Vi ste ovdje

Kazein - "Spor" Protein

Kazein je protein koji se nalazi u mleku, i čini oko 80% proteina koji se nalaze u ovom životinjskom proizvodu. Dobijanje dovoljno proteina je važno, jer proteini imaju mnogo funkcija. Neke od njih su: učestvovanje u procesu varenja, zaštita od mikroorganizama, obezbeđenje ćelijske strukture.

 

Sadrži esencijalne aminokiseline

Postoji 20 aminokiselina koje su organizmu potrebne da bi pravilno funkcionisalo. Devet esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može da proizvede moraju se dobiti iz hrane.

 

Smanjuje razgradnju mišića

Ćelije se oslanjaju na redovan priliv aminokiselina, kako bi neprestano stvarale proteine. Kao protein koji se sporo oslobađa, kazein obezbeđuje ćelijama aminokiseline koje su im potrebne tokom dužeg perioda. Spora apsorpcija hrani ćelije aminokiselinama, omogućavajući mišićima da se oporave, umesto da se razgrađuju.

 

Omogućava rast mišića

Kazein sadrži veliku količinu leucina, aminokiseline koja reguliše metabolizam i pomaže u izgradnji mišića i popravljanju njihovih oštećenja.

 

Izvor kalcijuma

Kazein je dobar izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdravlje zuba i kostiju. Nedostatak kalcijuma može dovesti do gubitka koštane mase i povećati rizik od osteoporoze (bolesti koja slabi kosti).

 

Gubitak težine

Dijeta bogata proteinima može pomoći u gubitku viška kilograma i održavanju optimalne telesne mase.

 

Rast i oporavak mišića preko noći

Održavanje nivoa proteina u organizmu preko noći može biti izazovno, osim ako kazein ne unesete neposredno pre spavanja. Istraživanja pokazuju da konzumiranje proteina kazeina pre spavanja balansira nivo proteina u organizmu tokom cele noći.

 

Šta treba uzeti u obzir pre uzimanja kazeina

Kod većine osoba kazein ne izaziva nikakve neželjene efekte. Oprez je potreban kod osoba alergičnih na mleko.

 

Alergija na kazein

Osobe alergične na mleko i mlečne proizvode treba da izbegavaju hranu i suplemente koji sadrže mlečne proteine, uključujući kazein i protein surutke.

 

Netolerancija na laktozu

Smatra se da je bezbedno koristiti kazeinski proteinski prah i kod intolerancije na laktozu, jer se većina laktoze uklanja tokom procesa proizvodnje.

 

 

Ograničenje unosa proteina

Ljudi sa bolestima bubrega često moraju da ograniče unos proteina. Ako bubrezi ne mogu da uklone raspadne produkte metabolizma, onda nakupljanje toksina može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

 

 

 

LITERATURA

 

- Chen L, Xu R, McDonald JD, Bruno RS, Choueiry F, Zhu J. Dairy Milk Casein and Whey Proteins Differentially Alter the Postprandial Lipidome in Persons with Prediabetes: A Comparative Lipidomics Study. J Agric Food Chem 2022;

 

- Holt C, Carver JA, Ecroyd H, Thorn DC. Invited review: caseins and the casein micelle: their biological functions, structures, and behavior in foods. J Dairy Sci 2013;96(10):6127-46.

 

- Laatikainen R, Salmenkari H, Sibakov T, Vapaatalo H, Turpeinen A. Randomised Controlled Trial: Partial Hydrolysation of Casein Protein in Milk Decreases Gastrointestinal Symptoms in Subjects with Functional Gastrointestinal Disorders. Nutrients. 2020;12(7):2140.

 

- Madzima TA, Melanson JT, Black JR, Nepocatych S. Pre-Sleep Consumption of Casein and Whey Protein: Effects on Morning Metabolism and Resistance Exercise Performance in Active Women. Nutrients. 2018;10(9):12

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu