Vi ste ovdje

OSNOVI ZDRAVE ISHRANE – ŠTO PROSTIJE, TO BOLJE!

Ako se osvrnemo na poslednjih 30 godina u „svetu zdrave ishrane“ stalno je dolazilo do nekih revolucionarnih promena. Toliko kontradiktornosti, toliko naglih promena „mišljenja“, toliko haosa u koji su sledbenici „puta zdravlja“ nemilice upadali tražeći ono najbolje za sebe – ah, da i zdravlje i bolest na usta ulaze?! Prisetimo se one pomame za žitaricama, pa je onda usledila gluten-fobija…Prisetimo se „zdravih“ bezmasnih dijeta, pa smo došli u eru demistifikovanja značaja masti i jasne podele na zdrave i „zle“ masti… Tu je i dijeta „pećinskog čoveka“, pa širok spektar visokoproteinskih dijeta… i tako, naš um se stalno bombarduje raznim informacijama, da više nismo sigurni kako da se hranimo…

Naš cilj biće da neke stvari uprostimo…

- Uticaj na glikemiju (šećer u krvi), odabir izvora hidrata

Sve što pojedemo u toku dana ima manji ili veći uticaj na podizanje nivoa šećera u krvi. Svi ti nagli i brzi skokovi šećera u krvi, rezultiraju nizom negativnih efekata na naše masne naslage, a sa vremenom i na „osetljivost“ naših ćelija na insulin i uvod su u gojaznost, dijabetes tipa 2, kardio-vaskularno oboljevanje, neurološke i nefrološke komplikacije i sl.

Da, industrijski prerađena hrana obiluje prostim šećerima koje naše telo bez neke posebne obrade rapidno iskorišćava i eto insulinskih skokova. Eto neprijatelja br. 1 vašeg zdravlja i vitke linije.

Svakako da u periodu neposredno posle treninga „ograničen“ skok insulina, tj. šećera u krvi može biti poželjan, ali u svim ostalim slučajevima… NO, NO deco!

Budite oprezni i sa skrobnim namirnicama – krompir, pirinač, npr. - uvek uz obroke čiju osnovu čine proteini visoke biološke vrednosti (meso, riba, jaja, mlečni proizvodi) uz skrobaste namirnice dodajte i dovoljno izvora vlakana – čuvene salate od vlaknastog povrća…, a nekada su i mahunarke (pasulj, grašak…) dobar izbor…

Ali i skrob stupa u interakcije sa nivoom insulina u krvi, zato neka primat u vašoj ishrani imaju – slatki krompir, cvekla, šargarepa, i slične namirnice zbog umerenijeg sadržaja skroba i „šećera“ – naravno, obratite pažnju i na „veličinu porcije“.

Izbegavajte i previše fruktoze, pogotovu one koncentrovane (visokofruktozni kukuruzni sirup) iz „kupovnih“ slatkiša, sokova - eto još jednog razloga za veliko NE industrijski prerađenim namirnicama. Izbegavajte i neumerenu konzumaciju žitarica, čak i onih koje nisu bogate glutenom (heljda, kinoa, amarant, „delimično“ ovas…), jer i previše vlakana iz istih može izazvati ozbiljan digestivni diskomfor.      

Pomenimo i po ko zna koji put najbolje od vlaknastog povrća - zelena salata, krucufere / kupusnjače (kelj, prokelj, brokoli, kupus, rukola, bok čoj, keleraba, rotkvice), paradjz, blitva, spanać, špargla, krastavac, celer, paprika…

A tu je i „low-carb“ voće (veličina porcije voća ne veća od onoga što može stati u šaku, BEZ VOĆNIH OBROKA, po koja voćka između obroka najbolje rešenje) - bobičasto voće (jagode, kupine, maline, brusnica, borovnica…), šljive, lubenica, citrusi (limun, kivi, grejp, narandže), breskve (nektarine), dinja, guava, kajsije…

- Najbolji izvori proteina za vaše telo

U prvom planu su nam izvori kompletnih proteina koji imaju sve esencijalne amino kiseline u odnosima prihvatljivih za naše telo, tj. u pitanju su proteini visoke biološke vrednosti, koji imaju najveću sposobnost ugradnje amino kiselina (iz istih) u tkivne proteine, dakle, između ostalih i u naše drage mišiće. Dakle, u prvom planu su nam MESO, RIBA, JAJA, MLEČNI PROIZVODI (idealno – posniji sir i fermentisani mlečni proizvodi – jogurt, kefir, kiselo mleko). Što se tiče biljnih proteina, oni, čak iako su kompletni ili eventualno na iste primenimo princip komplementarnost često imaju dosta „prirodno dodatih“ ugljenih hidrata, a nekada i „supstanci“ koje nisu prijatelji našeg reproduktivnog zdravlja, štitne žlezde, i sl.

Da, svi napadaju meso, jaja, sir… tj. sve animalne izvore proteina zbog kontaminacije metabolitima raznih supstanci koje se koriste za povećanje prinosa i sl., DA, to je jedini problem sa animalnim proteinima, sve ostalo je puka zabluda „naivnih“ i / ili zlonamernih. Izgleda da nam sledi lov na divljač ili kampanja za „zdrav“ uzgoj stočnog fonda, hm, organsko meso?!

- Te divne masti

Tri su najbitnije grupe ZDRAVIH MASTI – zasićene, mononezasićene i polinezasićene. Oko zasićenih masti su se vodile mnoge polemike, bez krajnosti sa istima!

Ali, ako su tako loše, kako da npr. u toku keto - dijete značajan udeo „energije“ iz masti dolazi upravo iz zasićenih (domaća svinjska mast, kokosovo ulje, maslac…) i mononezasićenih masti (jezgrasti plodovi, extra virgin maslinovo ulje, avokado…), a lab. nalazi ukazuju na bolji lipidni status, bolju osetljivost na insulin?! Dakle, problem su hidrati? Najkraće, izbegavajte da u istom obroku imate previše (prostih, skrobnih) hidrata i previše masti, ipak, prisetimo se da je insulin „promotor“ skladištenja masti u telu.

Recite odlučno NE trans mastima – margarin, rafinisana ulja, delimično ili potpuno hidrogenizovana biljna ulja / masti u industrijski prerađenim namirnicama.

Umerite se sa polinezasićenim mastima (ulje semenki grožđa, suncokretovo ulje… čak i kod upotrebe istih u „kuvanju“ – moguć nastanak trans masti) u kojima dominiraju omega - 6 masti! Prisetimo se da je jedan od glavnih faktora „kardio-vaskularnog rizika“ dominacija omega-6 masti u ishrani!

Povećajte unos „omega-3“ – riba (morska, plava), ribilje ulje, suplementi omega-3 (neminovnost).

Ne zaboravimo i „zli“ holesterol (žumanca, iznutrice…), koji ipak ima niz bitnih funkcija za naše telo (stabilizator ćelijske membrane, hormonski balans, normalna funkcija nervnog sistema…), ali bez krajnosti (pratite vaš lipidni status).

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi