Vi ste ovdje

Kvercetin kao suplement

Oni koji sezonski pate od alergija odlično znaju šta ih čeka kada nastupi period tegoba- curenje iz nosa, kijanje i svrab u očima nisu nimalo zabavni. Zbog toga ovaj prirodni antihistaminik sa moćnim antioksidativnim svojstvima – kvercetin, zauzima posebno mesto medju suplementima.

ANTIOKSIDANS PROTIV STARENJA

Kvercetin pripada grupi biljnih pigmenata nazvanih flavonoidi koji voću, cveću i povrću daju raskošne boje. Flavonoidi su posebna vrsta hemijskih jedinjenja koja se nazivaju fitonutrijenti i imaju širok spektar povoljnih zdravstvenih dejstava. Fitonutrijenti imaju antiinflamatorna svojstva, a takođe mogu da poboljšaju imunitet i međućelijsku komunikaciju, detoksifikuju karcinogene i utiču na metabolizam estrogena.

Flavonoidi, poput kvercetina, su antioksidansi i uklanjaju slobodne radikale. Slobodni radikali su nestabilni molekuli u telu koji mogu povećati rizik od bolesti, oštetiti ćelijske membrane, praviti greške na DNK i ubrzati proces starenja. Antioksidansi mogu neutralisati slobodne radikale, pa čak i pomoći u sprečavanju štete koju na molekularnom nivou prouzrokuju slobodni radikali. Mnogo različitih faktora može da doprinese stvaranju slobodnih radikala, recimo: zagađenje, duvanski dim, zračenje, lekovi i hemijske toksične supstance.

USPORAVANJE ALERGIJSKE KIJAVICE

Istraživanja pokazuju da kvercetin može imati antialergijska i antihistaminska svojstva. U jednoj studiji na miševima istraživači su otkrili da kvercetin može smanjiti respiratorne efekte alergija smanjenjem upale disajnih puteva. Kvercetin takođe može pomoći u stabilizaciji ćelija koje oslobađaju histamin u telu i time imati antiinflamatorni i antihistaminski efekat. Inače je jedan od najbolje istraženih flavonoida do danas.

SMANJENJE OKSIDATIVNOG STRESA

Kvercetin može pomoći u sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, s obzirom da oksidativni stres doprinosi njihovom razvoju. Takođe je pokazano da kvercetin može zaštititi od toksičnog dejstva određenih metala na nervni sistem. Ovo je posebno važno u današnjem gde smo u svom okruženju izloženi teškim metalima kroz hranu koju jedemo, vodu koju pijemo i vazduh koji udišemo.

ANTIBAKTERIJSKA ZAŠTITA

Kvercetin ima antibakterijska svojstva, koja su efikasna protiv gotovo svih vrsta bakterija, posebno onih povezanih sa želucem i crevima, kožom, respiratornim i urinarnim sistemom.

KOJA HRANA SADRŽI KVERCETIN?

Kvercetin se ne može sintetisati u telu, ali na sreću sadrži ga puno voća i povrća

Neke od namirnica bogatih kvercetinom su sledece: grožđe, bobičasto voće, višnje, jabuke limunsko voće - agrumi, luk, heljda, brokoli, kelj, paradajz, crveno vino, crni čaj.

Međutim, uzimanje dodataka kvercetina će u lečenju alergija bolje funkcionisati suplementacijom od uzimanja preko hrane koja ga sadrži jer hrana sadrži znatno niže nivoe od suplemenata. Kvercetin je generalno siguran za većinu ljudi te je, kao pripremljeni suplement, za svaku preporuku.

 

dr Mihailo Gavrilović
Specijalista sportske medicine