
Bundeva nosi titulu “kraljice jeseni”, i jedna je od najzdravijih namirnica na svetu. Bogata je hranljivim materijama – proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, a sve to jača imunitet i poboljšava opšte zdravlje. Od vitamina prisutni su A, B, C, E, a od minerala sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe.
Bundeva sadrži antioksidanse, alfa-karoten i beta-karoten koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Od bundeve možemo praviti supe, potaže, pite, kolače. Odličan je sastojak kašica, džemova i marmelada.
S obzirom na benefite koje pruža, bundevu uključite u svoju ishranu i uživajte.
Ova sjajna namirnica ima impresivne zdravstvene prednosti. Navešćemo nekoliko razloga zašto bi bundeva trebalo da postane nezaobilazan deo trpeze.
- Dobar vid
Bundeva predstavlja odličan izvor beta karotena, antioksidansa koji se u telu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin ima značajnu ulogu u održavanju zdravlja mrežnjače, i pomaže da izoštrimo vid.
Bundeve su takođe bogate vitaminom C, i njihovo redovno konzumiranje smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije i katarakte.
- Zdravo srce
Bundeva sadrži vlakna, vitamin C i kalijum koji regulišu krvni pritisak, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, i takođe smanjuje loš holesterol. Ovaj spoj vlakana, vitamina i minerala čini bundevu izuzetnom namirnicom za očuvanje zdravlja srca.
- Jak imunitet
Vitamini su njena najveća prednost. Bundeva sadrži vitamine koji su neophodni u borbi protiv infekcija. To znači da redovno konzumiranje ove, kako je nutricionisti nazivaju, superhrane, može apsolutno ojačati imunitet. 
- Zdrava koža
Bundeve su prepune hranljivih materija, pre svega vitamina C i E, kao i beta-karotena, a oni imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, podstiču sintezu kolagena u dubljim slojevima i tako čuvaju epidermis čvrstim, svežim i sjajnim.
Vitamin A je značajan za regeneraciju kože i održavanju njene elastičnosti. Vitamin C ima značajnu ulogu u formiranju kolagena koji je odgovoran za elastičnost i čvrstinu kože. Vitamin E štiti kožu od UV zraka i opekotina od sunca.
- Bolja probava
Vlakna koja su prisutna u bundevi doprinose boljoj probavi, jer vlakna predstavljaju prirodni regulator probavnog sistema. Zato je zdravo redovno konzumiranje bundeve, jer se na taj način održava zdravlje creva, podstičući njihovo redovno pražnjenje.
- Pomoć pri mršavljenju
Vlakna koja bundeva sadrži doprinose osećaju sitosti, i smanjenju velikog unosa kalorija, što je od koristi za održavanje zdrave telesne težine.
Bundeva se može podjednako koristiti i u slanim jelima i u slatkim poslasticama. Od bundeve možemo praviti supe, potaže, pite, kolače. Odličan je sastojak kašica, džemova i marmelada.
S obzirom na benefite koje pruža, bundevu uključite u svoju ishranu i uživajte. Prijatno!
LITERATURA
- Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, et al. Nutritional value, phytochemical potential, and therapeutic benefits of pumpkin (Cucurbita sp.). Plants (Basel). 2022.
- Lestari B., Meiyanto E. A Review: The Emerging Nutraceutical Potential of Pumpkin Seeds. Indones. J. Cancer Chemoprevention. 2018.
- Kaur M., Sharma S. Development and Nutritional Evaluation of Pumpkin Seed (Cucurbita moschata) Supplemented Products. Food Sci. Res. J. 2017.


