You are here

Sportske povrede oka

Sportske povrede oka su mnogo češće nego što pretpostavljamo, a oko 10% njih su ozbiljne, mogu dovesti do slepila i pretstavljaju urgentno stanje u medicini. Učestalost povreda oka u sportu je češća kod dece. Istraživanja su pokazala da 30% sportskih povreda oka kod dece ima potencijal za trajni gubitak vida. Povrede mogu biti od blagih do izuzetno teških i bez i sa ozbiljnim posledicama. Dobra stvar je što edukacijom sportista se one u velikom broju mogu prevenirati.

Prema riziku od povrede oka sportovi se mogu klasifikovati na nisko, umereno i visokorizične. Sportovi niskog rizika ne koriste loptu, pak, palicu, štap ili reket. Često ne uključuju telesni kontakt. To uključuje sportove kao što su trčanje, plivanje, ples, gimnastika, biciklizam i veslanje. Umerenorizični sportovi često koriste opremu. Oni mogu uključivati kontakt tela ili izlaganje suncu ili štetnim predmetima. Primeri uključuju bejzbol, košarku, rukomet, hokej, fudbal, ragbi, vaterpolo. Streličarstvo, mačevanje, pikado tenis i drugi sportovi sa reketom takođe su sa umerenim rizikom. Sportovi koji uključuju direktan kontakt licem u lice su veoma, tj. visokorizični. To uključuje boks, rvanje i dr. borilačke veštine, streljaštvo i paintball.

Postoji nekoliko vrsta uobičajenih povreda oka u sportu.

Tupe povrede: Ovo se dešava kada vas nešto ili neko udari u ili oko vašeg oka. Takva povreda može dovesti do modrice oka, kapaka ili područja oko oka. Ovo često izgleda gore nego što jeste, ali može prouzrokovati štetu.

Orbitalni prelom: slomljena kost ispod očne jabučice.

Pukao globus: slomljena očna jabučica.

Odvajanje mrežnjače: kada se deo vašeg oka- mrežnjača odvoji.

Penetrirajuće povrede: Ovo se dešava kada vam nešto ili neko poseče oko. Ako nosite naočare, mogu vam polomiti i poseći oko. Nečiji prst ili spoljni predmet mogu vam poseći oko. Ove povrede se kreću od blagih do dubokih posekotina.

Povrede zračenja: One se javljaju usled izlaganja suncu vaših očiju. Najčešći su u sportovima na otvorenom, kao što su biciklizam, skijanje na snegu ili na vodi i drugi sportovi na vodi, odbojka na pesku itd.

U nekim slučajevima, povrede oka mogu dovesti do delimičnog ili potpunog slepila. Posebno važno ako se bavite veoma rizičnim sportovima je da radite na prevenciji povreda oka. Zaštita očiju može pomoći u smanjenju šanse ili stepena povreda oka. Sunčane naočare štite oči od zračenja. Generalno, najbolja opcija su polikarbonatna sočiva od 3 mm. Ova sočiva su tanka, lagana i otporna na udarce. Nalaze se samostalno ili u zaštitnim naočarima.

 

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine
Povezani i slični tekstovi