You are here

Luteina

Proizdođač: 
Šifra:
1699
Ukratko:
Moćni antioksidansi izolovani iz cveta kadife, podrška zaštiti oka i vida... Saznaj više
1.170,00 RSD

Možete poručiti i telefonom od 8-16h

021/820-555 062/111-0-999
0
Ocena

Luteina

 

 

  • Moćni antioksidansi iz porodice karotenoida

  • 1 kapsula dnevno

  • Podrška zaštititi oka

 

 

Lutein i zeaksantin su antioksidansi iz porodice karotenoida koji se nalaze u najvećoj koncentraciji u organizmu u centralnom delu retine oka – makuli. Ova dva karotenoida se nazivaju još i žuta mrlja, retinalni karotenoidi ili makularni pigmenti. Služe kao pomoćni pigmenti za skupljanje svetla i zaštitu od toksičnih efekata UV zračenja i oksidacije (slobodni radikali). Takođe štite i od fototoksičnih oštećenja. Lutein i zeaksantin na ljudsko oko deluju kao zaštitni filteri od destruktivnog plavog UV svetla koje može da ošteti makulu, kao i od slobodnih radikala koji oštećuju delikatnu strukturu zadnjeg dela oka. Zbog tog svog svojstva dovode se u vezu sa zaštitom od makularne degeneracije retine koja se javlja u starosti i koja je vodeći uzrok slepila kod odraslih i starijih osoba.

Lutein i zeaksantin su prirodni liposolubilni pigmenti, i kao i svi karotenoidi predstavljaju žuti pigment u listovima i plodovima povrća i voća i fotosintetskim bakterijama. Ovi karotenoidi uživaju veliku popularnost zbog svojih zaštitnih svojstava.

Iako lutein sačinjava veliki deo pigmenta retine oka, destruktivno UV zračenje sunca, kao i atmosferski uticaji, mogu u znatnoj meri da smanje nivo luteina u organizmu, pa je ponekad neophodna suplementacija preparatima bogatim fitonutrijentima, kao što su ekstrakti semena grožđa i zelenog čaja, likopen i karotenoidi uopšte (lutein, zeaksantin, astaksantin, beta-karotin, vitamin A). Ipak, samo za lutein i zeaksantin je karakteristično da se u najvećoj meri nalaze u oku, u makularnoj regiji i retini, pa su oni najzaslužniji za zaštitni efekat na funkciju vida od svih karotenoida.

Glavni izvori luteina i zeaksantina su: kukuruz, žumanca, zeleno voće i povrće (brokoli, boranija, praziluk, grašak, prokelj, kupus, kelj, blitva, spanać, zelena salata, kivi, dinja), latice žutog cveća (kadifa, neven), kopriva, alge, zrnasto povrće i dr. U zelenom povrću, voću i jajima nalaze se u neesterifikovanoj formi, ali mogu da se nađu i u obliku mono- i di-estara masnih kiselina – dipalmitati, dimiristati i monomiristati u laticama kadife (Tagetes erecta), biljke bliske nevenu. Žumanca kokošijih jaja su bogat izvor luteina i zeaksantina – prosečan sadržaj luteina u žumancu je oko 290 µg, a zeaksantina oko 210 µg po jajetu.

 

Lutein kao dodatak ishrani može pomoći u sledećem:

 

- oftalmoprotektivno delovanje

- smanjenje rizika od nastanka makularne degeneracije u poznijim godinama života

- može da smanji rizik od pojave glaukoma

- ima ulogu u zaštiti od formiranja katarakte koja nastaje usled starenja

- podrška je normalnoj i zdravoj funkciji vida

- izuzetno je jak antioksidans

- može imati ulogu i u zaštiti od nekih vrsta kancera

 

Ostrovit Lutein se dobija iz poznatog cveća kadife – Tagetes erecta, potpuno prirodnog izvora, a ekstrakt je standardizovan na lutein i na zeaksantin.

 

Istovremena upotreba zeksantina i luteina sa holestiraminom, holestipolom, mineralnim uljima, orlistatom, beta-karotenom i pektinom, može smanjiti apsorpciju karotenoida. A njihova apsorpcija može biti povećana ako se uzimaju sa trigliceridima srednje dužine lanca (MCT). U literaturi ne postoje zabeleženi slučajevi predoziranja luteinom i zeaksantinom.

 

 

 

Namena: dodatak ishrani u kapsulama koji sadrži lutein i zeaksantin poreklom iz kadife (Tagetes erecta).

Doziranje i način upotrebe: popiti 1 kapsulu dnevno, uz obrok.

Veličina doze: 1 kapsula. Broj doza po pakovanju: 30.

Aktivni sastojci

U dnevnoj dozi (1 kapsula)

%NRV*

Lutein

40 mg

**

Zeaksantin

2 mg

**

*NRV – nutritivna referentna vrednost; **NRV nije ustanovljena.

 

Sastojci: kapsula (želatin), humektant (glicerol), voda, SOJINO ulje, ulje šafranike, suvi ekstrakt cveta kadife (Tagetes erecta) standardizovan na lutein i zeaksantin, boje (crni i crveni gvožđe-oksid)

 

Alergeni: Može proizvode od SOJE. Može da sadrži tragove MLEKA, JAJA, KIKIRIKIJA, SUSAMA, OVSA, ŠKOLJKAŠA, RIBE i JEZGRASTOG VOĆA.

 

Upozorenje: Proizvod nije namenjen deci, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama preosetljivim na neki od sastojaka proizvoda. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračitii.

 

Napomena: dodaci ishrani ne predstavljaju zamenu za raznovrsnu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara ili farmaceuta.

 

Način čuvanja: čuvati dobro zatvoreno na suvom mestu, na sobnoj temperaturi, zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svetlosti. Držati van domašaja dece.

 

Zemlja porekla: EU

Uvoznik i distibuter: Lama d.o.o. Beograd

Slični proizvodi

Upozorenje

Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze
se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani.

Napomena

Preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Cene

Cene su maloprodajne sa uračunatim PDV-om. Cene se mogu promeniti bez prethodne najave.

Opis i fotografije

Pansport nastoji da opisi proizvoda i fotografije  budu što precizniji, ali ne odgovara za eventualne greške