Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Sinteza mišićnih proteina je, u suštini, biološki proces izgradnje mišića. Kod razvoja mišićne mase, što više te sinteze podstaknemo nakon treninga, to bolje.
Po rečima samih istraživača: „Povećan protok krvi nakon treninga omogućava bolju isporuku amino kiselina u vežbane mišiće. Vežbe sa optrećenjem povećavaju trasnport i usvajanje amino kiselina u mišiću. Zbog toga, što je veća količina aktiviranih mišića, veći je i ukupan iznos aminokiselina usvojenih od strane mišića nakon treninga.“
Brazilski jiu-jitsu (BJJ) je jedan od najzahtjevnijih sportova kada je reč o fizičkoj i mentalnoj spremnosti. Zbog intenzivnih treninga, čestih borbi i stalne potrebe za oporavkom, ishrana i suplementacija igraju ključnu ulogu u razvoju i dugoročnom napretku svakog borca. U današnjem vremenu smo svedoci sve veće popularnosti i masovnosti jiu jitse, što sa druge strane donosi nove ideje, planove i slično kada je reč o ishrani i suplementaciji. Međutim, kao i u jiu jitsi, treba biti umeren, strpljiv i oslanjati se na bazične proverene stvari koje rade posao.
Uprkos uslovima života koji odavno nisu oskudni, telo i dalje misli da mu svakog časa preti opasnost od gladi. Jedan od ključnih hormona je i leptin, koji učestvuje u regulaciji sitosti, energetske ravnoteže i telesne težine. Oslobađa se iz energetskih rezervi: masnih ćelija. Kako gubimo masne naslage, imamo manji broj masnih ćelija (ili se one smanjuju), što smanjuje i stvaranje leptina – povećavajući osećaj gladi.
Voće je nezamenljiv deo ishrane svakog sportiste. Pored toga što je prirodan izvor energije, ono obezbeđuje ključne nutrijente koji pomažu u oporavku mišića, jačanju imuniteta i održavanju optimalnog zdravlja.
Voće je ne samo ukusan, već i funkcionalan deo ishrane sportista. Pravilnim izborom voća, sportisti mogu poboljšati svoje performanse, brže se oporaviti i ojačati celokupno zdravlje.
U poslednje vreme sve više ljudi odlučuje da smanji ili potpuno izbaci meso iz ishrane – iz etičkih, ekoloških ili zdravstvenih razloga. Srećom, priroda nudi obilje biljnih namirnica koje mogu uspešno zameniti meso, kako po nutritivnoj vrednosti, tako i po ukusu. I ne samo da su ove alternative zdrave, već često imaju i dodatne benefite za telo i um.
Bundeva nosi titulu “kraljice jeseni”, i jedna je od najzdravijih namirnica na svetu. Bogata je hranljivim materijama – proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, a sve to jača imunitet i poboljšava opšte zdravlje. Od vitamina prisutni su A, B, C, E, a od minerala sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe.
Bundeva sadrži antioksidanse, alfa-karoten i beta-karoten koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Koncept dijete 5/2 nije nov. Jednu od mogućnosti videli smo u prethodnom članku: smanjenje kalorija tokom nedelje, i normalan unos tokom vikenda.
Ovog puta, unosićemo ravnotežan iznos kalorija (dovoljan za održavanje metabolizma u ravnoteži) tokom pet dana u nedelji, uz njihovu ozbiljnu redukciju tokom preostala dva dana. Koliko ozbiljnu? U različitim istraživanjima, reč je o 500-600, sve do 800 kalorija dnevno.
Sve dijete su u principu jednostavne. Gubljenje težine nije komplikovano: u pitanju su snaga volje, i osnovna matematika u pogledu kalorija. Unosite manje kalorija, ili ih trošite više u odnosu na iznos neophodan za održavanje postojećeg izgleda, i višak težine će se smanjivati. Ali u praksi, stvar je u finesama.
Problem kod najvećeg broja dijeta „zasnovanih na naučnim dokazima“ je što su izvedene iz istraživanja na gojaznim osobama koje ne vežbaju u teretani. A takve osobe imaju različite potrebe – i ciljeve.
Većina bi volela da izgubi masno tkivo, ali to ne postavlja sebi kao cilj. Ja bih, recimo, voleo da znam da sviram gitaru. Ali to nemam za cilj – jer ne preduzimam niša da bih naučio da sviram. To je način na koji većina razmišlja o gubljenju masnog tkiva.
Fermentisani crveni pirinač (crveni kvasni pirinač eng. Red yeast rice) je proizvod kvasca (Monascus purpureus) gajenog na belom pirinču. Mešavina kvasca i pirinča u prahu je osnovna ishrana u Aziji i koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini.