You are here

Ulje origana kao dar prirode

Origano je svima poznata mirisna biljka, najpoznatija kao sastojak ili začin u mediteranskoj ishrani. Međutim, origano se može naći i u tečnom obliku, odnosno u obliku ulja. Ulje origana je prepuno antioksidanata i moćnim jedinjenjima koja su pokazala izvanredan dobrobit za zdravlje. Takođe, ulje origana je korisno i kada se nanosi na kožu, jer ovo ulje je efikasan prirodni antibiotik i antigljivično sredstvo.

Origano je bio popularan još od vremena kada su ga Grci i Rimljani koristili u lekovite svrhe. U biti, naziv origano dolazi od grčke reči "oros", što znači planina, i "ganos", što znači radost ili užitak. Origano ulje se proizvodi sušenjem lišća i izdanaka biljke na vazduhu. Kada se osuše, ulje se ekstrahuje i koncentriše parnom destilacijom. Ulje sadrži jedinjenja koja se nazivaju fenoli, terpeni i terpenoidi, koji imaju snažna antioksidativna svojstva i odgovorni su za njegov miris. Ako znamo ove bitne pojedinsoti, hajde da vidimo koji su to benefiti ovog ulja na naše zdravlje.

Benefiti ulja origana

- Prirodni antibiotik. Ulje origana sadrži supstancu karvakrol koja pomaže u borbi protiv bakterija. Strafilokoke su bakterije koje su najčešći uzrok infekcije. Ovo ulje je odličan izbor ako imate ovakvu vrstu bakterije. Istraživanja su pokazala da origano ulje može biti efikasno i protiv vrsta bakterija koje mogu postati otporne na antibiotike.

- Snižavanje holesterola. Istraživanja su pokazala da ulje origana može pomoći snižavanju holesterola.  U studijama na ljudima i miševima, pokazalo se da ulje origana efikasno snižava holesterol. Smatra se da je to rezultat jedinjenja karvarkola i timola.

- Moćan antioksidant. Antioksidanti pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Smatra se da oštećenja od slobodnih radikala igraju ulogu u starenju i razvoju nekih bolesti, poput kancera i srčanih obolenja. Otkriveno je da origano sadrži 3 do 30 puta više nivoa antioksidanata u ostalim ispitivanim biljkama, koje uključuju tamjan, majoran i kantarion. S obzirom da je ulje origana vrlo koncentrisovano, potrebno vam je mnogo manje origanovog ulja da bi ste dobili iste antioksidantne prednosti kao i kod svežeg origana.

- Protivupalna svojstva. Upala u telu je povezana sa nizom štetnih uticaja na zdravlje. Istraživanja su pokazala da ulje origana može smanjiti upalu.

Pored navedenih benefita ovog fantastičnog ulja, možemo navesti da ulje origana može ublažiti bolove, odličan je saveznik u lečenju kod bolesnih creva, može imati svojstva u borbi protiv raka, pomaže u gubljenju prekomerne kilaže, itd.

Korišćenje ulja origana je veoma lako. Ako su u pitanju kožna stanja ili infekcije, razblaži se sa maslinovim uljem u koncentraciji od jedne kašičice maslinovog ulja i pola kapi ulja origana, a zatim se nanese na zahvaćeno područje.

Kada je u pitanju oralna upotreba, može se stavljati pod jezik ili ga konzumirati sa vodom tako što će te ga popiti iz šolje. U svakom slučaju, ulje origana je odličan saveznik, kako u preventivi tako i u bolesnom stanju. Verujte i koristite stvari iz prirode.

Foto:Flickr, Needpix

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine