
Standard za sve proteinske suplemente je, naravno, protein surutke (whey). Ipak, pošto potiče iz mleka, mnogi ne žele (vegani) ili ne mogu (zbog intolerancije na laktozu) da uključe protein surutke u ishranu.
Zbog toga, proteini poreklom iz biljaka – poput proteina graška – stiču sve veću popularnost. Postavlja se pitanje: kada je reč o potencijalu za izgradnju mišića, kakav je protein graška u poređenju sa proteinom surutke?
Najveći, i najčešće isticani argument protiv svih biljnih proteina je, naravno: to nisu kompletni proteini. Kompletni proteini sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina u količinama neophodnim čoveku. Ipak, mada biljni proteini nisu toliko kompletni kao životinjski (imaju manje esencijalnih AK u odnosu na životinjske), grašak je bliži u odnosu na popularne biljne opcije poput soje ili lana. Studija sa univerziteta u Mastrihtu pokazala je da je sadržaj esencijalnih amino kiselina u grašku uporediv sa onim u kazeinu.
Takođe, nema logike u naglašavanju da u svakom obroku moraju da se unose isključivo kompletni proteini. Mnogo važnije je da se unese dovoljno amino kiselina u periodu od 24 časa. Uz to, možete kombinovati različite izvore proteina da biste ih, u zbiru, učinili kompletnim.
Kako se protein graška drži u poređenju sa wheyom? Pogledajmo nutritivni presek oba proteina.
|
|
Surutka |
Grašak |
|
Kalorije |
120 |
120 |
|
Masti |
2 |
0.5 |
|
Ugljeni hidrati |
3 |
2 |
|
Protein |
25 |
27 |
Kad je reč o amino kiselinama razgranatog lanca (BCAA), u koje spadaju leucin, izoleucin i valin, smatra se da su one najvažnije u pogledu mišićne mase. Među svima njima, apsolutni vladar je – leucin. Zbog toga bi trebalo uneti dvostruko više leucina nego izoleucina i valina. Smatra se i da dobar preteinski suplement sadrži najmanje 2,7 grama (2700 mg) leucina po dozi. Iako protein graška ima manje leucina od surutke, ipak ima nešto više od preporučenih 2,7 grama po dozi . Takođe amino kiseline razgranatog lanca kod njega stoje u preporučenom odnosu 2:1:1.
Po tome je, dakle, protein graška uporediv sa surutkom kao izvor BCAA.
Šta je sa pomenutim esencijalnim amino kiselinama (EAK) – devet amino kiselina koje telo ne može samo da stvori, i moramo ih unositi hranom? Studije pokazuju da su koristi BCAA za izgradnju mišića pojačane u prisustvu EAK: unos dovoljno EAK je ključan za one koji treniraju sa opterećenjem.
Analize pokazuju da whey ima 12,6 grama EAK, u poređenju sa 12, 1 kod graška. Iako whey ima nešto više, preporučena količina po dozi je – više od 10 grama. I po ovom kriterijumu, protein graška je adekvatan izvor EAK.
Na osnovu aminokiselinskog profila, protein graška bi trebalo da je efikasan kao i whey. Ali kako se to prenosi na stvaran rast mišića? Da li protein graška gradi mišiće kao i whey? Da. Istraživanje, objavljeno u publikaciji Journal of the International Society of Sports Nutrition zaključilo je da nema statističke razlike između proteina graška i surutke u pogledu porasta mišićne mase i snage.
Očigledna korist proteina graška je da je, pošto je biljnog porekla, bolji za okolinu. Ali tu su i druge koristi, čak i za one koji nisu vegani, ili ne veruju u globalno zagrevanje.
Recimo, poboljšan protok krvi. Arginin je poznat vazodilatator (širi krvne sudove i povećava protok krvi). Sa 2,4 grama po dozi, protein graška sadrži četiri puta više arginina od wheya. Preworkout suplementi obično sadrže slične količine arginina (2-3 grama).
Takođe, protein graška izaziva manje nadimanja. Whey protein je mlečni proizvod, što znači da sadrži laktozu. Smatra se da čak 70% odraslih imaju manjak enzima neophodnih za razgradnju laktoze, što dovodi do bola u stomaku i nadimanja. Grašak ne sadrži laktozu, i zato je, za takve osobe, mnogo blaži za stomak i ne izaziva nadimanje.
Kao zaključak, možemo reći da je whey kompletniji izvor proteina. Ali protein graška može biti vrlo dobra alternativa (setimo se istraživanja koje nije našlo razliku u pogledu efikasnosti proteina graška i wheya), posebno pre treninga, zbog visokog udela arginina.
Izvori:
Gorissen, Stefan HM, et al. “Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates.” Amino Acids 50.12 (2018): 1685-1695.
Wolfe, Robert R. “Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?.” Journal of the International Society of Sports Nutrition 14.1 (2017): 30.
Babault, Nicolas, et al. “Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein.” Journal of the International Society of Sports Nutrition 12.1 (2015): 3.
Fayh, Ana Paula Trussardi, et al. “Effects of L-arginine supplementation on blood flow, oxidative stress status and exercise responses in young adults with uncomplicated type I diabetes.” European Journal of Nutrition 52.3 (2013): 975-983.



