
Laneno seme je uljano seme koje sadrži omega-3 masne kiseline, vitamine, minerale, vlakna, proteine, ugljene hidrate. Ova jedinjenja mogu pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka.
Laneno seme je jedan od najbogatijih izvora alfa-linoleinske kiseline (ALA) u ishrani.
Bogat je izvor nezasićenih, zdravih masti kao i lignana, fitosterola i mnogih drugih saveznika u očuvanju zdravlja
Sastav
Zbog brojnih zdravstvenih prednosti laneno seme je postao popularan dodatak ishrani. Bogato je aminokiselinama argininom i glutaminom, koje su važne za zdravlje srca i imunološkog sistema. Takođe sadrži polinezasićene masne kiseline, kao što su omega-6 i omega-3 masne kiseline, kao i mononezasićene i zasićene masne kiseline. Laneno seme je jedan od najbogatijih izvora alfa-linoleinske kiseline (ALA) u ishrani. Konzumiranje celih semenki obezbeđuje najmanju količinu ALA, pošto je ulje zatvoreno unutar vlaknaste strukture semena. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, laneno seme ima manji odnos omega-6 i omega-3 od mnogih drugih uljarica. Niži odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina je povezan sa manjim rizikom od različitih hroničnih bolesti.
Vitamini i minerali
Laneno seme je dobar izvor nekoliko vitamina i minerala.
- Tiamin. Ovaj vitamin je poznat kao vitamin B1. Neophodan je za normalan metabolizam i funkciju nerava.
- Vitamin E je važan u zaštiti kože i sluzokoža od negativnih uticaja slobodnih radikala.
- Bakar je mineral važan za rast, razvoj i različite telesne funkcije.
- Magnezijum je značajan za adekvatno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema, regulaciju krvnog pritiska i podršku imunom sistemu.
- Fosfor. Ovaj mineral doprinosi zdravlju kostiju i održavanju tkiva.
- Kalcijum se nalazi u kostima i zubima. Takođe je važan za pravilnu cirkulaciju, mišiće i nerve.
- Kalijum čuva zdravlje nerava.
- Selen omogućava zaštitu od oksidativnog stresa, podršku imunološkom sistemu i regulaciju funkcije štitne žlezde.

Ostala biljna jedinjenja
Seme lana sadrži nekoliko korisnih biljnih jedinjenja, to su:
- P-kumarinska kiselina. Ovaj polifenol je jedan od glavnih antioksidanata u semenu lana.
- Ferulinska kiselina. Ovaj antioksidans može pomoći u prevenciji hroničnih bolesti.
- Fitosteroli. Oni se nalaze u ćelijskim membranama biljaka, i pokazalo se da imaju efekte na snižavanje holesterola.
- Lignani. Lignani su prisutni u skoro svim biljkama, delujući i kao antioksidansi i kao fitoestrogeni. Oni pomažu u smanjenju krvnog pritiska, oksidativnog stresa i upale u arterijama.
Seme lana je izuzetno bogato lignanima i sadrži ih do 800 puta više od drugih namirnica. Smeđe laneno seme ima nešto veću antioksidativnu aktivnost od žutih sorti.
Lignane fermentišu bakterije u digestivnom sistemu i mogu da smanje rast nekoliko karcinoma (kao što su rak dojke, materice i prostate).
- Fitoestrogeni su biljna jedinjenja povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i metaboličkog sindroma, jer smanjuju nivoe masti i glukoze u krvi.
Sve su ovo razlozi zbog kojih treba uvrstiti ovu biljku u ishranu radi očuvanja zdravlja.
LITERATURA
- Goyal, A., et al. (2014). Flax and flaxseed oil: An ancient medicine & modern functional food.
- Parikh, M., et al. (2019).Dietary flaxseed as a strategy for improving human health.
- Peterson, J., et al. (2010). Dietary lignans: Physiology and potential for cardiovascular disease risk reduction.
- Khalesi S, et al. (2015). Flaxseed consumption may reduce blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled trials.
- Mason J K, et al. (2014). Flaxseed and its lignan and oil components: can they play a role in reducing the risk of and improving the treatment of breast cancer?


