You are here

Vitamin D u prevenciji gripa

Značaj vitamina D za zdravlje je višestruk i jedinstven. Vitamin D ima dobro poznatu ulogu u regulaciji nivoa kalcijuma i održavanja zdravlja kostiju. Međutim, sve više se govori o njegovim drugim ulogama: u aktivaciji pojedinih gena, sintezi proteina, hormona, u imunom odgovoru, regeneraciji ćelija, funkciji mišićnih ćelija.

Vitamin D odnosi se na holekalciferol i ergokalciferol. Prvi se stvara u organizmu iz holesterola pod dejstvom sunčeve ili ultravioletne svetlosti, a drugi se sintetiše iz ergosterola (iz biljaka), takođe pod dejstvom ultravioletne svetlosti. Sve funkcije ovog vitamina su moguće samo pri optimalnoj koncentraciji koje se određuju merenjem njegovog metabolita u krvi.

Nedostatak vitamina D utiče na celokupno zdravlje, prema istraživanjima doprinosi i bolesti krvnih sudova, srca, povećava krvni pritisak, povećava opasnost od nastanka šećerne bolesti tipa 2, autoimunih bolesti, maligniteta.

Istraživanja su skrenula pažnju na ulogu vitamina D u podizanju imuniteta i u borbi protiv akutnih respiratornih infekcija.

Dr Džon Kanel, je bio među prvima koji su objavili rezultate istraživanja da je nedostatak vitamina D možda zapravo glavni uzrok gripa. Njegova hipoteza je prvobitno objavljena u časopisu Epidemiology and Infection 2006. godine. Naknadno je usledila još jedna studija objavljena u časopisu Virology 2008. godine.

Prema njegovim istraživanjima nedostatak vitamina je glavni okidač godišnjih epidemija gripa. S tim u vezi, u cilju prevencije, preporuka za suplementaciju za populaciju odraslih je 10000-15000 IU, dok se deci preporučuje na svakih 13 kilograma težine 1500 IU!

Revizija publikovanih studija na tu temu je 2017. godine dovela je do zaključka da su ispitanici koji su uzimali dnevno ili nedeljno vitamin D, ređe obolevali od respiratornih infekcija kao što je grip ili uobičajena prehlada, u odnosu na one koji to nisu. Pri tom, oni koji su imali najniže nivoe vitamina D pre nego što su počeli da ga uzimaju, imali su najviše koristi, kod njih je smanjen rizik od respiratornih infekcija na pola. Smanjenje rizika su imale i osobe sa višim nivoima vitamina D, ali u procentu, koji je, kako navode, na nivou zaštite vakcine .

Studije u Evropi i Americi pokazale su da osobe koje su uzimale visoke doze vitamina D3, do 50.000 IU dnevno, nisu obolevale od gripa, i pored toga što su bile u kontaktu sa obolelima. Pri tom, nikakve neželjene reakcije nisu imali. Zbog toga se danas u tim zemljama visoke doze vitamina D3 primenjuju u prevenciji, pre i u toku epidemija, jer su mnoge studije dokazale da se grip češće javlja kod osoba sa deficitom vitamina D3, i da je smrtnost od gripa znatno veća.

Prema objašnjenju britanskih naučnika, s obziorom da se D-vitamin skladišti u masnim tkivima, kod gojaznih osoba je veoma otežan pa i onemogućen dotok D-vitamina u krv. Uz to, D-vitamin bez K-vitamina nema mnogo značaja, jer je K2 neizostavan u iskorišćavanju kalcijuma.

I dalje postoje kontroverzna mišljenja po pitanju ove suplementacije. Izgleda ostaje da čekamo neke nove rezultate i studije, a do tada ćemo se držati standardnih preporuka.

 

 

Literatura:

Anđelković M, Baralić I, Blaženović Mladenović V, Đorđević B, Popović M, Vukašinović Vesić M et al (2015). Vitamini. U: Dikić N, urednik. Sportski kuvar. 1. Izd. Beograd: Propaganda Jovanović. 20-37.

Ginde AA,  Mansbach JM, Carlos A. Camargo, CA (2009). Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arch Intern Med 169(4): 384–390.

doi: 10.1001/archinternmed.2008.560.

Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, Holick MF, Grant WB, Madronich S, Garland F, Giovannucci E (2006). Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006 Dec; 134(6): 1129–1140. Published online 2006 Sep 7. doi: 10.1017/S0950268806007175

Martineau ARJolliffe DAHooper RLGreenberg LAloia JFBergman Pet al (2017). Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017 Feb 15;356:i6583. doi: 10.1136/bmj.i6583.

http://www.rheumapraxa.com/visoke-doze-vitamina-d

 

Foto: Maxipixel, Health, Needpix

 

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede
Povezani i slični tekstovi