You are here

Zašto, kako i koliko postiti?

Razlozi zbog kojih se isplati postiti su mnogobrojni.
Pre svega, post je jedna od najboljih metoda regulisanja, pročišćavanja i obnavljanja te tako i očuvanja zdravlja sistava za varenje i metabolizma.

Dakle, postom se čitav organizam, svi organi i sve ćelije, čiste od štetnih materija i obnavljaju i zato ni ne čudi što se ljudi nakon posta osećaju kao "ponovo rođeni". Isto tako postom se aktiviraju potencijali našeg organizma za samoizlečenje.

Dalje, kako su za vreme posta srce i sistem krvotoka manje opterećeni, pospešuje se disanje te se pluća, a onda i sve ćelije organizma brže i bolje opskrbljuju kiseonikom. Kako se za vreme posta iskorištavaju unutrašnje masne rezerve, smanjuje se nivo holesterola u krvi.

Postom se učvršćuju koža i vezivna tkiva te ublažavaju ili iščezavaju migrene, alergije, akne, PMS. Kako smisao posta nije samo u dobrobiti za telo, nego u istoj meri i za psihu, pozitivne posledice vidljive su i u toj sferi.

Onome ko se odluči na post stručnjaci predlažu nekoliko mogućnosti. Tako za post možete izabrati jedan dan u nedelji, najbolje vikendom, nadalje možete postiti jednu nedelju svakog meseca ili ili ceo mesec jednom godišnje, najbolje za vreme godišnjeg odmora.

Ako se odlučite za duži post jednom godišnje, nikad ne postite duže od 4 nedelje. Pri izboru trajanja posta i njegove učestalosti najvažnije je pronaći ritam i vrstu posta koji najbolje odgovara vama i vašem stilu života.

Naravno, ako imate problema sa zdravljem,obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.