You are here

Smrznuto rame (frozen shoulder)

image

Šta je smrznuto rame?
Smrznuto rame je prilično čest uzrok bola u ramenu. Smrznuto rame se često pogrešno dijagnostikuje kao sindrom rotator cuff ramena (upala tetiva rotatora ramena). Medjutim, pored toga što smrznuto rame i rotator cuff sindrom imaju slične simptome, radi se o dva potpuno različita oboljenja. Rotator cuff sindrom je upala tetiva rotatora ramena. Smrznuto rame je adhezivni kapsulitis ramena (!).

 

 

Adhezivni kapsulitis – ovaj termin najbolje opisuje problem koji postoji kod onih koji obole od smrznutog ramena. Kapsulitis znači upalu kapsule ramenog zgloba, adhezivni znači da se stvaraju brojne priraslice oko kapsule zgloba ramena. Kod obolelih od smrznutog ramena, nastaje upala kapsule zgloba ramena, što dovodi do nastanka brojnih priraslica u ramenu, ograničenja pokreta i ukočenja ramena. Zbog toga je i sam naziv smrznuto rame.
Koji su karakteristični simptomi smrznutog ramena?
- bol u ramenu
- gubitak funkcije ramena
- ukočenost ramena
Bol - prvi simptom smrznutog ramena je bol u ramenu. Bol je značajno izražen, prisutan pri smrznuto_rame_1svakom pokretu, posebno kod podizanja ruke iznad nivoa ramena i pri pokretima rotacije ruke u ramenu. Svaki pokret ramena je izuzetno bolan, a bol se posebno pojačava pri pokušaju naglog ili brzog pokreta u ramenu.
Gubitak funkcije ramena - kao posledica bol je ograničenje funkcije ramena. Pokreti su izuzetno bolni i pokreti su u početku uzrokovani bolom.
Ukočenost ramena - kako bolest napreduje, dolazi do ukočenosti zgloba ramena. Ukočenost ramena nastaje zbog zadebljanja kapsule i nastanka brojnih priraslica kapsule ramena. Priraslice kao vezivne trake ograničavaju pokrete ramena i stvara ukočenost ramena.
Šta uzrokuje nastanak smrznutog ramena?
Tačan uzrok nastanka smrznutog ramena je još uvek nepoznat. U najvećem broju slučajeva se ne zna zbog čega kod neke osobe počne proces stvaranja smrznutog ramena. Iz nepotpuno jasnih razloga započinje proces zadebljavanja zglobne kapsule ramena (upala) i stvaraju se kao posledica toga brojne priraslice. Takođe, uočeno je da neka stanja i bolesti mogu uzrokovati nastanak smrznutog ramena:
- povreda ramena
- operacija ramena
- neaktivnost ramena
- druga upala u organizmu
- psihički stres
- dijabetes
- autoimune bolesti
- oboljenje štitne žlezde
Smrznuto rame se javlja kod osoba starosti 35-50 godina, češće ženskog pola. Kod osoba koje su bolovale od smrznutog ramena, imaju rizik od pojave iste bolesti na drugom ramenu.

smrznuto_rame_2Koji su simptomi smrznutog ramena?
Smrznuto rame ima 3 faze razvoja bolesti:
- smrzavanje ramena (freezing)
- ukočenost (frozen)
- otapanje (thawing)
Faza smrzavanja – karakteriše se izraženim bolovima pri svakom pokretu ramena. Uz bol, kasnije dolazi i ograničenje pokreta, tj ukočenost ramena. Osećaj ukočenosti je progresivnog karaktra, tj napreduje i pojačava se sa vremenom do stanja potpune ukočenosti ramena.
Faza ukočenosti – u ovoj, drugoj fazi bolesti, bol se značajno smanjuje i on je minimalan. Rame je ukočeno, pokreti su značajno ograničeni, i nema daljeg pogoršanja tj napredovanja ukočenja ramena.
Faza otapanja – ovu fazu karakteriše postepen povratak pokreta i pokretljivosti ramena. Pokreti se polako obnavljaju, bola nema, a prisutna je slabost ramena.
Obično, svaka od navedenih faza traje 6-8 meseci, ukoliko se ne leči.

Kako se postavlja dijagnoza smrznutog ramena?
Dijagnoza smrznutog ramena se postavlja na osnovu kliničke slike (tegobe pacijenta, opis početka i napredovanja bolesti, odsustvo povrede ramena...) i pregleda ramena.
Pregledom ramena se utvrduje:
- bolnost pri određenim pokretima i položajima ruke,
- nesposobnost određenih pokreta u ramenu i
- ograničenje pokreta i ukočenost ramena
Kod smrznutog ramena pacijent ne može da:
- nemogućnost podizanja ruke iznad nivoa ramena
- nesposobnost bacanja lopte
- nesposobnost brzog pokreta u ramenu
- nesposobnost pokreta ruke iza leđa
- nemogućnost spavanja na bolnoj strani
Kod pacijenata koji je oboleo od sindroma smrznutog ramena nalazi se ograničenje u pokretima – spoljašnja rotacija/fleksija/unutrašnja rotacija ramena. Bolnost na dodir nije izražena u većem stepenu, bolnost je izraženija pri pokretima u ramenu. U dijagnostici se može koristiti pregled ramena ultrazvukom ili snimanje magnetnom rezonancom. Obično se dijagnoza može postaviti već na osnovu kliničke slike i pregleda ramena.

Kako se leči smrznuto rame?
Lečenje sindroma smrznutog ramena zavisi od faze u kojoj se bolest i bolesnik nalaze...
1) Faza smrzavanja – u ovoj fazi se fokusira lečenje na smanjenje bolova u ramenu, pažljivim vežbama za održanje pokretljivosti ramena, postepeno jačanje mišića ramena, izbegavanje povređivanja i agresivnijeg tretmana ramena. U ovoj fazi treba obezboliti rame, izbegava se bilo kakav agresivniji pokret u ramenu – svaki pokret koji povređuje rame (kapsulu, tetive...) izaziva pojačanje procesa smrzavanja. Radi se na doziranoj pokretljivosti i postepenom jačanju mišića ramena. Veoma korisna je terapija infiltracije ramenog zgloba inekcijom kortikosteroida, što može da prekine napredovanje smrzavanja ramena. Primenjuju se i metode fizikalne terapije.
2) Faza ukočenosti – u ovoj fazi bolnost više nije problem, problem je ukočenost ramena. Primenjuju se različi metodi fizikalne trapije u kombinaciji sa kineziterapijom u cilju povećanja pokretljivosti ramena. Terapija ne treba da je agresivna, jer svaki prekomerni pokret pogoršava stvaranje novih priraslica.
3) Faza otapanja – u ovoj fazi povećanja pokretljivosti ramena, radi se program istezanja u zglobu ramena u kombinaciji sa jačanjem mišića ramena.

Da li se može sprečiti nastanak smrznutog ramena?
Ono što možete da uradite za sprečavanje nastanka sindroma smrznutog ramena jeste vežbanje ramena. Fizička aktivnost koja aktivira mišiće ramena i koji okružuju rame je dobro za očuvanje pokretljivosti, snage, elastičnosti, prokrvljenosti, metabolizma ramenog zgloba.
Treba raditi vežbe:
- jačanja mišića ramena
- istezanje ramena
Takođe, potrebno je izbegavati preopterećenje ramena... Ukoliko imate problem sa ramenom, možete potražiti savet na Pansport forumu/sportske povrede...

Pedja_profile_picmala

Galerija: 
Branka Patić Macan
urednikomogućio Pansport Forum