You are here

Uloga azot oksida u telu

Azot oksid je gasoviti molekul koji prirodno proizvodi ljudsko telo. Iako je jednostavne strukture (sastoji se od jednog atoma azota i jednog atoma kiseonika), ima izuzetno važnu biološku funkciju. Azoz oksid deluje kao molekul koji šalje signale telu, posebno  kardiovaskularnom sistemu, gde pomaže u regulaciji krvnog pritiska i protoka krvi.

   Azot oksid ima veoma važne uloge u telu koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Neke od njih su opuštanje krvnih sudova, čime se šire arterije i poboljšava cirkulacija, odnosno smanjuje vaskularni otpor i time pomaže u održavanju normalnog pritiska.

Kada je u pitanju imunološka funkcija, ovaj molekul učestvuje u borbi protiv patogena, a takođe doprinosi pravilnom funkcionisanju unutrašnjeg sloja krvnih sudova. Sve navedeno govori o velikom značaju azot oksida za zdravo funkcionisanje našeg tela, a videćemo kako ovaj moćni molekul deluje na sportiste.

   Za aktivne sportiste, azot oksid ima niz značajnih prednosti. Povećan protok krvi i kiseonika znači bolju cirkulaciju, tj efikasniji transport kiseonika i hranljivih materija do mišića. Ovaj transport kiseonika i eliminacija mlečne kiseline može poboljšati aerobne kapacitete. Ovo je od velikog značaja za sportiste koji se bave sportovima izdržljivosti i borilačkim sportovima. Brži oporavak je ključan, bolja cirkulacija ubrzava regeneraciju mišićnog tkiva. Povećana snaga i mišićna pumpa su još jedna prednost ovog molekula jer povećani protok krvi tokom vežbanja daje osećaj većeg „pumpanja“ mišića, što može poboljšati performanse.

   Na koji način naše telo proizvodi azot oksid i kako mi možemo da ga povećamo u telu ? Telo proizvodi azot oksid na dva glavna načina: putem enzima - azot oksid se sintetiše iz aminokiseline L-arginina pomoću enzima zvanog NOS (Nitric Oxide Synthase) i ovaj proces zavisi od prisustva kiseonika i drugih kofaktora poput vitamina C i kalcijuma.

Drugi način je putem unosa nitrata i nitrita iz ishrane. Nitrati iz hrane (najviše iz cvekle, spanaća, rukole, celera, itd.) pretvaraju se u nitrite i zatim u azot oksid u ustima i želucu. Ovaj put ne zavisi od kiseonika, što ga čini posebno korisnim pri visokim intenzitetima ili u uslovima sa niskim kiseonikom, kada smo na velikim visinama.

   Ako želimo da povećamo nivoe azot oksida u telu na prirodan način evo nekoliko predloga:

 - Konzumirati hranu bogatu nitratima kao što su pomenuta cvekla, spanać, rukola, celer, blitva.

- Dodaci ishrani poput L-arginina i L-citrulina. Posebno se citrulin pokazao efikasnijim jer se duže zadržava u krvi.

- Vežbanje, odnosno fizička aktivnost stimuliše prirodnu proizvodnju azot oksida, kao i upotreba vitamina C i E koji štite azot oksid od razgradnje slobodnim radikalima.

- Pomenuću još jedan moćan način podizanja nivoa azot oksida u telu,a to je bhramari pranayama – izuzetno moćna vežba iz yoge, odnosno disanja.

   Vežbajte, hranite se zdravo, naučite pranayama disanja i bićete zdravi i snažni.

Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine