
Maline su bobičasto voće izuzetnog ukusa i mirisa koje imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje.
Sadrže obilje antioksidanasa. Antioksidativna aktivnost ostaje i kada su maline smrznute ili pripremljene kao džem.
Antocijanini su najviše odgovorni za antioksidativne aktivnosti, a poseduju i antimikrobna svojstva. Oni su odgovorni za crvenu boju malina.
Što se tiče vitamina, u malinama ima najviše vitamina C, a još poseduju i vitamine B kompleksa, E i K.
Maline su odličan izvor mangana, minerala koji ima važnu ulogu u metabolizmu i održavanju zdravlja vezivnog tkiva.
Efekti na zdravlje
- Kontrola nivoa šećera u krvi
Sa niskim glikemijskim indeksom i visokim sadržajem vlakana, maline su korisne kada treba održavati adekvatan nivo šećera u krvi. Pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju insulinskog odgovora. Studije pokazuju da je to zato što su bogate taninima, jedinjenjima koja inhibiraju enzime koji razgrađuju skrob. Dijetalna vlakna smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i ublažavaju simptome kod osoba obolelih od dijabetesa.
- Štite od raka
Bogate su antioksidansima koji predstavljaju zaštitu od raka. Studije sugerišu da mogu pomoći kod raka debelog creva, dojke, jetre, pluća i drugih vrsta raka.
- Regulišu artritis
Zbog antiinflamatornih jedinjenja, uključujući antocijanine, maline smanjuju simptome artritisa. Studije ukazuju na manji rizik od razvoja artritisa, kao i manje oštećenja zglobova kod osoba sa ovom bolešću.
- Smanjuju znake starenja
Zbog visokog sadržaja polifenola, maline mogu pomoći u smanjenju fizičkih efekata starenja i poboljšanju ravnoteže i snage. Maline su bogate vitaminom C koji je važan za proizvodnju kolagena i pomaže u zaštiti kože od oštećenja UV zracima.
- Pravilan rad srca
Antocijanini koji se nalaze u malinama mogu da smanje upalu koja može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Maline sprečavaju nakupljanje trombocita i snižavaju krvni pritisak. Takođe snižavaju nivo holesterola i sprečavaju nastanak gojaznosti.
- Adekvatno funkcionisanje digestivnog trakta
U malinama se nalaze vlakna i voda koji sprečavaju opstipaciju i održavaju zdravlje digestivnog trakta. Vlakna omogućavaju optimalan rad creva i eliminaciju toksina. Povećan unos vlakana pomaže u smanjenju nivoa holesterola i mršavljenju.
Bogate hranljivim materijama i sa malo kalorija, maline predstavljaju koristan dodatak ishrani. Uživajte u ovom sočnom i ukusnom voću.
LITERATURA
Teng, H., et al. (2017). Red raspberry and its anthocyanins: Bioactivity beyond antioxidant capacity.
Health Benefits of Raspberries, Medically Reviewed by Poonam Sachdev on September 15, 2022.