You are here

Spremite imunitet za promenu vremena

 

 

Dolazi promena vremena a to znači pad imuniteta. Sunca će biti manje, kiše i hladnijih dana više. Vreme je da spremite svoj imunitet za napad virusa i drugih štetočina.

Počećemo sa neobičom preporukom za povećanje imuniteta – pečurkama. Pečurke su veoma bogate selenom a on je sad već znamo, odličan „booster“ imuniteta jer ulazi u sastav antioksidantnih enzima. Istraživanja su pokazala da osobe sa niskim koncetracijama selena imaju teže oblike gripe. Pored toga u pečurkama možete naći vitamine iz B grupe koji su takođe odlični za imunitet. Pored toga same pečurke su pokazale antivirusna i antibakterijska svojstva.

Tamno bobičasto voće kao što su borovnic, bazga, dud, kupine i akai bobice imaju neverovatan spektar antioksidanasa. Jedan od njih su antocijanidi koje smo ranije spominjali koji imaju neverovatno sposobnosti borbe protiv starenja i bolesti. Možete ih jesti same sveže, ali možete ih i ubaci u proteinski šejk za promenu ukusa.

Lubenice neće još dugo moći da kupite, prema tome navalite dok ih još ima. Ne brinite za šećere ima ih svega 10g tako da ne brinite – ionako ne valja pojesti puno lubenice jer opterećuje i želudac i bubrege, a može da ošteti i gušteraču ako preterate. Prema tome, jedno parče lubenice na dan i uživajte u glutationu jednom od najvažnijih antioksidantnih enzima.

Sa druge strane u kupusu ćete moći da uživate još jako dugo. kao sveža salata ili kiseo kupus takođe donosi glutation, ali i vitamin C. On ima oko 10kcal na 100g, a bogat je vlaknima pa će vam ići na ruku ako ste se i malo „ogrešili“ o dijetu.

Bedeme nema ko ne jede, ali eto ako ste zaboravili na ovo koštunjavo voće, da vas podsetimo. Bademi su ne samo odličan izvor dobih masti već i vitamina E koji je jedini koji sprečava oštećenje masti usled dejstva slobodnih radikala. Ograničite količinu badema na 40g dnenvo i zbog kalorija i zbog cijanida koje ova voćka sadrži.

Pored narandže i limuna koje svi koristimo ne zaboravite da ponekad iscedite i po koji grejpfrut. Crveni ili žuti grejfrut odličan su dodatak doručku, nose minimalno kalorija a maksimalno vitamina C. Pored toga u njemu ima i nekih neimenovanih, neidentifikovanih supstanci koje samo po sebi imaju antivirusno dejstvo.

I konačno beli luk. Ne podcenjujte moć ovog prirodnog antibiotika. Kako niko više ne preporučuje široku upotrebu antibiotika vreme je da se sami pobrinete za sebe. Beli luk možete staviti u manje više svaki ručak, a možete ga jesti i u salatama.

 

Daniela_potpis_fotografija