natkolenice i čašične veze osnovni je element adekvatne rehabilitacije.

Vežbe se mogu raditi u 2 do 3 serije, 10 do 15 ponavljanja, zavisno od trenutnih mogućnosti, pre svega, povrede.

  • Kleknite na podlogu, oslonac je na rukama. Bolnu nogu ispružite u kolenu. Postavite roller iznad čašice, i polako prelazite njim preko cele dužine kvadricepsa.
  • Istezanje kvadricepsa se može raditi u više položaja. Najkomforniji je možda u položaju na boku. Saviti nogu u kolenu i petu privući do zadnjice, istežući pri tom kvadriceps. Istezanje treba osetiti u prednjem delu noge, bez bola. U ranim fazama oporavka neka izdržaj bude do 10 sekundi, kasnije povećavati do 30. Uraditi 3 serije svaka noga (ili 3 puta na dan u početku). Obratiti pažnju da se leđa dodatno ne istežu.
  • Istezanje fleksora kuka. Početni položaj dubokog iskoraka sa stopalom i kolenom zadnje noge opruženim na pod, dok koleno prednje noge ne prelazi liniju prstiju stopala. Trudeći se da leđa ostanu prava, lagano gurati karlicu ka napred i naniže dok se ne oseti istezanje predela kuka i preponskog dela. Zadržaj 10 do 30 sekundi. Ponoviti 3 puta odjednom ili 3 puta na dan ukoliko je konfornije.
  • Položaj na leđima. Postaviti roller ispod bolnog kolena, tako da pete dodiruju podlogu. Ispraviti nogu zatežući kvadriceps sa zadržajem do 10 sekundi. Opustiti nogu da ponovo petom dodirne pod. Broj ponavljanja 10 do 15. Pauza do 5 sekundi između ponavljanja.

  • Raskoračni stav u širini ramena sa stopalima i kolenima usmerenim u stranu (do 45 stepeni). Spustiti se u polučučanj, do granice prijatnosti. Truditi se da leđa budu prava sve vreme. Broj ponavljanja 10 do 15, 3 serije.

  • Postaviti stopalo na uzvišenje (steper, stepenice). Lagano se podizati trudeći se da se što manje koristi druga noga. Obratiti pažnju da koleno bude u nivou prstiju stopala. 10 ponavljanja svaka noga, 3 serije
  • Vežba jačanja uz pomoć elastične trake. Lagano savijati koleno do granice prijatnosti, zadržaj 6 sekundi, potom vratiti koleno u početni položaj. Odmor 5 do 10 sekundi potom ponoviti; do 12 ponavljanja, svaka noga, 3 serije.

S obzirom na činjenicu da tetive imaju siromašan sistem nutritivnih krvnih sudova, oporavak može trajati od nekoliko nedelja, do nekoliko meseci, zavisno od stepena povrede. Kod hroničnih stanja indikovana je hirurška terapija, a to je¸ priznaćete, nešto što svako želi da izbegne. Ne treba posebno naglašavati da je zagrevanje pre treninga neophodno, kao i istezanje nakon njega da bismo prevenirali bilo koju povredu. Koraci su jednostavni, samo ih treba slediti.

 

 

Literatura:

Butković I, Banović D (2006). Sindromi prenaprezanja. U: Banović D i sar. Povrede u sportu. 2. izd. Beograd: Draslar partner: 146-147.

https://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sma_patellar_tendonitis_exercises/

https://myhealth.alberta.ca/health/AfterCareInformation/pages/conditions.aspx?HwId=bo1598

https://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/knee-pain/anterior-knee-pain/jumpers-knee

 

Foto:Wikimedia, Wikimedia, pexels

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede