Vi ste ovdje

7 namirnica za jačanje imuniteta

U prelaznom periodu, jesen-zima, naš imunitet je pod češćim napadima od strane raznih virusa i bakterija. Da bi održali svoje zdravlje, pored redovnih fizičkih aktivnosti, treba obrtatiti pažnju na ishranu. Redovna i dobro izbalansirana ishrana je ključ jačanja imuniteta, a samim tim i očuvanje našeg zdravlja. U sledećim redovima pročitajte koje su to namirnice koje vam uspešno mogu pomoći u osnaživanju vašeg imuniteta.

  • Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lek. Odličan izbor za sve koji ne kupuju sokove u prodavnicama.

  • Pečurke. Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijuma u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom razboljevanja od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin koji su bitni za imuni sistem čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

  • Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

  • Bademi. Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posledica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50% dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imuni sistem. Takođe, bademi sadrže B vitamine - riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

  • Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima - prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imuni sistem. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.

  • Jogurt. Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

  • Beli luk je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pylori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savet za kuvanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

 

Prijatno!

Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine