You are here

Antioksidanti

Antioksidanti su materije koje štite ćeliju od delovanja slobodnih radikala koji svakodnevno nastaju u našem organizmu u procesu oksidacije hrane u ćelijama, a njihova opasnost se sastoji u tome što \nose\ jedan nespareni elektron koji se u organizmu mora vezati za nešto - a to su ugljeni hidrati, proteini, masti, čak i genetski materijal što može da dovede do brojnih oštećenja u organizmu. Njihovo nagomilavanje u organizmu je veoma opasno po zdravlje jer može doći do niza promena i oboljenja.
Genetika, pol, godine života, a prevashodno navike u ishrani utiču na količinu antioksidanata u našem organizmu, a samim tim i na njegovu sposobnost odbrane od uticaja slobodnih radikala.Antioksidanti sprečavaju starenje, smanjuju rizik od raka, štite od pojave srčanih, plućnih i drugih oboljenja, visokog krvnog pritiska...Zbog ekološke zagađenosti sredine i zbog loših navika u ishrani uloga antioksidanata je velika i nezaobilazna.

Saznaj više


Šta su antioksidanti?
Antioksidanti štite organizam od oksidacije. Trebaju li nam? Odgovor je da, s obzirom na to da svakim udisajem stvaramo slobodne radikale, oksidanse koji nam oštećuju ćelije. Kako idu godine tako telo proizvodi sve manje prirodnih antioksidanata, koji su naši zaštitinici. Kada se u telu nakupe veće količine slobodnih radikala, naše zdravlje je u opasnosti-dolazi do mnogih degenerativnih oboljenja. Iako antioksidante dobijamo iz hrane, ta količina nam nije dovoljna. Na primer, pušačima treba veća količina vitamina C kako bi osigurali potreban nivo antioksidanata u krvi. Takođe je vrlo važno, ne samo šta jedemo, nego i način na koji se priprema hrana.
Kada kažemo oksidans - setite li se prerezane jabuke koja potamni na vazduhu ili rđe na gvožđu? Verovatno da, jer to su, uostalom, dva najpoznatija oksidativna procesa. No, retki znaju da je i ljudski organizam vrlo podložan oksidativnim procesima i da se oni svakodnevno odvijaju u ljudskom organizmu. Osoba koja normalno udiše bez opterećenja normalno metabolizuje 95 % kiseonika koji udiše, a onih preostalih 5 % udahnutog kiseonika se pretvara u slobodne radikale koji izazivaju oksidativne procese u celom organizmu.
Šta su slobodni radikali?
Najjednostavnije rečeno slobodni radikali su sve čestice sa jednim ili više nesparenih slobodnih elektrona u svojim atomima. To su nestabilne čestice, koje imaju stalnu potrebu za nadoknadom elektrona iz okolnih atoma. Da bi to ostvarili, slobodni radikali podstiču niz lančanih reakcija u organizmu. Ove reakcije izazivaju nestabilnosti u većim područjima i krajnja posledica je nastanak različitih poremećaja i bolesti. Slobodni radikali mogu biti vrlo male čestice (atom kiseonika, ugljenika, vodonika, sumpora, gvožda i bakra) kao i mnogo veći molekuli (proteini, ugljeni hidrati, masti ali i nukleinske kiseline, koje su prenosioci genetskih poruka). Ako dopustimo slobodan razvoj oksidativnih promena u organizmu može doći do jakih oštetećenja organizma.
Koje su najčešće posledice oksidativnih promena?
Dugotrajne oksidativne promene dovode do trajnog oštećenja tkiva. Jedno od najcešcih oboljenja današnjice povezuje se sa oksidativnim promenama. To su bolesti krvnih sudova i srca.
Štetni uticaj slobodnih radikala na jetru
Kako se zaštiti od oksidativnih promena? Zaštititi se od oksidativnih promena možemo povećanim unosom antioksidanata. Svima su poznati antioksidanti beta karoten, E vitamin, C vitamin i selen. To su osnovni antioksidanti kojih ima u hrani kao i u dodacima ishrani i koji deluju zaštitno u organizmu. S obzirom na to da ih moramo uneti spolja, ovi antioksidanti pripadaju grupi egzogenih (spoljnih) antioksidanata. Nikada nemojte pitati koji je od njih najvažniji, jer ovi antioksidanti imaju različite, ali jednako važne uloge u organizmu. Antioksidant C vitamin i beta koroten vas štite od oksidanata u vodenom delu vašeg organizma (krvna plazma, limfa, unutrašnjost ćelije), dok je antioksidant E vitamin prva linija odbrane u masnom delu (ćelijska membrana). Antioksidant selen je vrlo važan, jer učestvuje u radu jednog enzima koji obnavlja antioksidant E vitamin. Kada su svi ovi antioksidanti prisutni u uravnoteženim merama u hrani ili dodacima ishrani, njihovo delovanje je kompletnije i postiže se uz manje doze.
Unutar organizma postoji još niz antioksidativnih spojeva koje nazivamo endogeni (unutrašnji) antioksidanti i koji nastaju u organizmu. To su glutation, SOD (superoksid dizmutaza) i slični... Prirodni i snažni antioksidanti nalaze se u biljkama, a pomažu imunološkom sistemu i nazivaju se fitohemikalije ili fitonutrijenti. Oni voću, povrću, žitaricama i mahunarkama daju boju i ukus.
Antioksidant Karetenoidi - fitonutrijenti ili pigmenti topivi u mastima, nalaze se u naranžastom, žutom, crvenom i zelenom povrću i voću. Danas poznajemo oko 600 karotenoida, a voće i povrće ih sadrži oko 50.
Antioksidant Alfa-karoten - telo prema potrebi pretvara u vitamin A, jedan od najvecih boraca protiv slobodnih radikala. Ako jedemo kuvanu šargarepu ili bundevu ili unosimo vitamin A, pomažemo telu u borbi za zdravlje.
Antioksidant Beta-karoten - jedan deo telo pretvara u vitamin A, a ostatak deluje kao antioksidant. On sprečava stvaranje slobodnih radikala i jača odbrambeni sistem i smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog udara, štiti od stvaranja katarakte. Beta-karoten možemo naći u vocu i povrću jakih boja poput: kajsije, brokolija, breskve, spanaća, manga.
Antioksidanti Flavonoidi - antioksidanti koji u vodi daju topivu boju povrća, voća, žitarica, mahunarki, daju boju lišću, kori. Oni sprečavaju rast bakterije Stafilokoka (Staphylococcus), otporne na antibiotike, koja izaziva teške infekcije. Ovaj antioksidant pomaže onim osobama koje jedu masnu hranu punu holesterola, te sprečava krvarenje desni.
n možemo naći u vocu i povrću jakih boja poput: kajsije, brokolija, breskve, spanaća, manga.
Antioksidanti Fitonutrienti - nalaze se u sojinom zrnu i mahunarkama. U telu se pretvaraju u biljne estrogene. Učestvuje u snižavanju ukupne količine holesterola i smanjuju visok nivo triglicerida u krvi, štite nas od srčanih bolesti i smanjuju valunge u menopauzi.
Šta su vitaminski antioksidanti?
Vitamin A, vitamin C i vitamin E - najjači poznati vitaminski antioksidanti. Vitamin A delotvorno uništava slobodne radikale. Vitamin C nam je svima poznat i često ga nazivaju zaštitnikom drugih antioksidanata u našem telu. Vitamin E topiv u mastima, zaštitnik ćelijske membrane i drugih tkiva koja sadrže lipide.
Šta su mineralni antioksidanti?
Glavni antioksidanti među mnogim mineralima su selen i cink. Budući da telo ne može proizvesti ni jedan mineral mi ih unosimo putem hrane. Pravilna količina minerala u telu je važna, a bez vitamina se ne mogu apsorbovati.
Selen i vitamin E - u prijateljskom su odnosu, što znači da jedan drugog podstiču na delovanje. Selen ima važnu ulogu u ublažavanju posledica hemoterapije i radijacije i podstiče pojačani rad antitela u slučaju infekcije, ublažava bol i ukočenost kod artritisa. Prati ga glas minerala koji pojačava seksualnu želju kod muškaraca. Možemo ga naći u plodovima mora, bubrezima, džigerici, pšeničnim klicama, smeđem pirinču, paradajzu ili ga unosimo putem dodataka ishrani.
Cink - poznat kao borac protiv prehlade, jača odbrambeni mehanizam i podstiče T ćelije u borbi protiv infekcija. On je nadzornik koji prati rad svake ćelije, rad enzima i rad svih važnih telesnih procesa. Odgovoran je za stezanje mišica, održava količinu vitamina E u krvi kiselo-baznu ravnotežu u telu, a važan je i za sintezu DNK. Kako se cink dosta uništava tokom pripremanja hrane, potrebno ga je uzimati u dodacima prehrani.
Kako deluju antioksidanti?
1. antioksidanti snižavaju nivo holesterola
2. antioksidanti smanjuju rizik od ateroskleroze
3. antioksidanti usporavaju starenje
4. antioksidanti pomažu zaštiti od moždanog udara
5. antioksidanti pomažu u procesu detoksikacije
6. antioksidanti pomažu u zaštiti od astme i bronhitisa
7. antioksidanti štite oči

Spirulina Vege 250 mg

dodatak ishrani sa 250 mg alge spiruline u tableti....

Spirulina

Dodatak ishrani sa spirulinom, plavo-zelenom algom koja podmlađuje organizam, podiže imunitet, ubrzava metabolizam. poboljšava koncetraciju i pamćenje, krvnu sliku i rad digestivnog trakta  

Co Q10 Matrix®

Delotvorni antioksidans za zdravije srce i bolju produkciju ćelijske energije...

L-Theanine

Dodatak ishrani sa L-teaninom za jak imunitet, bolji fokus i manje stresa...

N - Acetyl Cysteine

Specijalizovani dodatak ishrani u tabletama, posebno pogodan tokom perioda pojačanog fizičkog napora, tokom povećane osetljivosti na stres i bolesti i kao pomoćno sredstvo za čišćenje organizma.

Astaxanthin

Jedinstveni prirodni proizvod koji sadrži čist oblik astaksantina, snažnog antioksidansa iz grupe karotenoida.

L - Methionine

Dodatak ishrani sa aminokiselinom L-metioninom, snažnim antioksidansom koji pruža značajnu podršku detox mehanizmima u organizmu...

Resveratrol

Dodatak ishrani na bazi resveratrola koji doprinosi normalnoj funkciji kardiovaskularnog sistema.

NAC 600 mg

Snažan antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala i toksina u organizmu...

Stranice