
Cvekla je vrsta povrća koja spada u takozvanu super hranu. Cvekla nije toliko česta u našim tanjirima, ali to može biti samo propust. Ova namirnica je toliko dobra i korisna za naše zdravlje organizma da bi definitivno morali da je unesemo u svoj nedeljni meni. Ako govorimo o sportistima i vežbačima, sok od cvekle može povećati izdržljivost kako bi vam pomogao da vežbate duže, poboljšao protok krvi i pomogao u snižavanju krvnog pritiska, pokazuju neka istraživanja. Objašnjenje je vrlo lako i naučno potrvđeno. Cvekla je bogata prirodnim hemikalijama koje se zovu nitrati. Kroz lančanu reakciju, vaše telo menja nitrate u azot oksid, koji pomaže u protoku krvi i krvnom pritisku.
U vremenu u kojem živimo, punom žurbe i stresa, često susrećemo ljude sa visokim krvnim pritiskom ili nedostatkom gvožđa u krvi. Cvekla je povezana sa poboljšanjem raznih stanja, posebno kod anemije. Iako ne postoje zvanične smernice o preporučenom dnevnom unosu, šolja soka od cvekle dnevno je obično bezopasna i preporučljiva kako bi se snizio sistolni i dijastolni krvni pritisak. Ova tema je veoma bitna i treba da dođe do što većeg broja ljudi. Zdravlje je danas ugroženo više nego ikada. Postoji nekoliko studija koje sugerišu da cvekla takođe može pomoći u prevenciji hroničnih upala. Dok je upala zdrav imuni odgovor, hronična upala u telu može imati ozbiljne posledice i povezana je sa stanjima kao što su bolesti jetre, rak, bolesti srca i gojaznost.
Sok od cvekle može pomoći u gubitku težine na nekoliko različitih načina. Prvo, sok od cvekle poboljšava proizvodnju azot oksida. Efekat koji povećana proizvodnja azot oksida ima uticaja na vaše srce i mišiće, može poboljšati izdržljivost, performanse i oporavak, a sve to može pomoći u gubitku težine. Ovo je još jedna korisna referenca za aktivne sportiste. Povećanje azot oksida u telu dobijamo i sa jednom vežbom disanja, o kojoj ćemo pisati narednom prilikom. Ovaj fantastični sok može biti jednostavan i odličan način da pomognete vašim performansama u trčanju. Prirodni nitrati u soku cvekle će se u vašem telu pretvoriti u azot oksid, što poboljšava protok krvi do glavnih organa i mišića. Mnogi sportisti su otkrili da sok od cvekle poboljšava performanse, izdržljivost i oporavak. U borilačkim kontaktnim sportovima, poput rvanja ili jiu jitse, sok od cvekle je od velike važnosti zbog malopre pomenutih stavki.
Sok od cvekle i sama cvekla za većinu ljudi nije ukusna i nije im prijatno da je konzumiraju. Ako jedemo kuvanu cveklu iz tegle sa sirćetom nećemo dobiti željene dobrobiti ovog povrća. Dobra vest je da se sok od cvekle dobro meša sa drugim sokovima i daje bolji ukus. Možete dodati limunov sok, sok od pomorandže, sok od šargarepe ili sok od jabuke da biste razblažili ukus cvekle. Međutim, ovde treba da obratite pažnju u kombinacijama. Cvekla se odlično slaže sa šargarepom ili celerom, ali ubacivanje voća u takav blend nije dobra opcija zbog narušavanja alkalne sredine u organizmu.
Da sumiramo priču o ovoj izuzetnoj namirnici. Sok od cvekle može imati neke značajne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanu detoksikaciju, povećanu energiju i sniženi krvni pritisak. U najmanju ruku, cvekla i sok od cvekle su bogat izvor antioksidanata koji su važni za dobro zdravlje. Uživajte u ovom super soku. Živeli !


