You are here

Svi benefiti kokosa

 

Kokos, kao izuzetno hranljiva namirnica čini najveći deo ishrane u pojedinim ostrvskim zemjama koje karakteriše dugovečnost i najmanji procenat obolelih od kardiovaskularnih bolesti. Duga lista zdravstvenih benefita kokosa koja se generacijama prenosi sa kolena na koleno danas je najvećim delom prihvaćena od strane moderene nauke. Epidemiološke studije pokazale su da polinezijski narodi koji konzumiraju puno kokosa imaju manji nivo holesterola u krvi i manju incidencu ateroskleroze nego Evropljani i stanovnici polinezijskih ostrva koji konzumiraju prozapadnjačku hranu. Jedna od glavnih studija izvedena je sa stanovnicima udaljenih Pacifičkih ostrva, koja su relativno izolovana od zapadnih uticaja i kao takva zadržala svoju tradicionalnu ishranu. Kokos su konzumirali u svakom obroku, u različitim oblicima, ili kao užinu, između obroka. Količina kokosovog ulja koje su konzumirali svakog dana u ishrani bila je i preko 100 grama ( pola šolje ). Istraživači su utvrdili da nije bilo tragova srčanih oboljenja, dijabetesa, raka, hipotireoidizma ili drugih zdravstvenih problema uobičajenih u Zapadnom društvu, a u proučavanju je učestvovalo ukupno 1816 pojedinaca, čija se starost kretala sve do 96 godina. Svi stanovnici, uključujući i najstarije, imali su nizak krvni pritisak. Ukupni holesterol i LDL holesterol bio je 10 do 30 procenata niži u poređenju sa Šveđanima, koji konzumiraju manje zasićenih masnoća a više mononezasićenih i polinezasićenih masti za koje se kaže da su “zdrave za srce”.

Kokos je bogat vlaknima i predstavlja odličan izvor vitamina i minerala, do te mere da je kokosova palma okarakterisana kao drvo života. Izvrstan je izvor mangana - jedan kokos sadrži 60 % potrebne dnevne doze mangana, gvožđa 11 %dnevno potrebnih količina, 9 % fosfora i 8 % kalijuma, a pored toga sadži dosta cinka, kalcijuma i magnezijuma. Dokazano je da kokosovo ulje sadrži i fitosterole, koji su zaslužni za antizapaljensko i regenerativno svojstvo ulja, te ga stanovnici tropskih područja koriste za isceljivanje problema sa kožom, počev od rana i opekotina od sunca, dok oni iz kontinentalnih delova za ublažavanje bora i elastičnost kože, kao i za lečenje apscesa, čireva, akni, ekcema, psorijaze, dermatitisa.

Kokos u svim svojim oblicima – kao mleko, voda, ulje ili sirov, pokazuje značajan efekat u prevenciji i lečenju niza oboljenja, među kojima i astmu, bronhitis, grip, upalu desni, bol u grlu, slabost, neuhranjenost, skorbut, žuticu, ulcerozni colitis, Kronovu bolest, zatvor, mučninu, kamen u bubregu, gonoreju, neredovne i bolne menstruacije, infekcije izazvane kandidom… Dokazano je da kokos ima i antikancerogena svojstva koja naročito pomažu u borbi protiv raka debelog crijeva i raka dojke.

Kokosovo ulje takođe pomaže radu štitne žlezde, pa se koristi za regulaciju prekomerne težine ( iako je kalorično ), jer predstavlja brzi izvor energije koji podstiče metabolizam i kontroliše osećaj gladi, a uz to poboljšava apsorpciju hranljivih materija i poboljšava varenje. I još jedna značajna karakteristika za one koji vežbaju – kokosova voda polako postaje novi sportski napitak! Izotoničnog je sastava kao i krv, sadrži malo ugljenih hidrata i masti, a nema holesterola, zdravija je od narandzinog soka te je kao napitak pogodan za posle treninga.

Devičansko kokosovo ulje je definitivno jedno od najboljih u borbi protiv slobodnih radikala, jer je nerafinisano i ispunjeno osnovnim antioksidantnim komponentama. Ono je takođe bogat izvor laurinske kiseline ( vrste triglicerida ) koja se u telu pretvara u monolaurin koji se lako vari i iskorišćava. Takođe je jedno od najboljih ulja za kuvanje i prženje, jer zbog svoje molekulske strukture zadržava sve hranljive materije.

Na osnovu sprovedenih studija, konzumiranje kokosa do sada nema štetanih efekata, a po svim pokazateljima, štiti od raznih oboljenja čak do duboke starosti.

 

Litratura korišćena u izradi teksta:

 

1: Lawrence GD. Dietary fats and health: dietary recommendations in the context of scientific evidence. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):294-302.

2: DebMandal M, Mandal S. Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): in health promotion and disease prevention. Asian Pac J Trop Med. 2011 Mar;4(3):241-7.

3: Liau KM, Lee YY, Chen CK, Rasool AH. An open-label pilot study to assess the efficacy and safety of virgin coconut oil in reducing visceral adiposity. ISRN Pharmacol. 2011;2011:949686.

4: Kalman DS, Feldman S, Krieger DR, Bloomer RJ. Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jan 18;9(1):1.

5: Ismail I, Singh R, Sirisinghe RG. Rehydration with sodium-enriched coconut water after exercise-induced dehydration. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2007 Jul;38(4):769-85.

 Goranadoktorkaprofile_pic