Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Uobičajeni nazivi: Gujina trava ili Gospin trn, mlečni čičak, sikavica, silimarin
Latinski nazivi: Silibum marianum, sinonim Carduus marianus
- Kineska pomorandza-kumkvat- je malo citrusno voće koje obiluje vitaminima i mineralima.
-Bogat je izvor flavonoida, vlakana i mnogih antioksidativnih nutrijenata.
-Odlična podrška imunom sistemu.
Sindrom vibracije šaka-ruka ( engl. Hand-Arm Vibration Syndrome, skraćeno HAVS ) se ispoljava u vidu promena u osećaju prstiju što može dovesti do trajne utrnulosti prstiju, slabosti mišića i, u nekim slučajevima, belog prsta. Nekada se zvao „vibracioni beli prst.“ Ime je promenjeno u HAVS, jer se pored belih prstiju mogu javiti i drugi simptomi. Uglavnom je uzrokovan radom sa vibrirajućim alatima (električne bušilice, motorne testere, pneumatske bušilice, rad sa mašinama koje vibriraju).
Laneno seme je uljano seme koje sadrži omega-3 masne kiseline, vitamine, minerale, vlakna, proteine, ugljene hidrate. Ova jedinjenja mogu pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka.
Za eliminaciju masnog tkiva svi se prvenstveno okreću ishrani i treningu. To, naravno, nije greška: način ishrane i plan treninga su primarni činioci uspeha. Ali nipošto nisu sve. Još dve stvari – često zapostavljene – imaju ogroman uticaj na rezultate.
Iz godine u godinu držim se na niskom nivou telesnih masti. Šta je, pitaju me, najvažnije kod gubljenja masnog tkiva? Odmor, odnosno san.
Možda i više od pogubnog uticaja na bubrege, „poznavaoci“ plaše vežbače uticajem proteina na kosti. Tačnije, njihovu gustinu: jer, navodno, preterani unos proteina uzrokuje prekomerno izlučivanje kalcijuma.
Originalno istraživanje objavljeno je 1982. Robert Hini i saradnici pokazali su da, kod sredovečnih žena, gubitak kalcijuma iz kostiju stoji u vezi sa unosom proteina. Baš to istraživanje je doprinelo rasprostranjenom verovanju da je protein štetan za kosti.
Unosite dovoljno proteina i (između ostalog) čuvaćete postojeće i graditi nove mišiće, osećaćete se sitijim i imati koristi od termogeničkog efekta hrane. Sve to su stvari koje popravljaju sastav, funkcionisanje i izgled tela.
Protein je od klučnog značaja za sportiste, posebno bodibildere. Uključen je u veliki broj telesnih procesa bitnih za izgled i performanse. Uprkos svemu tome, neki mu – pa čak i doktori i nutricionisti – i dalje ne priznaju zasluženi značaj. Mnogi čak šire i dezinformacije oko ovog makronutrijenta.
Kao i vitamini, minerali su takođe važan deo našeg tela. Među važne minerale spada magnezijum, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Pošto zbog neuravnotežene ishrane i neidealnog načina života često gubimo prirodne izvore magnezijuma, veoma je važno voditi računa o dodatnom unosu magnezijuma.
Magnezijum je jedan od mikronutrijenata koji igraju mnoge važne uloge u ljudskom telu. Kada je ovaj mineral u nedostataku može se manifestovati u sledećem problemima:
Diskus hernija je vrlo poznat termin, a na žalost i veoma zastupljen u današnjem vremenu. Konkretno, diskus hernija iliti hernija diska je stanje, a rekao bih i bolest, koje se javlja kada se jedan od diskova kičmenog stuba pokida ili curi zbog prirodnog habanja ili povrede. Ovo vrši pritisak na kičmenu moždinu i iritira kičmene nerve, što dovodi do bola, utrnulosti i slabosti. Veliki broj ljudi je osetio ovu vrstu bola, a razlozi su višestruki. Najčešće se javljaju zbog nedostatka fizičkih aktivnosti, loših životnih navika ili u preterivanju sa treninzima.
Indijski orah je danas dostupan svima i prava je šteta ne konzumirati ga jer odličan za naš organizam. Indijski orasi su mali i bubrežastog oblika, bledo žute boje, bogatog, orašastog i nešto slađeg ukusa od kikirikija. Mogu se jesti sirovi, pečeni, kao puter ili ih koristiti u kuvanju. Odličan su dodatak svakom obroku, pogotovo u vreme ručka kada telo najoptimalnije vari hranu.