You are here

Ovas - Hrana Bogova – Tajna dugovečnosti

Ovas (ili zob) jedna je od najzdravijih žitarica na svetu. Ljudi su ga koristili kao poljoprivrednu kulturu još 5000 godina pre nove ere. Ovas se uzgaja širom sveta i predstavlja neophodnu hranu za ljude u mnogim zemljama. Osim što se koristi u ishrani, koristi se i kao medicinski dodatak zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Različiti delovi biljke se upotrebljavaju za pravljenje lekovitih dodataka, pružajući širok spektar prednosti za organizam.

To je integralno zrno bez glutena i odličan izvor važnih vitamina (B1, B3, B5, B6, B9, E), minerala (gvožđe, mangan, selen, magnezijum, bakar, cink, kalijum, jod, fosfor), aminokiselina (arginin, triptofan, lecitin, metionin, holin) i antioksidanasa (selen). Pored toga, sadrži još skrob, šećere, masti, proteine, ugljene hidrate, vlakna.

Benefiti upotrebe ovsa

- Zahvaljujući mnogobrojnim korisnim svojstvima, ovas se primenjuje u lečenju velikog broja bolesti. Istraživanja su pokazala da zbog postojanja beta-glukana postoje brojni povoljni uticaji ovsa na imuni sistem i poboljšanje odbrambenih reakcija na viruse i bakterije.

- Obilje antioksidanasa i vlakana u ovsu, u kombinaciji sa velikom količinom esencijalnih aminokiselina i biljnih masti, čini ovu žitaricu prilično efikasnom u snižavanju lošeg holesterola i zaštiti od srčanih bolesti. Antioksidansi sprečavaju oštećenja tkiva i upale krvnih sudova, dok u isto vreme stimulišu cirkulaciju i poboljšavaju zdravlje srca.

- Činjenica da je vrhunski izvor beta-glukana znači da doprinosi uravnoteženom nivou šećera i holesterola u krvi i poboljšanom funkcionisanju creva. To je zato što beta-glukan poboljšava osetljivost na insulin, snižava šećer u krvi, smanjuje holesterol i podstiče rast dobrih bakterija u digestivnom traktu.

- Avenantramidi su moćna grupa antioksidanata koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska povećavajući proizvodnju azot-oksida u telu, koji širi krvne sudove i olakšava cirkulaciju, obezbeđujući da kiseonik i esencijalni hranljivi sastojci brže stignu tamo gde su potrebni. Antioksidativni efekti avenantramida takođe mogu doprineti njihovoj ulozi u borbi protiv raka. - Smanjuje rizik za nastanak karcinoma debelog creva, jer sadrži fitoestrogen lignan koji ima antikarcinogeno svojstvo.

- Studije su potvrdile da konzumiranje ovsa pomaže u kontroli šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, koji može izazvati kardiovaskularne poremećaje, neuropatiju i oštećenje bubrega.

- Istraživanja su pokazala da je ovas odličan izbor za osobe sa prekomernom težinom, To je zbog beta-glukana koji mogu poboljšati sadržaj obroka, smanjiti varenje skroba i povećati sitost.

- Ovas sadrži antioksidanse koji mogu igrati ulogu u sprečavanju starenja i inhibiranju iritacije kože slobodnim radikalima. Od antioksidanasa se posebno izdvajaju već spomenuti avenantramidi koji štite kožu od ultraljubičastog zračenja i sprečavaju upalu. Mogu pomoći u ublažavanju simptoma različitih stanja kože, uključujući akne i ekcem.

- Omogućava nesmetan rast i razmnožavanje korisnih crevnih bakterija, takođe stimuliše crevnu peristaltiku i na taj način omogućava redovno pražnjenje creva.

- Utiče na pravilan razvoj i dobro funkcionisanje nervnog sistema zahvaljujući vitaminima B5 i B6.

- Pomaže kod nesanice, anksioznosti i depresije.

- Utiče na pravilan rad štitne žlezde, jer sadrži jod, mineral koji je odgovoran za pravilan rad ove žlezde.

- Neguje kožu, održava je zdravom i optimalno hidriranom.

- Studije su potvrdile da mineral cink, koji je sadržan u ovsu, povećava nivo testosterona.

 

Zbog svojih mnogobrojnih prednosti koje utiču na pravilno funkcionisanje organizma, ovas je dobio na značaju kao zdrava hrana.

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu