Vi ste ovdje

Paleo dijeta – ishrana pećinskog čoveka prilagođena savremenom dobu

Paleo dijeta se pojavila ranih 1980-ih, a zasniva se na dokazima da su u doba paleolita, pre razvoja poljoprivrede, naši preci bili zdraviji nego sa modernom ishranom bogatom prerađenim proizvodima i skrobnom hranom. Šta su jeli lovci sakupljači? Sveže voće, meso, semenke.

 

Osnovni principi paleo dijete

Mnogo voća i povrća, uglavnom svežeg: korenasto povrće, zeleno povrće. Što je moguće manje žitarica i mahunarki, što je čini ishranom sa veoma malo ugljenih hidrata. Ne koriste se mlečni proizvodi. Koristi se meso, divljač, masna riba, jaja, razne semenke i uljarice kako bi se obezbedile dobre biljne masti. Ne konzumira se šećer, žitarice (pšenica, raž, pirinač, ječam), mlečni proizvodi, mahunarke (pasulj).

Često se misli da je paleo dijeta namenjena samo onima koji žele da izgube težinu. Međutim, korisna je i za sportiste, samo treba da se prilagodi u skladu sa sopstvenim potrebama. Glavni problem kod profesionalnih sportista je što ova dijeta ne obezbeđuje visok nivo ugljenih hidrata. To znači da trening/takmičenje sa niskim nivoom glikogena smanjuje izdržljivost i sveukupne performanse tokom treninga ili takmičenja.

Paleo dijeta je puna visokokvalitetnih proteina koji sadrže esencijalne aminokiseline za oporavak, složenih ugljenih hidrata koji obezbeđuju zalihe energije, zdravih masti za energiju i dosta svežeg povrća sa neophodnim vitaminima i mineralima. Sportisti mogu prilagoditi količine namirnica na osnovu sporta koji treniraju i svojih ciljeva.

 

Prednosti

- Ovaj način ishrane je bogat proteinima. Ova jedinjenja utiču na određene hormone, koji regulišu telesnu težinu, a takođe mogu ubrzati metabolizam. Naglasak na nemasnom mesu i aminokiselinama razgranatog lanca pomaže u oporavku i rastu mišića.

- Obilje voća i povrća- dijetalnih vlakana, kalijuma i antioksidanata za gorivo i oporavak.

- Malo rafinisanih ugljenih hidrata, što je poželjno, jer oni mogu da stimulišu upalne procese u organizmu.

- Masti koje su zdrave za srce, za koje se pokazalo da smanjuju upale i imaju pozitivan uticaj na nivo lipida u krvi i dugovečnost.

- Orašasti plodovi sadrže zdrave masti i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.

- Namirnice koje se primenjuju u okviru paleo dijete povećavaju osećaj sitosti.

- Ne konzumiraju se šećeri i konzervisana hrana, što smanjuje rizik od dijabetesa tip 2.

 

Nedostaci

- Nedostaju vitalni hranljivi sastojci, kao što su kalcijum i gvožđe. U paleo dijeti nedostaju određene grupe namirnica, a koje sadrže dosta korisnih sastojaka. Recimo mahunarke sadrže visok udeo proteina, vlakana, cinka i gvožđa. Međutim, one se ne unose kod ove dijete. Pošto se ne unose ni mlečni proizvodi, postoji mogućnost da se javi deficit kalcijuma.

- Ne zadovoljava posebne potrebe sportista kojima su potrebni dodatni ugljeni hidrati.

- U velikoj meri se bazira na mesu, što je čini nemogućom za vegetarijance i vegane.

 

Svaka primena novog režima ishrane zahteva da se dobro razmisli i utvrde sopstveni ciljevi. Stalno treba imati na umu da postoji nešto što je pozitivno za zdravlje, kao i ono što je negativno. Naravno, svaki organizam je jedinstven, te zato postoje dijete koje nekima prijaju, dok drugima ne. Ono što je sigurno kod ove dijete je da možete smršati na zdrav način.

 

 

Literatura

- Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, Stratford S, Xiao A, Sebastian A, Kennedy MN, Frassetto L. Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. European journal of clinical nutrition. 2015.

 

- Tarantino G, Citro V, Finelli C. Hype or reality: should patients with metabolic syndrome-related NAFLD be on the hunter-gatherer (Paleo) diet to decrease morbidity. J. Gastrointestin. Liver Dis. 2015.

 

- Chang ML, Nowell A. How to make stone soup: Is the “Paleo diet” a missed opportunity for anthropologists? Evolutionary Anthropology: Issues, News, and Reviews. 2016.

 

Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu