You are here

Šta uzrokuje toksičnost organizma?

Sve se više priča o toksičnim stvarima po naš organizam i sve smo više zatrovani, umesto da preveniramo toksičnost.

Toksin/otrov je apsolutno sve što šteti vašem telu, kako fizički, tako i mentalno. Toksini dolaze sa raznih mesta i da, njih je teško izbeći. Oni iz životne sredine uključuju zagađivače u vazduhu i vodi, toaletne potrepštine pune hemikalija, proizvode za čišćenje, izduvne gasove automobila i pesticide. Toksini iz životne sredine ušli su i u hranu koju jedemo. Studija je pokazala da povećana izloženost pesticidima može biti faktor koji doprinosi povećanju stope, u poslednje vreme vrlo popularne, dijagnoze ADHD-a.

Pored toksina iz životne sredine, druge vrste toksina uključuju:

  • Toksini u načinu života, uključujući alkohol, rekreativne droge i prerađenu hranu;

  • Unutrašnji toksini, uključujući metabolički sindrom i crevne microbe;

  • Stres, koji može biti štetan kada telo oslobađa previše kortizola.

Ljudsko telo je sada izloženo većem broju toksina iz životne sredine nego ikada ranije, i vremenom je limfnom sistemu, jetri i bubrezima (odnosno celom organizmu) teško da se bore protiv sve većeg broja toksina. Kada prirodni načini detoksikacije vašeg tela ne mogu da se podignu, preopterećeni ste toksinima.

Prirodni toksini mogu se formirati u hrani kao odbrambeni mehanizmi biljaka ili kroz gutanje mikroorganizama koji proizvode toksine od strane životinja. Prirodni toksini mogu izazvati niz štetnih efekata na zdravlje i predstavljati ozbiljnu pretnju. Štetni efekti na zdravlje mogu biti akutna- trovanja, alergijske reakcije i hronični usled dugoročne izloženosti povećanoj koncentraciji toksina. Dugoročne zdravstvene posledice uključuju efekte na imuni, reproduktivni ili nervni sistem, kao i rak.

Prirodni toksini su toksična jedinjenja koja prirodno proizvode živi organizmi. Tu spadaju: toksini algi, cijanogeni glikozidi (koji se javljaju u najmanje 2000 biljnih vrsta), furokumarini (iz biljaka), lektini (nalaze se u pasulju, posebno crvenom), mikotoksini (toksična jedinjenja koja proizvode određene vrste plesni), kao i mnogi drugi.

Neki toksini se mogu apsorbovati kroz vašu kožu. Proizvodi za ličnu negu, kao što su šamponi, šminka, parfemi i losioni često sadrže parabene, formaldehid i fenoksietanol (stabilizator u mnogim parfemima koji je veoma opasan za bebe i decu.). Kako se ovi proizvodi apsorbuju, ti toksini dolaze u telo takođe. Neki toksini dolaze kroz vaše suplemente, pastu za zube i lekove jer mnogi od njih sadrže želatin. Želatin je često kontaminiran prionima.

Zbog toga pažljivo birajte šta unosite u svoj organizam, bilo putem ishrane i suplemenata, bilo preko kože i naravno na vreme razmišljajte o merama detoksikacije.

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine
Povezani i slični tekstovi