
Redovno konzumiranje orašastih plodova obogatiće vašu ishranu i doprineće poboljšanju i očuvanju zdravlja. Bademi, popularno orašasto voće, mogu biti odličan izbor, jer obezbeđuju zdrave masti, proteine, minerale i vitamine, a imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata. Bademi se mogu konzumirati slani, neslani, sirovi ili pečeni.
Hranljive materije u bademima
Bademi sadrže masti, biljna vlakna, ugljene hidrate, proteine, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K), minerale (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen).
Ovi orašasti plodovi imaju niži glikemijski indeks od mnogih drugih orašastih plodova, što ih čini dobrim izborom za osobe koje su na dijeti.
Masti - Većina masti koje se nalaze u bademima su mononezasićene masti, koje imaju kardio-zaštitna svojstva.
Biljna vlakna - su od velike važnosti za funkcionisanje organizma, poboljšavaju rad dobrih bakterija u crevima.
Ugljeni hidrati - predstavljaju važan izvor energije kako bi telo funkcionisalo u najboljem redu.
Proteini - su neophodni za izgradnju i regeneraciju ćelija u našem organizmu.
Vitamini - podržavaju imunološku funkciju i čine nas zdravim.
Minerali - doprinose optimalnom funkcionisanju mnogih fizioloških procesa u organizmu.
Zdravstvene prednosti badema
- Smanjuju rizik od srčanih bolesti
Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, vitaminom E, magnezijumom i kalijumom, koji su važni za jačanje i dobar rad srca i očuvanje zdravlja krvnih sudova.
- Regulišu nivo holesterola u krvi
Redovno konzumiranje badema može smanjiti nivo lošeg holesterola i triglicerida, a podići nivo dobrog holesterola u krvi.
- Smanjuju rizik od dijabetesa
Bademi sadrže neophodne minerale, pre svega magnezijum, a njegov povećan unos može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.
- Podržavaju zdravlje creva
Bademi su bogati biljnim vlaknima koja su izuzetno korisna i doprinose normalnom varenju i pomažu u sprečavanju konstipacije.
- Jačaju zdravlje kostiju
Bademi sadrže kalcijum, fosfor, magnezijum, bakar, vitamin K i cink, a svi oni doprinose zdravlju kostiju i povećanju i održavanju mišićne mase.
- Značajni su za zdravlje mozga
Vitamin E i magnezijum koji se nalazi u bademima utiču pozitivno na koncentraciju, poboljšavaju sposobnost pamćenja i usporavaju starenje mozga.
- Čuvaju zdravlje kože
Bogati su vitaminom E koji sprečava isušivanje kože. Mangan pomaže u stvaranju kolagena, koji čuva kožu, i održava je čvrstom i glatkom.
- Smanjuju rizik od nastanka karcinoma
Konzumiranjem ovih orašastih plodova smanjuje se rizik od nastanka određenih vrsta karcinoma (rak dojke, rak debelog creva, rak želuca).



