You are here

N-acetil cistein – snažna potpora imunom sistemu

N-acetil cistein (NAC), je nedavno dobio veliku pažnju zbog svojih zdravstvenih koristi. Dok je NAC dostupan samo u obliku suplemenata, ova aminokiselina se prirodno nalazi u hrani u obliku cisteina. Namirnice koje sadrže najviše aminokiselina u obliku cisteina su: nemasna pileća prsa, ćuretina, tuna, sočivo, jaja, jogurt sa niskim sadržajem masti, seme suncokreta.

 

NAC je acetilovani oblik aminokiseline L-cisteina. Ima antioksidativna, antiinflamatorna, kao i mukolitička svojstva – pomaže u razgradnji sluzi u respiratornom traktu.

 

NAC se konvertuje u L-cistein nakon unosa u organizam, koji se, zauzvrat, pretvara u glutation (GSH), najjači antioksidant, koji eliminiše štetno dejstvo slobodnih radikala na organizam.

NAC se prvenstveno koristi kao mukolitički agens za razblaženje sluzi kod osoba koje imaju bronhopulmonalne bolesti, uključujući hronični bronhitis, cističnu fibrozu, astmu, sinusitis i pneumoniju.

Takođe se intenzivno koristi kao antidot kod predoziranja paracetamolom. Pošto je prekursor glutationa, dokazano je da je koristan u obnavljanju nivoa glutationa u jetri. NAC štiti od toksičnog dejstva nekih lekova.

Pojedine studije su pokazale da se može koristiti kao helatni agens u lečenju trovanja teškim metalima (živa, olovo, kadmijum).

L-cistein se ne može koristiti sam kao suplement, jer je slobodni L-cistein veoma nestabilan, postaje lako oksidovan u rastvoru što može podstaći stvaranje nerastvorljivih taloga. Slično tome, glutation se brzo razlaže u gastrointestinalnom traktu i krvi, ograničavajući njegovu dostupnost u telu kada se direktno primenjuje. Nasuprot tome, NAC je stabilniji i ima mnogo nižu toksičnost od slobodnog L-cisteina, što ga čini sigurnijim i efikasnijim za povećanje nivoa cisteina i glutationa u telu.

 

NAC ima pozitivna dejstva na organizam:

 

- kod hronične bolesti pluća,             

- poboljšava imunološku funkciju povećanjem glutationa i modulacijom upale,

- smanjuje rizik od infekcija respiratornog trakta, smanjuje upale i simptome povezane sa gripom i virusnim oboljenjima,

- pomaže kod autoimunosti, smanjenjem upale,

- podržava detoksikaciju i štiti bubrege i jetru,          

- poboljšava zdravlje mozga,               

- pomaže u prevenciji srčanih bolesti,

- poboljšava mentalne funkcije,

- pobljšava funkciju imunološkog sistema,

- obnavlja nivo glutationa nakon fizičke aktivnosti,

- stimuliše izgradnju mišićne mase,

- jača izdržljivost i snagu,

- redukuje nivo holesterola,

- olakšava iskašljavanje, razređuje sluz, smanjuje kašalj kod bronhitisa,

- pospešuje oporavak posle infekcija i fizičke aktivnosti.

 

NAC je bezbedan i dobro se toleriše, što znači da je malo verovatno da će izazvati neželjene efekte. Mogući neželjeni efekti se obično manifestuju od strane digestivnog trakta, kao što je nadražaj želuca (oprez kod čira i gastritisa), pojava nadutosti i gasova pri prekomernoj upotrebi.

 

LITERATURA

 

- Šalamon, Š., Kramar, B., Marolt, T. P., Poljšak, B., & Milisav, I. (2019). Medical and Dietary Uses of N-Acetylcysteine. Antioxidants (Basel, Switzerland).

- Ezeriņa, D., Takano, Y., Hanaoka, K., Urano, Y., & Dick, T. P. (2018). N-Acetyl Cysteine Functions as a Fast-Acting Antioxidant by Triggering Intracellular H2S and Sulfane Sulfur Production. Cell chemical biology.

- Aldini G., Altomare A., Baron G., Vistoli G., Carini M., Borsani L., Sergio F. N-Acetylcysteine as an antioxidant and disulphide breaking agent: The reasons why. Free Radic. Res. 2018.

 

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstovi