Vi ste ovdje

Sagorevači masti kao pomoć pri mršavljenju

Telesni metabolizam je komplikovan proces, to smo do sada dosta puta dokazali i pokazali sopstvenim primerom. Da bismo ubrzali metabolizam, moramo najpre shvatiti kako ishrana deluje na metaboličke procese i kolika je njena uloga, a onda možemo razmišljati i o sagorevačima masti, kao dodacima ishrani. Ne smemo zanemariti trening u celoj priči, iako će o njemu biti više reči nekom drugom prilikom.

U samoj ishrani postoje “sagorevači masti” odnosno namirnice koje deluju termogenetski. Smatra se da uvođenjem ovih namirnica u ishranu dolazi do ubrzanja metabolizma, prirodnog pospešivanja potrošnje energije i sagorevanja masti, umesto taloženja iste. Neke od ovih namirnica, pored pomenutih efekata, doprinose i osećaju sitosti, neke sprečavaju taloženje masti unetih kroz obroke, dok neke stimulišu telo da oslobađa više masti. I sagorevači masti, kao dodaci ishrani, rade upravo na ovim principima.

Primera radi, namirnice koje ubrzavaju gubljenje kilograma jesu brokoli koji dugo drži sitost, ljute papričice koje podizu temperature tela, grejp i limun koji sprečavaju stvaranje masnih naslaga, zeleni čaj koji podstiče sagorevanje masti, pileće meso koje zahvaljujući proteinima drži sitost, jaja, naročito unetih za doručak, smanjuju količinu unetih kalorija u toku dana, riba jer sadrži protein i omega tri masne kiseline, đumbir koji podstiče varenje, kafa koja mobiliše energetske rezerve, sočivo i cimet koji stabilizuju nivo šećera u krvi, soja koja je bogata biljnim belančevinama, luk koji pospešuje izbacivanje tečnosti, voda koja olakšava razmenu materija.

Kada u određenom periodu, i pored adekvatne ishrane i jakog treninga, dođe do zastoja u mršavljenju, i kilogrami ne mrdaju ni dole ni gore, vreme je za sagorevače. Ranije ih treba uključiti kada je potreban stimulans pred trening, jer povećavaju prag izdržljivosti i energetski nivo na samom treningu. Da bismo uključili sagorevače osoba mora biti zdrava. Međutim, pojedini sagorevači mogu biti od koristi i u patološkim stanjima. L karnitin je od 1960. godine promovisan kao koristan u velikom broju poremećaja koji su povezani sa nedostakom karnitina, sugerišući da bi suplementiranje istog bilo od koristi kod osoba sa dijabetesom (usled regulacije oksidacije masnih kiselina i poboljšanja glukozne tolerancije), neurovegetativnim poremećajima (jer poboljšava nervnu provodljivost i neutralizaciju amonijaka, nusproizvoda razlaganja proteina a u fiziološlim stanjima smanjuje pojavu zamora tokom treninga), kod poremećaja bubrezne i jetrine funkcije, kod osoba sa malnutricijom (neuhranjenost) kao i u stanjima povezanim sa starenjem. Klinička primena karnitina mnogo obećava u ozbiljnijim bolestima kao što je Alchajmerova demencija, encefalopatija kod bolesnika sa cirozom jetre. Ali, iako nauka stoji iza preparata, ipak je bolje konsultovati lekara pre nego se krene sa uzimanjem istog.

Treba imati na umu da ni sagorevači kao suplementacija, ne mogu napraviti čudo ukoliko se nastavi sa sedanternim načinom života, sa manjkom ili bez fizičke aktivnosti koji su i doveli do nakupljanja kilograma. Nema svrhe koristiti sagorevače ukoliko je unos kalorija, naročito praznih i dalje isti ili nije uključen nijedan vid fizičke aktivnosti. Ukoliko i bude rezultata, oni će biti zanemarljivi jer se neće održati na duge staze.

Dakle, cilj je stvoriti dugoročne kvalitetne navike u ishrani i redovno biti aktivan, pre upotrebe dodataka ishrani.

Literatura korišćena u izradi teksta:

1. Kendler BS: Carnitine: an overview of its role in preventive medicine.Prev Med1986, 15:373-390

2. Ribas GS, Vargas CR, Wajner M. L-carnitine supplementation as a potential antioxidant therapy for inherited neurometabolic disorders. Gene. 2014 Jan 10;533(2):469-76.

3. Soare A, Weiss EP, Holloszy JO, Fontana L. Multiple dietary supplements do notaffect metabolic and cardio-vascular health. Aging (Albany NY). 2014 Feb;6(2):149-57.

4. Orer GE, Guzel NA. The effects of acute L-carnitine supplementation on endurance performance of athletes. J Strength Cond Res. 2014 Feb;28(2):514-9

5. Stephens FB, Galloway SD. Carnitine and fat oxidation. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2013;76:13-23.

Gorana_profile_pic