You are here

Antioksidanti

Antioksidanti - Zašto su važni? 

Antioksidanti su materije koje štite ćeliju od delovanja slobodnih radikala koji svakodnevno nastaju u našem organizmu u procesu oksidacije hrane u ćelijama, a njihova opasnost se sastoji u tome što \nose\ jedan nespareni elektron koji se u organizmu mora vezati za nešto - a to su ugljeni hidrati, proteini, masti, čak i genetski materijal što može da dovede do brojnih oštećenja u organizmu. Njihovo nagomilavanje u organizmu je veoma opasno po zdravlje jer može doći do niza promena i oboljenja.

Genetika, pol, godine života, a prevashodno navike u ishrani utiču na količinu antioksidanata u našem organizmu, a samim tim i na njegovu sposobnost odbrane od uticaja slobodnih radikala.Antioksidanti sprečavaju starenje, smanjuju rizik od raka, štite od pojave srčanih, plućnih i drugih oboljenja, visokog krvnog pritiska...Zbog ekološke zagađenosti sredine i zbog loših navika u ishrani uloga antioksidanata je velika i nezaobilazna.

Saznaj više


Šta su antioksidanti?

Antioksidanti štite organizam od oksidacije. Trebaju li nam? Odgovor je da, s obzirom na to da svakim udisajem stvaramo slobodne radikale, oksidanse koji nam oštećuju ćelije. Kako idu godine tako telo proizvodi sve manje prirodnih antioksidanata, koji su naši zaštitinici. Kada se u telu nakupe veće količine slobodnih radikala, naše zdravlje je u opasnosti-dolazi do mnogih degenerativnih oboljenja. Iako antioksidante dobijamo iz hrane, ta količina nam nije dovoljna. Na primer, pušačima treba veća količina vitamina C kako bi osigurali potreban nivo antioksidanata u krvi. Takođe je vrlo važno, ne samo šta jedemo, nego i način na koji se priprema hrana.

Kada kažemo oksidans - setite li se prerezane jabuke koja potamni na vazduhu ili rđe na gvožđu? Verovatno da, jer to su, uostalom, dva najpoznatija oksidativna procesa. No, retki znaju da je i ljudski organizam vrlo podložan oksidativnim procesima i da se oni svakodnevno odvijaju u ljudskom organizmu. Osoba koja normalno udiše bez opterećenja normalno metabolizuje 95 % kiseonika koji udiše, a onih preostalih 5 % udahnutog kiseonika se pretvara u slobodne radikale koji izazivaju oksidativne procese u celom organizmu.

Šta su slobodni radikali?

Najjednostavnije rečeno slobodni radikali su sve čestice sa jednim ili više nesparenih slobodnih elektrona u svojim atomima. To su nestabilne čestice, koje imaju stalnu potrebu za nadoknadom elektrona iz okolnih atoma. Da bi to ostvarili, slobodni radikali podstiču niz lančanih reakcija u organizmu. Ove reakcije izazivaju nestabilnosti u većim područjima i krajnja posledica je nastanak različitih poremećaja i bolesti.

Slobodni radikali mogu biti vrlo male čestice (atom kiseonika, ugljenika, vodonika, sumpora, gvožda i bakra) kao i mnogo veći molekuli (proteini, ugljeni hidrati, masti ali i nukleinske kiseline, koje su prenosioci genetskih poruka). Ako dopustimo slobodan razvoj oksidativnih promena u organizmu može doći do jakih oštetećenja organizma.

Koje su najčešće posledice oksidativnih promena?

Dugotrajne oksidativne promene dovode do trajnog oštećenja tkiva. Jedno od najcešcih oboljenja današnjice povezuje se sa oksidativnim promenama. To su bolesti krvnih sudova i srca.
Štetni uticaj slobodnih radikala na jetru.

Kako se zaštiti od oksidativnih promena?

Zaštititi se od oksidativnih promena možemo povećanim unosom antioksidanata. Svima su poznati antioksidanti beta karoten, E vitamin, C vitamin i selen. To su osnovni antioksidanti kojih ima u hrani kao i u dodacima ishrani i koji deluju zaštitno u organizmu. S obzirom na to da ih moramo uneti spolja, ovi antioksidanti pripadaju grupi egzogenih (spoljnih) antioksidanata. Nikada nemojte pitati koji je od njih najvažniji, jer ovi antioksidanti imaju različite, ali jednako važne uloge u organizmu.

Antioksidant C vitamin i beta koroten vas štite od oksidanata u vodenom delu vašeg organizma (krvna plazma, limfa, unutrašnjost ćelije), dok je antioksidant E vitamin prva linija odbrane u masnom delu (ćelijska membrana). Antioksidant selen je vrlo važan, jer učestvuje u radu jednog enzima koji obnavlja antioksidant E vitamin. Kada su svi ovi antioksidanti prisutni u uravnoteženim merama u hrani ili dodacima ishrani, njihovo delovanje je kompletnije i postiže se uz manje doze.

Unutar organizma postoji još niz antioksidativnih spojeva koje nazivamo endogeni (unutrašnji) antioksidanti i koji nastaju u organizmu. To su glutation, SOD (superoksid dizmutaza) i slični... Prirodni i snažni antioksidanti nalaze se u biljkama, a pomažu imunološkom sistemu i nazivaju se fitohemikalije ili fitonutrijenti. Oni voću, povrću, žitaricama i mahunarkama daju boju i ukus.
Antioksidant Karetenoidi - fitonutrijenti ili pigmenti topivi u mastima, nalaze se u naranžastom, žutom, crvenom i zelenom povrću i voću. Danas poznajemo oko 600 karotenoida, a voće i povrće ih sadrži oko 50.

 • Antioksidant Alfa-karoten - telo prema potrebi pretvara u vitamin A, jedan od najvecih boraca protiv slobodnih radikala. Ako jedemo kuvanu šargarepu ili bundevu ili unosimo vitamin A, pomažemo telu u borbi za zdravlje.
 • Antioksidant Beta-karoten - jedan deo telo pretvara u vitamin A, a ostatak deluje kao antioksidant. On sprečava stvaranje slobodnih radikala i jača odbrambeni sistem i smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog udara, štiti od stvaranja katarakte. Beta-karoten možemo naći u vocu i povrću jakih boja poput: kajsije, brokolija, breskve, spanaća, manga.
 • Antioksidanti Flavonoidi - antioksidanti koji u vodi daju topivu boju povrća, voća, žitarica, mahunarki, daju boju lišću, kori. Oni sprečavaju rast bakterije Stafilokoka (Staphylococcus), otporne na antibiotike, koja izaziva teške infekcije. Ovaj antioksidant pomaže onim osobama koje jedu masnu hranu punu holesterola, te sprečava krvarenje desni. Njega možemo naći u voću i povrću jakih boja poput: kajsije, brokolija, breskve, spanaća, manga.
 • Antioksidanti Fitonutrienti - nalaze se u sojinom zrnu i mahunarkama. U telu se pretvaraju u biljne estrogene. Učestvuje u snižavanju ukupne količine holesterola i smanjuju visok nivo triglicerida u krvi, štite nas od srčanih bolesti i smanjuju valunge u menopauzi.

Šta su vitaminski antioksidanti?

Vitamin A, vitamin C i vitamin E - najjači poznati vitaminski antioksidanti. Vitamin A delotvorno uništava slobodne radikale. Vitamin C nam je svima poznat i često ga nazivaju zaštitnikom drugih antioksidanata u našem telu. Vitamin E topiv u mastima, zaštitnik ćelijske membrane i drugih tkiva koja sadrže lipide. 

Šta su mineralni antioksidanti?

Glavni antioksidanti među mnogim mineralima su selen i cink. Budući da telo ne može proizvesti ni jedan mineral mi ih unosimo putem hrane. Pravilna količina minerala u telu je važna, a bez vitamina se ne mogu apsorbovati.

 • Selen i vitamin E - u prijateljskom su odnosu, što znači da jedan drugog podstiču na delovanje. Selen ima važnu ulogu u ublažavanju posledica hemoterapije i radijacije i podstiče pojačani rad antitela u slučaju infekcije, ublažava bol i ukočenost kod artritisa. Prati ga glas minerala koji pojačava seksualnu želju kod muškaraca. Možemo ga naći u plodovima mora, bubrezima, džigerici, pšeničnim klicama, smeđem pirinču, paradajzu ili ga unosimo putem dodataka ishrani.
 • Cink - poznat kao borac protiv prehlade, jača odbrambeni mehanizam i podstiče T ćelije u borbi protiv infekcija. On je nadzornik koji prati rad svake ćelije, rad enzima i rad svih važnih telesnih procesa. Odgovoran je za stezanje mišica, održava količinu vitamina E u krvi kiselo-baznu ravnotežu u telu, a važan je i za sintezu DNK. Kako se cink dosta uništava tokom pripremanja hrane, potrebno ga je uzimati u dodacima prehrani.

Kako deluju antioksidanti?

 1. antioksidanti snižavaju nivo holesterola
 2. antioksidanti smanjuju rizik od ateroskleroze
 3. antioksidanti usporavaju starenje
 4. antioksidanti pomažu zaštiti od moždanog udara
 5. antioksidanti pomažu u procesu detoksikacije
 6. antioksidanti pomažu u zaštiti od astme i bronhitisa
 7. antioksidanti štite oči
Grape Seed Extract

Grape Seed Extract

Dodatak ishrani na bazi ekstrakta grožđa sa moćnim antioksidativnim svojstvima, doprinosi dobroj cirkulaciji, kardio-vaskularnom zdravlju, dobrom vidu, zdravoj koži, hormonskom balansu… Izvor moćnih antioksidanata Čuvar dobre cirkulacije i kardio-vaskularnog zdravlja Podržava zdravlje očiju Za zdravu kožu Hormonski balans Anti-aging učinak Ekstrakt semena grožđa, ESG (Grape Seed Extract) se dobija procesom ektrakcije aktivnih sastojaka iz semena grožđa, koje zaostaje u proizvodnji vina i sokova na bazi grožđa. Ekstrakt semena grožđa zapravo predstavlja mešavinu tanina i procijanidina( lanci katehina) za koje se smatra da imaju antiestrogena svojstva, doprinose dobroj cirkulciji, kao i „zdravom“ lipidnom profilu krvi. Po svom sastavu ekstrakt semena grožđa se poistovećuje sa zelenim čajem. Osnovnu aktivnu supstancu ovog ekstrakta čine procijanidini( proantocijanidini), koji predstavljaju lance katehina( oligomeri), polifenolnih jedinjenja kojima obiluju čajevi, naročito zeleni čaj. Smatra se da je i crveno vino odličan izvor sličnih jedinjenja. Procijanidinima se pripisuju moćna antioksidativna svojstva koja prevazilaze i vitamin C i E sa kojima ostvaruju idealnu sinergiju. Novija istraživanja pokazuju da ekstrakt semena grožđa deluje značajno na produkciju NO( azot monoksida) na nivou endotela krvnih sudova pa tako daje svoj doprinos dobroj cikrulaciji. Kardioprotektivni efekat ESG se ostvaruje i kroz uticaj na normalizaciju lipidnog profila krvi( pozitivan uticaj na HDL, „dobar holesterol“, normalizaciju nivoa triglicerida), a samim tim i na prevenciju ateroskleroze. U nekim istraživanjima se pokazalo da ESG utiče i na aktivnost enzima aromataze( „blokira je“), koja je zadužena za balans između testosterona i estrogena kod oba pola. Ima indicija da ESG povoljno utiče na zdravlje prostate, blokirajući androgene receptore na istoj. Procijanidini štite i beta-ćelije pankreasa od oksidativnog oštećenja, tako da su „zaštinici pankreasa“, a ima indicija i da doprinose normalizaciji osetljivosti na insulin. Kao moćan izvor antioksidanata ESG doprinosi zdravlju kože, dobrom vidu, pripisuju mu se i neuroprotektivna svojstva. Jedan je od idealnih anti-aging suplemenata. Pre uzimanja ovog suplementa budite posebno oprezni ako uzimate oralnu antikoagulatnu terapiju( farin…), NSAIL( ibuprofen, aspirin, naproksen i sl.), kao i drugu kardiološku terapiju - pre upotrebe suplementa OBAVEZNO se posavetujte sa lekarom ako uzimate neke lekove! Sastojci: Aktivna komponenta 1 kaps. 100 g % PDU Suvi ekstrakt semena grožđa ( standradizovan na min. 95% proantocijanidina) 50 mg 20, 57g * *preporučen dnevni unos nije utvrđen Ostali sastojci: krompirov skrob, celuloza (sredstvo za povećanje zapremine), želatin, magnezijum stearat (emulgator), tigliceridi srednjeg lanca (emulgator). Doziranje i način upotrebe: odrasli 1 kapsula dnevno uz jelo Napomene: Ovaj proizvod nije namenjen za dijagnostifikovanje, lečenje, terapiju ili prevenciju bilo koje bolesti . Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Upozorenje: Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na neki od sastojaka. Trudnice, dojilje, osobe na terapiji lekovima, kao i osobe koje treba da idu na operaciju treba da konsultuju lekara pre upotrebe ovog proizvoda. Ako dođe do pojave neželjenih reakcija, odmah prekinuti uzimanje proizvoda i konsultovati lekara. Alergeni: proizvod može sadržati tragove MLEKA, JAJA, SOJE, LJUSKARA, RIBE, JEZGRASTOG VOĆA I KIKIRIKIJA! Način čuvanja: Čuvati na suvom mestu između 15 i 25 stepeni van domašaja dece. Ne koristiti ako je originalna folija pocepana.
Alpha Lipoic Acid 300 mg

Alpha Lipoic Acid 300 mg

Minimizira oštećenja nastala usled delovanja slobodnih radikala na ćelije Transformiše šećer u krvi u energiju Potpomaže dejstvo drugih antioksidanata (vitamina C, vitamina E) ALA- Alfa - lipoinska kiselina je jedan od najmoćnijih antioksidanata u našem telu. Njena uloga je da minimizira oštećenja nastala usled delovanja slobodnih radikala na ćelije. Ovi procesi oštećenja se dešavaju svakodnevno i praktično ih je nemoguće izbeći. Bez ključne uloge ovog i drugih antioksidanata naše telo bi mnogo manje vremena moglo normalno funkcionisati. Sa druge strane ALA ima sposobnost i regulacije nivoa šećera u krvi. Zahvaljujući ovoj sposobnosti ALA se koristi u ishrani kako sportista, tako i rekreativaca. Transportne osobine, koje poseduje ALA pružaju mogućnost transporta kreatina i hranljivih supstanci do mišićnih ćelija. Baš zbog ove sposobnosti ALA je sastavni deo svih kvalitetnih proizvoda baziranih na kreatin - transportnim sistemima. Alfa lipoinska kiselina poznata je još i pod imenom: “Univerzalni antioksidant“, kako njena uloga nije samo ograničena kao pojedinačni antioksidant u telu. Ona ima sposobnost interakcije (međudelovanja) sa ostalim aktivnim antioksidantima pa tako će pozitivno uticati na nivoe glutationa ( vrlo moćan antioksidant), vitamina C i koenzima Q10. Preporučena upotreba: uzimati jednu dozu (1 kapsula) dnevno, uz obrok. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima:Za jačanje imuniteta može se kombinovati sa nekim od C vitamina iz Natrolove ponude ili Natrol Energizer I/ili Natrol CoQ10. Sastojak Sadržaj po dozi (1 kapsula) %PDU Alfa-lipoinska kiselina 300 mg * *Preporučeni dnevni unos nije ustanovljen Ostali sastojci: pirinčano brašno, želatin, voda, magnezijum steara Pre upotrebe konsultovati lekara / nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka, trudnicama i dojiljama. Prilikom konzumiranja preparata, potreban je oprez kod dijabetičara i redovna kontrola nivoa glukoze, jer alfa-lipoinska kiselina može sniziti nivo glukoze u krvi. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača

CoEnzyme Q-10 50 mg

Za zdravlje srca Važna funkcija u energetskom metabolizmu ćelije Moćan antioksidant Nakon što je 50-ih godina prošlog veka identifi kovan CoQ10, sredinom 60-ih godina prošlog veka počinje da se koristi u Japanu prilikom terapije nekih srčanih oboljenja. 1978. Peter Mitchell dobija Nobelovu nagradu na temu energetskog prenosa u biološkim sistemima, čime je ujedno potrvđena uloga CoQ10 u prenosu energije. Koenzim Q10 je esencijalna, vitaminu slična supstanca rastvorljiva u mastima. Srce, jetra, bubreg i pankreas su organi koji ga sadrže u najvećoj koncentraciji. Q10 omogućuje nastanak energije u ćelijama tih organa, pa njihova sposobnost da obavljaju svoje fiziološke zadatke zavisi od dovoljne količine CoQ10. Starenjem telo gubi sposobnost sinteze potrebnih količina CoQ10, a prema nekim saznanjima proizvodnja se smanjuje za čak 80%. CoQ10 se danas često primenjuje u terapiji sindroma hroničnog umora koji bi se mogao okarakterisati čestim osećajem umora nepreciziranog porekla, koji nije uzrokovan fizičkim naporom i ne prestaje u mirovanju. Suplementacija CoQ10 omogućuje adekvatnu proizvodnju ATP-a, a time i stvaranje dovoljne količine energije te se u ovom stanju preporučuje njegovo dodatno uzimanje. Uzimanje CoQ10 danas se često savetuje i kod srčanih oboljenja. Njegov dodatak standardnoj terapiji može poboljšati zdravlje srca, povećati fi zičku sposobnost, poboljšati kvalitet života. Do određene starosne granice, ukoliko se čovek pravilno i raznovrsno hrani svoje dnevne potrebe za koenzimom Q10 će podmiriti iz hrane i sopstvene proizvodnje u jetri. Međutim jednolična ishrana, izloženost stresu, razne bolesti i duži životni vek stvaraju potrebu za dopunom tog koenzima u svakodnevnoj ishrani. Danas je, naime, pouzdano utvrđeno da se koncentracija koenzima Q10 u ćelijama sa starošću smanjuje. Kod 40-godišnjaka umanjena je za oko 30%, a kod osoba starijih od 60 godina čak i do 60% u odnosu na 20-godišnjake. Uzroci koji dovode do manjka CoQ10 u organizmu mogu biti različiti. Stres i infekcije takođe smanjuju njegovu količinu u organizmu. Manjak CoQ10 u organizmu na jednostavan način se može nadoknaditi uzimanjem suplemenata koji sadrže CoQ10. Pozitivno delovanje koenzima Q 10 do punog izražaja dolazi kod sportista opterećenih svakodnevnim iscrpljujućim treninzima. Eksperimenti u istraživanju koje je sprovedeno u Bologni (Italija) pokazali su obećavajuće rezultate, naime dobro utrenirani trkači istrčali su dugu trku do potpunog iscrpljenja. Sledećih 7 nedelja primali su 100 mg koenzima Q 10, a neki od njih placebo. Kada su ponovno testirani, utvrđeno je da grupa koja je dobijala koenzim Q10 ima potencijal trčanja veći za 12% i izdržljivost veću za 8% u odnosu na kontrolnu grupu. Koenzim Q10 pokazao je potizivne rezultate kod tzv. sindroma hroničnog umora (fatigue syndrome) Preporučena upotreba: 1 gelkapsula dnevno uz obrok. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Za bolju podršku imunitetu kombinovati sa Natrol Easy-C i Natrol Omega 3 Sastav: po porciji (1 gelkapsula): Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivna vrednost Po dozi (1 gelkapsula) Na 100 g proizvoda Energija 7,84 kJ/1,89 kcal 2240 kJ/540 kcal Masti 164,45 mg 46,985 g Proteini 81,6 mg 23,314 g Ugljeni hidrati 0 g 0 g Sastav proizvoda: Sastojak Po dozi (1 gelkapsula) Na 100 g proizvoda Koenzim Q-10 50 mg* 14,286 g *Referentni dnevni unos nije ustanovljen Ostali sastojci: emulgator: sojino ulje, sredstvo za glaziranje: beli pčelinji vosak, emulgator: lecitin, priorodan konzervans: d-alfa tokoferol, gelkapsula (želatin, humektant: glicerin, voda, boja: riboflavin, emulgator: polisorbat 80, boja: titanijum-dioksid).Ne sadrži: kvasac, pšenicu, kukuruz, mleko, jaja, gluten, veštačke boje i arome, dodatni šećer ili skrob. Informacije o alergenima: sadrži soju Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina.Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.
Mega CoQ10

Mega CoQ10

prirodan i delotvoran antioksidant podrška kardiovaskularnom zdravlju i funkciji jedan od najbolje istraženih suplemenata preparat garantovane čistoće i koncentracije   Koenzim Q10 ili ubihinon je supstanca koja se normalno nalazi u našem organizmu i zadužena je prvenstveno za proizvodnju energije, odnosno deluje kao katalizator i omogućava pretvaranje hrane u odgovarajući i iskoristiljiv oblik energije. To se dešava u mitohondrijama svake ćelije našeg organizma. Q10 učestvuje još i u proizvodnji nekoliko enzima koji su neophodni za stvaranje energetskog molekula ATP, čijim se sagorevanjem dobija energija. Pored toga, on je izuzetno jak antioksidans koji efektivno utiče na usporavanje procesa starenja. Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala, koji dovode do prevremenog starenja, uništavaju zdrave stanice i povećavaju rizik od mnogih bolesti. Sa starenjem organizam proizvodi sve manje koenzima Q10, čak do 80%. S obzirom da je direktno povezan sa proizvodnjom energije, stručnjaci smatraju da je njegov nedostatak jedan od faktora starenja organizma i pojave bolesti vezanih za proces starenja. Q10 je važan za održavanje zdrave intraćelijske aktivnosti, a neki stručnjaci njegovo dejstvo porede sa dejstvom vitamina E, jednim od najefikasnijih antioksidanata. U brojnim studijama koje se bave izučavanjem koenzima Q10, pokazalo se da Q10, zajedno sa glutationom i selenom, utiče na obnavaljanje vitamina E i omogućava mu da ostane duže aktivan u organizmu. Najpoznatiji njegov efekat je zaštitni efekat na krvne sudove. On povećava elastičnost krvih sudova i sprečava oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola), što sprečava stvaranje tzv. plaka, koji leži u osnovi ateroskleroze. Ateroskleroza je početak gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, kao što su visok krvni pritisak, angina pektoris, infarkt srca ili mozga, bubrežna oboljenja. S obzirom da su KVS bolesti sve učestalije, upravo ovaj njegov efekat je razlog sve veće upotrebe koenzima Q10. Medicinska istraživanja su pokazala da koenzim Q10, kao dodatak ishrani, ima sledeća dejstva na funkcije i bolesti srca: sprečavanje ateroskleroze snižavanje visokog krvnog pritiska poboljšanje poremećaja srčanog ritma jačanje oslabljenog srčanog mišića smanjenje rizika od infarkta i angine pektoris smanjenje rizika kod operacija na srcu (bypass, srčani zalisci i dr.) Dokazano je značajan i za imunitet, odnosno za borbu protiv patogena. Ovaj efekat ostvaruje ubrzavajući imuni odgovor na viruse i bakterije koji dospevaju u naš organizam. Unos koenzima Q10 daje energiju, poboljšava moždane aktivnosti i pamćenje, poboljšava fizičku izdržljivost, zbog čega je posebno zanimljiv sportistima. Naučne studije su potvrdile i njegov efekat, koji se ostvaruje visokim dozama koenzima Q10, u usporavanju razvoja Parkinsonove bolesti, čak i za 40%. Pokazao je pozitivan efekat i na alergije, hronični umor, Alchajmerovu bolest, redukciju telesne težine, migrene, kao i poboljšanje kvaliteta semene tečnosti. Pored toga, nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do slabljenja imunološkog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja. Brzina delovanja koenzima Q10 je različita i zavisi od stepena nedostatka, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak tri ili više meseci za vidljivi efekat, dok u slučaju većeg nedostatka Q10 već posle nekoliko dana primene dolazi do vidnog poboljšanja. Važno je znati da Q10 koji se kao dodatak hrani unese u organizam ne utiče na nivo Q10 u krvi koji je stvoren u organizmu, znači ne zaustavlja vlastitu sintezu nego samo dopunjuje taj nivo. Starenjem se smanjuje mogućnost vlastite sinteze koenzima Q10. Maksimalna koncentracija koenzima Q10 u organizmu je između 22 i 25 godine. Posle 35 godine dolazi do značajnog pada njegove koncentracije, što se povezuje sa slabljenjem funkcije jetre. Sa 40 godina se u organizmu nalazi čak 30% manje koenzima Q10. Tada se savetuje obavezno uzimanje koenzima Q10 u obliku dijetetskog suplementa. Do pada njegove koncentracije dovode i loša ishrana, stres, infekcije, hronične terapije, kao i neki lekovi ( npr. Statini - lekovi koji se koriste za smanjenje povećanog holesterola u organizmu). I u ovim slučajevima se savetuje njegovo uzimanje putem dijetetskih suplemenata. Koenzim Q10 je liposolubilan, što znači da se bolje rastvara i apsorbuje u prisustvu masti. Zato neki suplementi uz Q10 sadrže još i lecitin ili neku drugu masnoću, ili se nalaze u obliku uljanih gelkapsula i ulju od sojinog zrna. Sastav/Nutritivne vrednosti: 1 kapsula (0,25g) 100g %PDU* Energetska vrednost 1kcal/4,2kJ 400kcal/1680kJ   Proteini 45 mg 18g   Ugljeni hidrati 165mg 66g   Masti 5mg 2g     Aktivna komponenta: Koenzim Q10 30mg 12g ** *= PDU preporuceni dnevni unos **=PDU nije utvrđen Sastojci: koenzim Q10; prečišćena voda, pirinčano brašno, želatin, zgušnjivač (natrijum-karbioskimetilceluloza), emulgator (trigliceridi srednjeg lanca i magnezijum-streat), sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid). Način upotrebe: 1 ili više kapsula u toku dana, uz obrok. Moguće je i drugačije doziranje proizvoda, po preporuci lekara. Upozorenje: Trudnice i dojilje, kao i osobe koje planiraju da idu na operaciju, treba da konsultuju lekara pre upotrebe ovog proizvoda. Ako dođe do neželjenih reakcija, odmah prekinuti uzimanje i konsultovati lekara. Napomena: Dodaci ishrani ne predstavljaju zamenu za raznovrsnu ishranu. Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Način čuvanja: Čuvati na suvom mestu na temperaturi do 25°C, van domašaja dece! Ne koristiti ako je originalna folija pocepana.
Super CoQ10

Super CoQ10

prirodan i delotvoran antioksidant podrška kardiovaskularnom zdravlju i funkciji jedan od najbolje istraženih suplemenata preparat garantovane čistoće i koncentracije Koenzim Q10 ili ubihinon je supstanca koja se normalno nalazi u našem organizmu i zadužena je prvenstveno za proizvodnju energije, odnosno deluje kao katalizator i omogućava pretvaranje hrane u odgovarajući i iskoristiljiv oblik energije. To se dešava u mitohondrijama svake ćelije našeg organizma. Q10 učestvuje još i u proizvodnji nekoliko enzima koji su neophodni za stvaranje energetskog molekula ATP, čijim se sagorevanjem dobija energija. Pored toga, on je izuzetno jak antioksidans koji efektivno utiče na usporavanje procesa starenja. Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala, koji dovode do prevremenog starenja, uništavaju zdrave stanice i povećavaju rizik od mnogih bolesti. Sa starenjem organizam proizvodi sve manje koenzima Q10, čak do 80%. S obzirom da je direktno povezan sa proizvodnjom energije, stručnjaci smatraju da je njegov nedostatak jedan od faktora starenja organizma i pojave bolesti vezanih za proces starenja. Q10 je važan za održavanje zdrave intraćelijske aktivnosti, a neki stručnjaci njegovo dejstvo porede sa dejstvom vitamina E, jednim od najefikasnijih antioksidanata. U brojnim studijama koje se bave izučavanjem koenzima Q10, pokazalo se da Q10, zajedno sa glutationom i selenom, utiče na obnavaljanje vitamina E i omogućava mu da ostane duže aktivan u organizmu. Najpoznatiji njegov efekat je zaštitni efekat na krvne sudove. On povećava elastičnost krvih sudova i sprečava oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola), što sprečava stvaranje tzv. plaka, koji leži u osnovi ateroskleroze. Ateroskleroza je početak gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, kao što su visok krvni pritisak, angina pektoris, infarkt srca ili mozga, bubrežna oboljenja. S obzirom da su KVS bolesti sve učestalije, upravo ovaj njegov efekat je razlog sve veće upotrebe koenzima Q10. Medicinska istraživanja su pokazala da koenzim Q10, kao dodatak ishrani, ima sledeća dejstva na funkcije i bolesti srca: sprečavanje ateroskleroze snižavanje visokog krvnog pritiska poboljšanje poremećaja srčanog ritma jačanje oslabljenog srčanog mišića smanjenje rizika od infarkta i angine pektoris smanjenje rizika kod operacija na srcu (bypass, srčani zalisci i dr.) Dokazano je značajan i za imunitet, odnosno za borbu protiv patogena. Ovaj efekat ostvaruje ubrzavajući imuni odgovor na viruse i bakterije koji dospevaju u naš organizam. Unos koenzima Q10 daje energiju, poboljšava moždane aktivnosti i pamćenje, poboljšava fizičku izdržljivost, zbog čega je posebno zanimljiv sportistima. Naučne studije su potvrdile i njegov efekat, koji se ostvaruje visokim dozama koenzima Q10, u usporavanju razvoja Parkinsonove bolesti, čak i za 40%. Pokazao je pozitivan efekat i na alergije, hronični umor, Alchajmerovu bolest, redukciju telesne težine, migrene, kao i poboljšanje kvaliteta semene tečnosti. Pored toga, nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do slabljenja imunološkog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja. Brzina delovanja koenzima Q10 je različita i zavisi od stepena nedostatka, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak tri ili više meseci za vidljivi efekat, dok u slučaju većeg nedostatka Q10 već posle nekoliko dana primene dolazi do vidnog poboljšanja. Važno je znati da Q10 koji se kao dodatak hrani unese u organizam ne utiče na nivo Q10 u krvi koji je stvoren u organizmu, znači ne zaustavlja vlastitu sintezu nego samo dopunjuje taj nivo. Starenjem se smanjuje mogućnost vlastite sinteze koenzima Q10. Maksimalna koncentracija koenzima Q10 u organizmu je između 22 i 25 godine. Posle 35 godine dolazi do značajnog pada njegove koncentracije, što se povezuje sa slabljenjem funkcije jetre. Sa 40 godina se u organizmu nalazi čak 30% manje koenzima Q10. Tada se savetuje obavezno uzimanje koenzima Q10 u obliku dijetetskog suplementa. Do pada njegove koncentracije dovode i loša ishrana, stres, infekcije, hronične terapije, kao i neki lekovi ( npr. Statini - lekovi koji se koriste za smanjenje povećanog holesterola u organizmu). I u ovim slučajevima se savetuje njegovo uzimanje putem dijetetskih suplemenata. Koenzim Q10 je liposolubilan, što znači da se bolje rastvara i apsorbuje u prisustvu masti. Zato neki suplementi uz Q10 sadrže još i lecitin ili neku drugu masnoću, ili se nalaze u obliku uljanih gelkapsula i ulju od sojinog zrna. Nutritivne vrednosti: Aktivna komponenta: 1 kapsula %PDU* Koenzim Q10 50mg* ** *= PDU preporuceni dnevni unos **=PDU nije utvrđen Sastojci: Koenzim Q10; pirinčano brašno, želatin, sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-diksid), trigliceridi srednjeg lanca, stabilizator (magnezijum-streat), Način upotrebe: 1 kapsula dnevno uz obrok. Doziranje se može prilagoditi prema preporuci lekara. Upozorenje: Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na neki od sastojaka. Trudnice i dojilje, kao i osobe koje planiraju da idu na opraciju ili su na terapiji lekovima, treba da konsultuju lekara pre upotrebe ovog proizvoda. Ako dođe do neželjenih reakcija, odmah prekinuti uzimanje proizvoda i konsultovati lekara. Napomena: Dodaci ishrani ne predstavljaju zamenu za raznovrsnu ishranu. Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Informacije o alergenima: Proizvod može da sadrži tragove MLEKA, JAJA, SOJE, LJUSKARA, RIBE, JEZGRASTOG VOĆA i KIKIRIKIJA. Način čuvanja: Čuvati na suvom mestu na temperaturi do 25°C, van domašaja dece! Ne koristiti ako je originalna folija pocepana.

CoEnzyme Q-10 100 mg

Za zdravlje srca Važna funkcija u energetskom metabolizmu ćelije Moćan antioksidant Nakon što je 50-ih godina prošlog veka identifi kovan CoQ10, sredinom 60-ih godina prošlog veka počinje da se koristi u Japanu prilikom terapije nekih srčanih oboljenja. 1978. Peter Mitchell dobija Nobelovu nagradu na temu energetskog prenosa u biološkim sistemima, čime je ujedno potrvđena uloga CoQ10 u prenosu energije. Koenzim Q10 je esencijalna, vitaminu slična supstanca rastvorljiva u mastima. Srce, jetra, bubreg i pankreas su organi koji ga sadrže u najvećoj koncentraciji. Q10 omogućuje nastanak energije u ćelijama tih organa, pa njihova sposobnost da obavljaju svoje fiziološke zadatke zavisi od dovoljne količine CoQ10. Starenjem telo gubi sposobnost sinteze potrebnih količina CoQ10, a prema nekim saznanjima proizvodnja se smanjuje za čak 80%. CoQ10 se danas često primenjuje u terapiji sindroma hroničnog umora koji bi se mogao okarakterisati čestim osećajem umora nepreciziranog porekla, koji nije uzrokovan fizičkim naporom i ne prestaje u mirovanju. Suplementacija CoQ10 omogućuje adekvatnu proizvodnju ATP-a, a time i stvaranje dovoljne količine energije te se u ovom stanju preporučuje njegovo dodatno uzimanje. Uzimanje CoQ10 danas se često savetuje i kod srčanih oboljenja. Njegov dodatak standardnoj terapiji može poboljšati zdravlje srca, povećati fi zičku sposobnost, poboljšati kvalitet života. Do određene starosne granice, ukoliko se čovek pravilno i raznovrsno hrani svoje dnevne potrebe za koenzimom Q10 će podmiriti iz hrane i sopstvene proizvodnje u jetri. Međutim, jednolična ishrana, izloženost stresu, razne bolesti i duži životni vek stvaraju potrebu za dopunom tog koenzima u svakodnevnoj ishrani. Danas je, naime, pouzdano utvrđeno da se koncentracija koenzima Q10 u ćelijama sa starošću smanjuje. Kod 40-godišnjaka umanjena je za oko 30%, a kod osoba starijih od 60 godina čak i do 60% u odnosu na 20-godišnjake. Uzroci koji dovode do manjka CoQ10 u organizmu mogu biti različiti. Stres i infekcije takođe smanjuju njegovu količinu u organizmu. Manjak CoQ10 u organizmu na jednostavan način se može nadoknaditi uzimanjem suplemenata koji sadrže CoQ10. Pozitivno delovanje koenzima Q 10 do punog izražaja dolazi kod sportista opterećenih svakodnevnim iscrpljujućim treninzima. Eksperimenti u istraživanju koje je sprovedeno u Bologni (Italija) pokazali su obećavajuće rezultate, naime dobro utrenirani trkači istrčali su dugu trku do potpunog iscrpljenja. Sledećih 7 nedelja primali su 100 mg koenzima Q 10, a neki od njih placebo. Kada su ponovno testirani, utvrđeno je da grupa koja je dobijala koenzim Q10 ima potencijal trčanja veći za 12% i izdržljivost veću za 8% u odnosu na kontrolnu grupu. Koenzim Q10 pokazao je potizivne rezultate kod tzv. sindroma hroničnog umora (fatigue syndrome) Preporučena upotreba: 1 gelkapsula dnevno uz obrok. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Za još bolju podršku imunitetu kombinovati sa Natrol Easy-C I Natrol Omega 3 Sastav: po dozi (1 gelkapsula): Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivna vrednost Po dozi1 kapsula) Na 100g proizvoda Energija 7.12 kJ/1.7 kcal 1424 kJ/340 kcal Masti 0.23 g 46 g Holesterol 0 mg 0 mg Proteini 0.08 g 16 g Ugljeni hidrati 0.04 g 8 g Vlakna 0 g 0 g Natrijum 0.05 mg 10 mg Sastav proizvoda: Sastojak 1 gelkapsula Na 100g proizvoda Koenzim Q-10 100 mg* 20 g Ostali sastojci: emulgator: sojino ulje, želatin (sastojak kapsule), humektant: glicerin, voda, sredstvo za glaziranje: žuti pčelinji vosak, emulgator: lecitin (iz soje), boje: riboflavin, titanijum-dioksid, konzervansi: d-alfa-tokoferol, emulgator: polisorbat 80. Informacije o alergenima: sadrži soju Ne sadrži: kvasac, pšenicu, kukuruz, mleko, jaja, gluten, veštačke boje i arome, dodatni šećer ili skrob. Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Ne preporučuje se osobama osetljivim na neki od sastojaka. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.
Ultra CoQ10

Ultra CoQ10

prirodan i delotvoran antioksidant podrška kardiovaskularnom zdravlju i funkciji jedan od najbolje istraženih suplemenata preparat garantovane čistoće i koncentracije Koenzim Q10 ili ubihinon je supstanca koja se normalno nalazi u našem organizmu i zadužena je prvenstveno za proizvodnju energije, odnosno deluje kao katalizator i omogućava pretvaranje hrane u odgovarajući i iskoristiljiv oblik energije. To se dešava u mitohondrijama svake ćelije našeg organizma. Q10 učestvuje još i u proizvodnji nekoliko enzima koji su neophodni za stvaranje energetskog molekula ATP, čijim se sagorevanjem dobija energija. Pored toga, on je izuzetno jak antioksidans koji efektivno utiče na usporavanje procesa starenja. Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala, koji dovode do prevremenog starenja, uništavaju zdrave stanice i povećavaju rizik od mnogih bolesti. Sa starenjem organizam proizvodi sve manje koenzima Q10, čak do 80%. S obzirom da je direktno povezan sa proizvodnjom energije, stručnjaci smatraju da je njegov nedostatak jedan od faktora starenja organizma i pojave bolesti vezanih za proces starenja. Q10 je važan za održavanje zdrave intraćelijske aktivnosti, a neki stručnjaci njegovo dejstvo porede sa dejstvom vitamina E, jednim od najefikasnijih antioksidanata. U brojnim studijama koje se bave izučavanjem koenzima Q10, pokazalo se da Q10, zajedno sa glutationom i selenom, utiče na obnavaljanje vitamina E i omogućava mu da ostane duže aktivan u organizmu. Najpoznatiji njegov efekat je zaštitni efekat na krvne sudove. On povećava elastičnost krvih sudova i sprečava oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola), što sprečava stvaranje tzv. plaka, koji leži u osnovi ateroskleroze. Ateroskleroza je početak gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, kao što su visok krvni pritisak, angina pektoris, infarkt srca ili mozga, bubrežna oboljenja. S obzirom da su KVS bolesti sve učestalije, upravo ovaj njegov efekat je razlog sve veće upotrebe koenzima Q10. Medicinska istraživanja su pokazala da koenzim Q10, kao dodatak ishrani, ima sledeća dejstva na funkcije i bolesti srca: sprečavanje ateroskleroze snižavanje visokog krvnog pritiska poboljšanje poremećaja srčanog ritma jačanje oslabljenog srčanog mišića smanjenje rizika od infarkta i angine pektoris smanjenje rizika kod operacija na srcu (bypass, srčani zalisci i dr.) Dokazano je značajan i za imunitet, odnosno za borbu protiv patogena. Ovaj efekat ostvaruje ubrzavajući imuni odgovor na viruse i bakterije koji dospevaju u naš organizam. Unos koenzima Q10 daje energiju, poboljšava moždane aktivnosti i pamćenje, poboljšava fizičku izdržljivost, zbog čega je posebno zanimljiv sportistima. Naučne studije su potvrdile i njegov efekat, koji se ostvaruje visokim dozama koenzima Q10, u usporavanju razvoja Parkinsonove bolesti, čak i za 40%. Pokazao je pozitivan efekat i na alergije, hronični umor, Alchajmerovu bolest, redukciju telesne težine, migrene, kao i poboljšanje kvaliteta semene tečnosti. Pored toga, nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do slabljenja imunološkog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja. Brzina delovanja koenzima Q10 je različita i zavisi od stepena nedostatka, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak tri ili više meseci za vidljivi efekat, dok u slučaju većeg nedostatka Q10 već posle nekoliko dana primene dolazi do vidnog poboljšanja. Važno je znati da Q10 koji se kao dodatak hrani unese u organizam ne utiče na nivo Q10 u krvi koji je stvoren u organizmu, znači ne zaustavlja vlastitu sintezu nego samo dopunjuje taj nivo. Starenjem se smanjuje mogućnost vlastite sinteze koenzima Q10. Maksimalna koncentracija koenzima Q10 u organizmu je između 22 i 25 godine. Posle 35 godine dolazi do značajnog pada njegove koncentracije, što se povezuje sa slabljenjem funkcije jetre. Sa 40 godina se u organizmu nalazi čak 30% manje koenzima Q10. Tada se savetuje obavezno uzimanje koenzima Q10 u obliku dijetetskog suplementa. Do pada njegove koncentracije dovode i loša ishrana, stres, infekcije, hronične terapije, kao i neki lekovi ( npr. Statini - lekovi koji se koriste za smanjenje povećanog holesterola u organizmu). I u ovim slučajevima se savetuje njegovo uzimanje putem dijetetskih suplemenata. Koenzim Q10 je liposolubilan, što znači da se bolje rastvara i apsorbuje u prisustvu masti. Zato neki suplementi uz Q10 sadrže još i lecitin ili neku drugu masnoću, ili se nalaze u obliku uljanih gelkapsula i ulju od sojinog zrna. Nutritivne vrednosti: Aktivna komponenta: 1 kapsula %PDU* Koenzim Q10 100mg* ** *= PDU preporuceni dnevni unos **=PDU nije utvrđen Sastojci: Koenzim Q10; pirinčano brašno, želatin, zgušnjivač (natrijum-karbioskimetilceluloza), trigliceridi srednjeg lanca, stabilizator (magnezijum-streat), sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-diksid). Način upotrebe: 1 kapsula dnevno uz obrok. Doziranje se može prilagoditi prema preporuci lekara. Upozorenje: Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na neki od sastojaka. Trudnice i dojilje, kao i osobe koje planiraju da idu na opraciju ili su na terapiji lekovima, treba da konsultuju lekara pre upotrebe ovog proizvoda. Ako dođe do neželjenih reakcija, odmah prekinuti uzimanje proizvoda i konsultovati lekara. Napomena: Dodaci ishrani ne predstavljaju zamenu za raznovrsnu ishranu. Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Informacije o alergenima: Proizvod može da sadrži tragove MLEKA, JAJA, SOJE, LJUSKARA, RIBE, JEZGRASTOG VOĆA i KIKIRIKIJA. Način čuvanja: Čuvati na suvom mestu na temperaturi do 25°C, van domašaja dece! Ne koristiti ako je originalna folija pocepana.
Astaxanthin 4 mg

Astaxanthin 4 mg

Snažan prirodni antioksidans Doprinosi zdravlju oka Anti-aging efekat Astaksantin je prirodni, narandžasto crveni pigment koji pripada grupi karotenoida. Najbolji izvori iz hrane su losos, škampi, jastog i on im daje ružičastu boju ljuske i/ili mesa. Flamingosi, u svom perju sadrže astaksantin od koga i potiče njihova ružičasta boja. Astaksantin je najjači antioksidans među karotenoidima.  Ispoljava 550 puta jači efekat od vitamin E i 10 puta snažniji od beta-karotena. Zbog svoje jedinstvene sturukture obezbeđuje širok spektar antioksidantnih efekata. Može da prođe krvno-moždanu i krvno-retinalnu (retina-mrežnjača) barijeru, tako da štiti mozak, nervni sistem i oči od štetnih uticaja. NOW Astaxanthin je formulisan sa ciljem da održi zdravlje mrežnjače i celog očnog aparata.  Deluje Anti-aging, tako što štiti kožu od štetnog UV zračenja, smanjuje pojavu bora, povećava elastičnost, hidriranost i svežinu kože. Naučne studije ukazuje da astaksantin deluje antiinflamatorno. Posebnu primenu nalazi kod artritisa i drugih hroničnih bolesti kostiju. Deluje tako što smanjuje bolove i povećava pokretljivost zglobova. Povoljno deluje na kardiovaskularni sistem. Dovodi do povećane produkcije antitela pa se koristi i za jačanje imuniteta. Najvažnije uloge u organizmu: Prevencija oboljenja oka Zaštita oštećenja kože pod dejstvom UV zraka Poboljšanje funkcije nervnog sistema Umanjuje simptome obljenja koštano-zglobnog sistema Snižava nivo holesterola  Održava zdravlje reproduktivnog sistema Smanjuje oštećenje mišićne membrane  Jača imunitet Preporučena upotreba: uzimati 1 kapsulu jednom do tri puta dnevno uz obrok. Sadržaj aktivnih sastojaka 1 kapsula (0,5 g) Zanthin® prirodniastaksantin iz mikroalge Haematococcus pulvialis 4 mg* * Preporučeni dnevni unos nije utvrđen Ostali sastojci: devičansko maslinovo ulje; voda; zgušnjivači: glicerol, karagenan, sorbitol; modifikovani kukuruzni skrob; antioksidansi: ekstrakt bogat tokoferolima, ekstrakt ruzmarina. Informacija o alergenima: Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju mleko, pšenica, gluten, soja, jaja, riba, ljuskari i jezgrasto voće. Napomene: Ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama, osobama osetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda. Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu i zdrav i izbalansiran način života. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Pre upotrebe proizvoda konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom. Način čuvanja: Proizvod čuvati na suvom i hladnom mestu, van domašaja dece.omogućio Pansport Forum