You are here

Varikocela i trening - Da ili ne?

Varikocela predstavlja vidljivo i/ili palpabilno proširenje vena pampiniformnog pleksusa, jednog od nekoliko venskih sistema koji odvode krv iz testisa. Klinički se manifestuje mekanim venskim klupkom koje se nalazi iznad i oko, najčešće levog testisa, mada retko se javlja desnostrano ili obostrano.

Varikocela se najčešće prikazuje kroz pojavu nelagodnosti ili tupog bola pri fizičkom naporu i dužem stajanju. Mada, u velikom broju slučajeva varikocela je obično bez simptoma. Često se otkriva prilikom obrade pacijenta koji se leči od steriliteta.

Zbog proširenja ovih vena, krv se u njima zadržava duže i time greje testis, a toplota utiče na smanjenje pokretljivosti spermatozoida, kao i na spermatogenezu uopšteno. Naravno, usporeno odvođenje krvi iz „kritične zone“ utiče i na poremećen lokalni metabolizam tkiva, kao i gasnu razmenu (manje kiseonika). Stoga je varikocela jedan od najčešćih uzroka neplodnosti.

Za prepoznavanje varikocele najvažniji je klinički pregled i opipavanje testisa (palpacija). I samopregledom u stojećem se može naći nalaz „klupka glista“, a taj nalaz često nestaje u ležećem položaju. Testis na strani varikocele je često manji nego suprotni testis, a progesijom „procesa“ izvesna je i atrofija testisa. Posle kliničkog pregleda, jako važna dijagnostička procedura je ultrazvučno snimanje, tzv. kolor Doppler ultrazvuk kojim se može prikazati i protok krvi. Spermogram je bitna stavka koja jasno ukazuje da li je plodnost ugrožena.

Jedini pravi način lečenja „uznapredovale“ varikocele je hirurški zahvat. Najčešće indikacije za isti su :

- Ako imamo jak bol u testisima koji ne odgovara na drugačije lečenje

- Poremećena funkcija testisa – smanjen kvalitet semene tečnosti

- Smanjenje (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, a duzina 4cm)

Prvo pitanje koje se nameće je da li vežbati sa varikocelom? A još bitnije, da li trening sa opterećenjem može dovesti do pojave iste?

Prosto rečeno, naprezanje može pogoršavati stanje varikocele , naime, „naprezanje stomaka“, dovodi do prenošenja porasta intrabdominalnog pritiska na vene i usporavanje odvođenja krvi iz testisa...

Problem sa treningom možemo po stavkama izraziti i ovako:

- Preterano naprezanje i posledično povišenje intrabdominalnog pritiska

- Neadekvatna tehnika disanja, kao i nepravilno korišćenje dodatne opreme (pojasevi)

- Loše držanje i mišićni disbalans

- Neadekvatna trenažna tehnika (trenirajte pametno, a ne samo „jako“)

- Odeća i donji veš koji su neodgovarajući sa aspekta „stezanja“, kao i lokalnog zagrevanja

Kada govorimo o tome da li je trening sa opterećenjem najbitniji faktor u razvoju varikocele, pa bi neki da to iskoriste kao izgovor da ne rade „težak“ čučanja i mrtvo vučenje, budimo sigurni da tačnog i jasnog uzroka nema, osim sumnji na neke anatomsko-mehaničke abnormalnosti koje utiču na hemodinamske karakteristike venske drenaže levog testisa.

Sve u svemu, odradite UZ testisa, kao i spermogram…ne zaboravimo, u opštoj populaciji varikocela se javlja u 10-20% slučajeva, a i kod 40% neplodnih muškaraca.

 

 

Izvori korišteni za izradu teksta:

https://www.varicocelehealing.com/blog/varicocele-weight-lifting

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4379365/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5005075/

 

Foto: Wikimedia

 

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu