Vi ste ovdje

Letnja zdrava poslastica - dinja

Dinje su vrsta povrća ili voća. Jedni smatraju da je dinja povrće zbog svog porekla, dok je drugi smatraju voćem. Bilo kako bilo, dinja je fantastična namirnica koja ima značajna lekovita svojstva za naš organizam i za naše zdravlje. Postoji dosta različitih vrsta dinje,a na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovora. U svakom slučaju, nećete pogrešiti.

Dinja sadrži veliki broj karotenoida, koji deluju kao antioksidansi. Jedna od mnogih uloga antioksidanata je zaštita ćelija od slobodnih radikala, koji su povezani sa ozbiljnim bolestima, kao što je rak. Dinja može biti odlična za početak dana, kao vrsta izuzetno zdravog doručka, a takođe kao i poslepodnevna poslastica. Bez obzira o kojoj vrsti dinje govorimo, ovo hidratantno voće ima prilično malo kalorija što ih čini dobrim dodatkom vašoj letnjoj ishrani. Takođe, dinja sadrži vitamin A u obliku b-karotena. U stvari, jedna šolja  dinje nam obezbeđuje približno više od 100% dnevnih potreba za vitaminom A. Ovaj vitamin doprinosi boljem vidu i jača imuni sistem, između ostalih značajnih prednosti. S obzirom da su letnje temperature prilično velike, a UV zračenje je jače nego ikad, evo još jednog dobrog razloga da jedete dinje jer sadrže dobru količinu vitamina C koji štiti kožu od oštećenja od sunca i održava kožu hidratizovanom.

Ako ste aktivan sportista ili redovno posećujete teretanu, i ako tražite prirodne načine da se osećate dobro i energično nakon jakog treninga, dinje su i ovde odličan saveznik. Pojesti punu činiju dinje može biti dobro za vas i može biti savršena užina posle treninga. Dinja je super hidratantna, to je nešto što svi znamo. Ova korist od dinje dolazi od dobrog sadržaja kalijuma u ​​dinji koji služi za balansiranje vaših elektrolita što vam pomaže da povratite energiju i stabilnost nakon intenzivnog treninga u teretani. Ako ste aktivan praktikant u borilačkim veštinama, dinja može biti odličan obrok i pre i posle treninga. Energija i hidratacija u isto vreme bez opterećenja digestivnog trakta. Dinja je hrana pogodna za srce i postoji mnogo razloga za to. Ima dobar sadržaj kalijuma. Ovo pomaže u kontroli krvnog pritiska što smanjuje rizik od hipertenzije.Vitamin C u dinji smanjuje rizik od ateroskleroze, koja je ozbiljno srčano stanje. Takođe, jedinjenje adenozina u dinjama je poznato po svojstvima razređivanja krvi. Evo konkretno dobrog razloga da zaštitite svoje srce, a svima koji imaju srčanih problema dinja će delovati blagotvorno.

Svako od nas želi snažan imuni sisitem. Dinja je jedan od načina izgradnje istog. Upravo iz tog razloga, konzumiranje dinje je dobro za vaše imunološko zdravlje. Ne samo vitamin C, već vitamin A i drugi antioksidansi čine ga hranom za jačanje imuniteta. Ova sjajna namirnica pored navedenih stvari takođe pomaže vam da izgradite jače kosti, korisna je za zdravlje vašeg mozga, pomaže u borbi protiv upala, a takođe i u jačanju seksualnih performansi delujući kao prirodna vijagra.

Iskoristite sezonu dinja i jedite ih sa uživanjem. Prijatno.

 

Galerija: