You are here

Vežbanje i geni

image

Vežbanje je jako važno – to je jasno. Ali je svakako zanimljivo kada se ta već dobro poznata činjenica potvrdi i brojkama. Istraživanja vezana za vežbanje i prevenciju bolesti, produženje  života, poboljšanje kvaliteta života, rade se stalno. Istraživanje čiji su rezultati obravljeni pre nekoliko godina, a sad i potvrđieni jeste da vežbanje ima značajan uticaj na mentalne funkcije.

Naime, poznato je da vežbanje utiče na poboljšanje funkcija mozga, ali je manje poznato šta se tačno dešava. Naravno istraživanja se sprovode ne bi se smislila neka tabletica koja će na mozak delovati kao vežbanje i uvek je u pozadini priče neka hemija i/ili farmaceutska industrija. Ali to satrana priče je nama mnogo manje važna jer mi vežbamo - natural high, što bi se reklo.

happyUglavnom, osnova ovog eskperimenta bilo je posmatranje je aktivnosti gena u delu mozga u kom se stvaraju emocije (limbički sistem). Naime nisu svi geni uvek aktivni i nisu svi geni kod svih istovremeno aktivni. Jako puno faktora utiče na gene ali oni su uglavnom endogeni (uutrašnji) i zato se realno vrlo često aže da na gene ne možemo da utičemo mnogo, Ali ovog puta narodna mudrost je pobacila pod svetlom novih saznanja. U ovom istraživanju poredili su aktivnost gena limbičkog sistema miševa koji su ceo dan provodili sedeći i onih koji su svoje vreme provodili trčkarajući okolo. Ne znamo kao koji od ovih miševa se osećate trenutno ali nadamo se da ste u onoj drugoj grupi, jer evo šta je studija otkrila.

Rezultati su pokazali aktivnost brojnih gena kod aktivnih miševa za koje se ranije nije ni znalo da se mogu run2aktivirati vežbanjem tj fizičkim aktivnsotima. Jedan gen se naročito isticao – VGF. Ovaj gen izuzetno je važan u prevenciji i terapiji depresije jer njegovim blokiranjem (u drugom istraživanju) miševi su se ponašali depresivno.

Iako izgelda da jeste sve u genima, zanimljivo je da i jedan tako ozbiljan psihički poremećaj kao što je depresija se može efikasno sprečiti samo redovnim aktivnostima. Zvuči logično, ali dos ad nismo imali naučnu potvrdu, Dakle sad imamo i tačno mesto, gen, koji znamo da se aktivira kada vežbamo. Zar nije divno znati da i pored lepog izgleda i zdravlja, vežbanjem menjamo i način mišljenja i sprečavamo loše raspoloženje i tugu.

 

 

Daniela_potpis_fotografija