You are here

Znaci povrede kolena

image

Sportista može primetiti različite simtome i tegobe vezane za zglob kolena. Obično se radi o diskretnim i jedva primetnim tegobama, mada se nekada mogu pojaviti i ozbiljni problemi i simptomi. Tegobe u zglobu kolena najčešće se javljaju nakon povrede koje se sportista pouzdano seća – navodi da je osetio kao da je nešto puklo u kolenu, imao je osećaj da je koleno prošetalo, javio se bol...

Širok je spekar tegoba koje sporista navodi. Bol u kolenu može biti blag ili oštar, može biti stalno prisutan ili povremen. Obim pokreta u zglobu kolena može biti smanjene ili povećane amplitude, može se javiti osećaj nestabilnosti kolena. Pri pokretu u zglobu kolena mogu se javljati zvučni fenomeni poput pukota, struganja, a nekada koleno može da blokira pri odredjenom pokretu. Nekada su ovi problemi praćeni pojavom otoka, koji može biti manje ili više izražen.

Simptomi koji se javljaju kod povrede kolena mogu biti:
-bol
-otok
-nestabilnost
-blokada pokreta
-krepitacije

Bol u kolenu koleno_2
Lokalizacija, kao i karakter bola često pomažu u postavljanju dijagnoze uzroka problema u kolenom zglobu. Bol se obično javlja pri odredjenim pokretima i često ima jasnu lokalizaciju. Bol udružen sa pojavom otoka kolena ukazuje na verovatno oštećenje meniskusa ili hrskavice u zglobu kolena. U slučajevima upornog bola, posebno kada je udružen sa pojavom otoka, preporučuje se pregled lekara specijaliste koji se bavi lečenjem kolenog zgloba.

Otok kolena
Povrede i promene u zglobu kolena često su praćene pojavom otoka u kolenom zglobu. Postoje dva tipa otoka kolena – izliv krvi u kolenom zglobu (hemartros) i upala zglobne kapsule (sinovitis). Hemartros se javlja nekoliko sati nakon povrede i obično je koleno jače otečeno. Prisustvo krvi u kolenu je posledica ozbiljnije povrede neke od anatomskih struktura u zglobu kolena (ukrštenih ligamenata, kolateralnih ligamenata, cepanja zglobne kapsule, preloma zglobnih površina, iščašenja čašice). Sinovitis predstavlja reaktivnu upalu zglobne kapsule i javlja se kao mehanizam odbrane zbog neke promene u kolenu (povreda meniskusa, oštećenje hrskavice – gonartroza ili hondromalacija). Povećanje količine zglobne tečnosti smanjuje kontakt izmedju zglobnih površina, njihovo trenje i samu pojavu bola. Izliv kod sinovitisa se javlja nešto kasnije u odnosu na izliv krvi, nakon 24h i obično je manje izražen otok kolena.

Nestabilnost kolena
Nakon prekida ligamenata kolena (ukrštenih ili kolateralnih) javlja se osećaj nestabilnsti kolena. Sportista se žali na osećaj kao da mu je prošetalo koleno. Ovaj osećaj se javlja najčešće pri pokretima promene pravca. Osećaj nestabilnosti u kolenu se nekada može javiti i kod izražene slabosti (hipotrofije) mišića kvadricepsa. Takodje, kod iščašenja čašice kolena javlja se osećaj da je koleno nestabilno, zbog gubitka ekstenzornog mehanizma kolena.

Blokada u zglobu kolena
koleno_1Blokada kolena se manifestuje u vidu nemogućnosti pune ekstenzije (opružanja) u zglobu kolena. Najčešći uzrok blokade kolena je prisustvo slobodnog tela u kolenu ili povreda meniskusa. Slobodno telo u kolenu je prisutno kao posledica neke ranije povrede i radi se najčešće o delu hrskavičavog ili koštanog tkiva. Nakon povrede meniskusa može nastati flap koji se nekada presavije i blokira puno opružanje kolena.

Krepitacije u kolenu
Zvučni fenomeni koji se javljaju pri pokretima u zglobu kolena, mogu biti bezazlene prirode, ili su znak ozbiljnijeg problema unutar kolena. Uzroci su različiti – slobodna tela, povreda meniskusa, nepravilna pozicija čašice, oštećenje zglobnih površina (hondromalacija ili gonartroza). Zvuk pukota ili klika pri pokretu kolena može se javiti zbog prisustva slobodnog tela ili pocepanog dela meniskusa. Ukoliko nema bolova, blokade kolena ili ponavljanih otoka, odstranjivanje nije neophodno. Nepravilna pozicija čašice kolena (patele) u patelofemoralnom zglobu (žleb na butnoj kosti) dovodi do nepravilnog kretanja čašice po femoralnom žlebu, što takodje stvara zvučni fenomen pukota ili klika. Hondromalacija patele dovodi do razmekšanja hrskavice čašice kolena, pojačanja trenja pri pokretima kolena, te pojavu krepitacija. Pri nastanku degenerativnih promena na zglobnim površinama kolenog zgloba (gonartroza), javljaju se grube krepitacije i bolovi pri pokretima kolena.

U svakom slučaju ono što možete sami da učinite za svoja kolena jeste jačanje muskulature kolenog zgloba, naročito mišića kvadricepsa (naravno uz redovno istezanje posle treninga) i povremeno suplementacija preparatima koji deluju zaštitno na hrskavicu kolenog zgloba. Ukoliko imate neki problem sa kolenom obratite se stručnjaku.

 Pedja_profile_pic_copy

 

 

Galerija: omogućio Pansport Forum