Vi ste ovdje

Ishrana kod reumatoidnog artritisa

Najznačajniji simptomi reumatoidnog artritisa (bol, ukočenost i otok) potiču od upale. Ono što je potrebno je smanjiti upalni proces u organizmu. Pojedine namirnice mogu dovesti do pogoršanja upale. Međutim, postoje namirnice koje mogu smanjiti zapaljenje i dovesti do olakšanja simptoma ove bolesti.

 

Izbegavajte ove namirnice

 

1. Crveno meso, iznutrice i suvomesnati proizvodi

Oni sadrže visok nivo purina koji povećavaju koncentraciju kiseline u organizmu, štete zglobovima, i samim tim, pogoršavaju simptome reumatoidnog artritisa. Mnogi komadi crvenog mesa sadrže visok nivo zasićenih masti, što može pogoršati upalu i, osim toga, doprineti gojaznosti.

2. Prerađena hrana

Od čipsa do smrznutih obroka, prerađena hrana može biti puna sastojaka koji izazivaju upalu. Jedni od najčešćih sastojaka su šećeri. Nivo šećera u krvi naglo raste nakon unosa jednostavnih ugljenih hidrata (slatke grickalice, gazirana pića, beli hleb i testenine od belog brašna, beli pirinač). Porast šećera u krvi podstiče telo da proizvodi proinflamatorne hemikalije zvane citokini, što može pogoršati simptome reumatoidnog artritisa. Te namirnice su takođe bogate kalorijama i mogu uzrokovati gojenje, što povećava stres za zglobove.

Izbegavanje unosa pržene hrane može smanjiti upalu. Jedna studija je otkrila da pržena hrana sadrži toksine koji mogu povećati oksidaciju u ćelijama i tako izazvati njihova oštećenja. Osim toga, pržena hrana je bogata mastima i može doprineti nastanku gojaznosti.

3. Alkohol

Previše alkohola može izazvati porast nivoa C-reaktivnog proteina (CRP) u telu, što je znak povećane upale, i može biti štetno za obolele od reumatoidnog artritisa. Pored toga, većinu lekova koji se koriste kod reumatoidnog artritisa metaboliše jetra. Zbog toga, treba ograničiti konzumaciju alkohola, jer može poremetiti funkcionisanje jetre.

 

Koristite sledeće namirnice

 

1. Bobičasto voće (borovnice, maline, kupine)

Bogato je antioksidansima u borbi protiv upale i oštećenja ćelija. Konzumiranje ovog voća treba da bude sastavni deo svakodnevne ishrane.

2. Citrusi (limun, pomorandža, grejp)

Citrusi sadrže dosta vitamina C koji pomaže zglobovima, jer ima protivupalno dejstvo i održava zdravlje imunološkog sistema.

3. Povrće

Dodajte u ishranu šargarepu, bundevu i slatki krompir kako bi se održala normalna aktivnost zglobova. Ovo povrće bogato je vitaminom A i beta-karotenom, za koje se veruje da su odlični u borbi protiv upale.

4. Zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, blitva, brokoli)

Ovo povrće sadrži vitamine C, E i K, koji su odlični u borbi protiv upale. Veliki broj studija pokazuje da povećan nivo vitamina K smanjuje upalne markere u telu.

5. Žitarice od celog zrna

U odnosu na rafinisane žitarice, žitarice od celog zrna su bolji izvori vlakana i drugih važnih sastojaka, kao što su selen, kalijum i magnezijum. Ishrana bogata ovim žitaricama takođe je povezana sa boljom kontrolom težine i smanjenjem bolova i drugih simptoma reumatoidnog artritisa.

6. Riba (losos, haringa, tuna, sardina, skuša)

Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje utiču na leukocite koji su ključni u borbi protiv upale u organizmu.

7. Maslinovo ulje

Veliki broj istraživanja ukazuju na to da osobe koje primenjuju mediteransku ishranu bogatu maslinovim uljem imaju manji rizik od bolesti povezanih sa upalom (kao što su degenerativne bolesti zglobova).

8. Kurkuma

Ovaj indijski svetlo žuti začin sadrži kurkumin koji smanjuje bolove u zglobovima, jer ima antiinflamatorna svojstva.

 

I na kraju, treba istaći da ne postoji striktna dijeta koja bi mogla da izleči reumatoidni artritis. Ali, ako patite od ove bolesti, najbolje je početi sa pravilnim načinom ishrane koji bi omogućio značajno smanjenje simptoma reumatoidnog artritisa.

 

 

 

LITERATURA

 

- S.K. Tedeschi, M. Frits, J. Cui, Z.Z. Zhang, T. Mahmoud, C. Iannaccone, et al. Diet and rheumatoid arthritis symptoms: survey results from a rheumatoid arthritis registry Arthritis Care Res, 69 (2017)

 - Badsha H. Role of diet in influencing rheumatoid arthritis disease activity. Open Rheumatol J. 2018

 - Philippou E., Petersson S.D., Rodomar C.,Nikiphorou E. Rheumatoid arthritis and dietary interventions: systematic review of clinical trials. Nutr Rev. 2020

 

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu