You are here

Zdrava ulja

Ljudi koji žele da vode računa o svojoj ishrani i zdravlju, često postavljaju pitanja – koja ulja koristiti za pripremu jela? Veoma je korisno znati koja su to ulja zdrava, lekovita i koji su najbolji načini za njihovu upotrebu.

Za koje god ulje da ste se odlučili, nije dobro zagrevati ga previše, bez obzira što neka ulja (kao što je ulje od koštica grožđa) imaju vrlo vosoku tačku pregrevanja. U slučaju pregrevanja ulja, dolazi do oslobađanja toksičnih materija i slobodnih radikala za koje se odavno zna da mogu dovesti do brojnih hroničnih oboljenja i karcinoma.

Prženje hrane predstavlja jedan od najštetnijih načina termičke obrade namirnica. Međutim, ako se odabere pravo ulje, štetnost prženja može da bude znatno umanjena.

  1. MASLINOVO ULJE

Kad razmišljate o tome koje masti da koristite u ishrani, znajte da je maslinovo ulje jedan od najzdravijih izbora. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće, zdraviju vrstu masnoća koja može da smanji rizik od srčanih oboljenja smanjujući i ukupni holesterol i holesterol male gustine (LDL), ili loši holesterol, u krvi.

Po tvrđenju Američke uprave za hranu i lekove (FDA) konzumacija 2 supene kašike (oko 23 grama) maslinovog ulja svakodnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Kako koristiti maslinovo ulje?

Da bi se očuvale najbolje osobine i korisna svojstva maslinovog ulja, najbolje je dodati ga u jelo na samom kraju kuvanja, kako ne bi bilo dugo vremena podvrgnuto visokoj temperaturi, ili njime preliti salatu. Najmanje je korisno ako ga koristite za prženje hrane, pa čak i u toj varijanti, pokazalo se da se ono najmanje menja na visokim temperaturama u poređenju sa drugim uljima koja se koriste u domaćinstvu

Nije svejedno koju vrstu maslinovog ulja uzimate, jer:

- Tzv. maslinovo ulje od komine ima u sebi samo 15% posto maslinovog ulja, jer se dobija preradom ljuske i koštice masline. Ovo ulje se dobija tretiranjem komine masline rastvaračima. Iako je jeftinije, daleko je lošije od hladno ceđenog, ekstra devičanskog maslinovog ulja

- Rafinisana maslinova ulja nisu dobra, ona su bez arome, neutralnog mirisa i ukusa, dok nerafinisana, prirodno hladno ceđena maslinova ulja imaju specifična, vrlo prepoznatljiva senzorska svojstva: boju, miris i ukus.

       2. SUSAMOVO ULJE

Susamovo ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena susama. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, npr. kardiovaskularnog, kao i odvijanje metaboličkih procesa. Bogat je izvor vitamina E i B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.

Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve.

U ishrani: Susamovo ulje ima visoku tačku dimljenja i zbog toga je pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a može se koristiti i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.

  1. SUNCOKRETOVO ULJE

Većina vrsta suncokretovog ulja koje se nalazi na tržištu je rafinisana, ceđena na određenoj temperaturi. Hladno ceđeno ulje od suncokreta boljeg je ukusa, a i zdravije je jer zadržava više hranljivih sastojaka i ima viši nivo mononezasićenih masti.

Hladno ceđeno ulje ove biljke snižava visok krvni pritisak, ublažava reumatske tegobe, čisti organizam od otrova i sprečava razvoj malignih ćelija. Suncokretove semenke sadrže čak 50% ulja bogatog nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje krvnih sudova i snižavaju nivo holesterola u krvi. Ovo ulje sadrži visokovredne sastojke: tokoferole, vitamin E, linolnu esencijalnu masnu kiselinu, lecitin.

      4. KOKOSOVO ULJE

Višestruko korisna namirnica. Reguliše probavu, snabdeva organizam energijom, a istovremeno pomaže pri mršavljenju, utiče na lepotu i zdravlje kože, kose i noktiju.

To je ulje veoma bogato antioksidansima i zdravim masnoćama. Pospešuje rad moždanih ćelija, jača imunitet i ima izuzetno povoljan uticaj na rad štitne žlezde.

Termostabilno je, sa visokom tačkom dimljenja. Zahvaljujući tome, odlično je i za termičku obradu hrane i za konzumiranje u sirovom obliku.

Na kokosovom ulju možete pripremati sve vrste hrane, od slatkiša do klasičnih kuvanih jela. Sjajan je dodatak kolačima i drugim poslasticama.

       5. LANENO ULJE

Lan je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, dijetetskih vlakana i drugih hranljivih materija.

Omega-3 je važan sastojak svih ćelijskih membrana, zato je bitno da dovoljne količine ovih kiselina budu unošene u organizam za očuvanje zdravlja. Laneno ulje je jedan od najboljih načina da se unese dovoljna količina omega-3 masnih kiselina.

Uz pravilnu ishranu, pomaže pri snižavanju holesterola i triglicerida. Osobe koje redovno konzumiraju laneno ulje, imaju smanjen rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Optimalna doza je 2 kšike dnevno. Koristite ga za prelivanje gotovih jela i salata.

       6. ULJE OD KOŠTICA GROŽĐA

Ima blagotvorno dejstvo jer može da snižava krvni pritisak, leči vene i arterije, sprečava oštećenje ćelija od zračenja i trovanja, reguliše nivo HDL i LDL holesterola.

Ulje semena grožđa sаdrži linolnu kiselinu, polinezаsićenu mаsnu kiselinu, kojа pokаzuje korisno dejstvo kada je dijabetes u pitanju. Pomaže poboljšanju cirkulacije i ima pozitivan učinak kod tegoba poput – proširenih vena, kapilara, hemoroida.

Visoka tačka dimljenja čini ovo ulje pogodnim za duboko prženje.

 

Koje god ulje da izaberete, nemojte da pretrujete. Iako su zdrava, mogu da budu i vrlo kalorična. Stručnjaci preporučuju kašiku do dve dnevno ili tri do pet kašika, ako ste vrlo aktivna osoba.

Jelena Đukić
Bikini fitness takmičarka