You are here

Suplementi za podizanje imuniteta

Imuni sistem ima ulogu da zaštiti organizam od patogena, uključujući viruse, bakterije, parazite i gljivice. Održavanje zdravlja imunog sistema tokom cele godine ključno je za sprečavanje infekcija i drugih bolesti, čiji je nastanak uslovljen poremećajem imuniteta.

 

Poremećaji koji ukazuju na pad imuniteta

- Česte i dugotrajne infekcije

- Herpes na usni i koži

- Alergije

- Iscrpljenost i hronični umor

- Suva koža i perutanje kože, ekcemi,

- Slaba kosa i lomljivi nokti

- Prekomerno gojenje ili mršavljenje

 

Načini za jačanje imunog sistema

Odabir zdravog načina života, uključujući konzumiranje zdrave hrane i dovoljno sna i vežbanja su najvažniji načini za jačanje imunog sistema.

 

Vitamini

 

Vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina za normalno funkcionisanje imunog sistema. Zbog svog antioksidativnog dejstva štiti organizam od infekcija i dovodi do smanjenja upale. Antioksidativno dejstvo podrazumeva zaštitu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Vitamin D je takođe neophodan za zdravlje imunog sistema. Poboljšava delovanje monocita i makrofaga u borbi protiv patogena i smanjuje upalu.

Vitamin C je možda najpopularniji dodatak koji se uzima za zaštitu od infekcija zbog njegove važne uloge u imunom odgovoru. Ovaj vitamin podržava funkciju različitih imunih ćelija i omogućava zaštite od infekcije.

Vitamin E ima snažno antioksidativno dejstvo i pomaže u borbi protiv infekcija. Dovodi do poboljšanja funkcionisanja čitavog imunog sistema i pomaže mu da se bori protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Vitamini B kompleksa su takođe značajni za pravilan imuni odgovor. Posebno se izdvaja vitamin B6 koji omogućava nesmetano odvijanje biohemijskih reakcija u okviru imunog sistema, koje su značajne za zaštitu organizma od različitih patogena.

 

Minerali

Od minerala najznačajniju ulogu u imunom odgovoru imaju cink i selen.

Cink je neophodan za razvoj imunih ćelija i njihovu komunikaciju i igra važnu ulogu u odgovoru na zapaljenje. Cink posebno štiti tkivne barijere u telu, i pomaže u sprečavanju ulaska patogena u organizam.

Selen je mineral koji je neophodan za normalno funkcionisanje imunog sistema. Istraživanja pokazuju da dodaci selena mogu poboljšati odbranu od virusa, uključujući i virus gripa.

 

Međutim, imajte na umu da neki suplementi mogu stupiti u interakciju sa određenim lekovima. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što započnete konzumiranje nekog suplementa.

 

 

 

LITERATURA

- Nicole Mills, 2019, What you need to get your recommended intake of fruits and vegetables, ABC News

- Jillian Kubala, MS, RD, 2021, Diet and the immune system: What is the link?, Medical News Today

 

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu