
Borovnice su korisne za očuvanje zdravlja s obzirom na to da sadrže antioksidanse, i predstavljaju značajan izvor vitamina i minerala. To je bobičasto voće, kiselkasto-slatkastog ukusa, i intenzivne tamnoplave boje kao rezultat visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata, prvenstveno antocijanina, prisutnih u ovom voću. One mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poboljšati vid i varenje i podržati opšte zdravlje. Pored toga, antioksidansi borovnice pomažu u zaštiti kože od preranog starenja i smanjuju rizik od hroničnih bolesti, tako što smanjuju hroničnu upalu. Konzumacija borovnica omogućava smanjenje rizika od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i kognitivnih poremećaja.
Hronična upala je pokretač većine hroničnih bolesti. Borovnice su bogate antiinflamatornim jedinjenjima koja pomažu u borbi protiv ovog osnovnog uzroka zdravstvenih problema. Sadrže polifenole, koji su fitonutrijenti sa antiinflamatornim svojstvima.
Prednosti primene borovnica
Smanjuju rizik od hroničnih bolesti
Borovnice su bogate antocijaninima, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Deluju protiv oksidativnog stresa i upale, dva značajna faktora u razvoju hroničnih bolesti.
Regulisanje krvnog pritiska i holesterola
Visoki nivoi antioksidanata i vlakana u borovnicama pomažu u smanjenju krvnog pritiska. Vlakna u borovnicama doprinose smanjenju nivoa holesterola. Smanjuje se nivo LDL („lošeg“) holesterola i povećava nivo HDL („dobrog“) holesterola.
Poboljšanje kognitivnih funkcija
Kada su krvni sudovi relaksirani, to omogućava veći dotok krvi u mozak. Na taj način se poboljšavaju kognitivne funkcije. Antioksidansi u borovnicama imaju značajnu ulogu u tome. 
Brži oporavak od vežbanja
Kada intenzivno vežbate, dolazi do privremenog povećanja upale. Ovo je delom zbog razgrađivanja mišićnog tkiva tokom vežbanja. Borovnice pomažu u regulisanju upale tako što smanjuju proinflamatorna jedinjenja.
Poboljšanje vida
Borovnice obezbeđuju vitamine A i C koji su potrebni za održavanje dobrog vida i potencijalno smanjenje rizika od makularne degeneracije povezane sa godinama. Bogate su flavonoidima, koji su povezani sa manjim rizikom od katarakte i makularne degeneracije.
Regulisanje varenja
Dobar su izvor vlakana, esencijalnih materija koje omogućavaju redovno pražnjenje creva, sprečavanje opstipacije i održavanje zdravlja creva. Dijeta bogata vlaknima povezana je sa boljim ukupnim metaboličkim i probavnim zdravljem.
Održavanje zdravlja kože
Antioksidansi borovnice, poput vitamina A, štite kožu od preranog starenja, delujući protiv slobodnih radikala. Takođe podstiču proizvodnju kolagena, što rezultira glatkom i čvrstom kožom.
Smanjenje hronične upale
Hronična upala je pokretač većine hroničnih bolesti. Borovnice su bogate antiinflamatornim jedinjenjima koja pomažu u borbi protiv ovog osnovnog uzroka zdravstvenih problema. Sadrže polifenole, koji su fitonutrijenti sa antiinflamatornim svojstvima.
Borovnice se mogu jesti sveže ili zamrznute. Od njih se prave džemovi, zdraviji namaz za tost, palačinke ili sendviče. Mogu se dodavati u smutije. Poboljšavaju ukus i daju smutiju nutritivni podsticaj. Koriste se kao dodatak salatama, stvarajući ravnotežu ukusa i tekstura. Njihova prirodna slatkoća savršeno dopunjuje osnovne namirnice za doručak, istovremeno dajući optimalnu dozu antioksidanata i esencijalnih hranljivih materija.
LITERATURA
Kalt W, Cassidy A, Howard LR, et al. Recent research on the health benefits of blueberries and their anthocyanins. Adv Nutr. 2020;11(2):224-236.
Basu, A et al. (2010) Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome The Journal of Nutrition 140(9) pp. 1582–1587
Ivarsson J, Pecorelli A, Lila MA, Valacchi G. Blueberry supplementation and skin health. Antioxidants (Basel). 2023;12(6):1261.


