You are here

Nutritivni tretman za kandidu

Kandida je gljivica koja živi na i unutar ljudskog tela. Normalno se nalazi u malom broju na koži i sluzokoži (u usnoj duplji, ždrelu, crevima i spoljašnjim genitalnim organima žena). Male količine kandide su bezopasne i ne izazivaju simptome. Međutim, određeni faktori mogu da dovedu do toga da se ova gljivica prekomerno namnoži, što dovodi do infekcije koja se naziva ‘kandidijaza’.

 

Faktori prekomernog rasta kandide

 

Antibiotici – Oni mogu biti spasonosni, ali takođe mogu imati mnogo neželjenih efekata koje ne treba zanemariti. Glavna posledica antibiotika je da oni čiste sve dobre bakterije u crevima koje su potrebne za pravilno varenje i naš imuni sistem. Ovi lekovi izazivaju poremećaj u mikrobiomu, i daju priliku kandidi da se umnožava.

Ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima. Loša ishrana sa visokim sadržajem šećera je upravo ono što je kandidi potrebno za napredovanje, kao i drugim gljivicama. Naravno, važno je napomenuti da je potrebno dugoročno da se unose velike količine šećera, da bi se izazvao prekomerni rast kandide,

Visok unos alkohola. duvanski proizvodi, oslabljen imuni sistem, dijabetes, visok nivo stresa, sve su to razlozi zbog kojih kandida može da se ubrzano razmnožava.

 

Lečenje - Lečenje kandide zahteva, pre svega, promenu režima ishrane. prelazak na ishranu bez šećera i bez rafiniranih ugljenih hidrata. Pored toga, u nekim slučajevima moraju da se uključe antimikotici (lekovi protiv gljivica), kao što su diflukan ili nistatin.

 

Dodaci ishrani za lečenje kandide

 

Probiotici - koriste se za ponovno uvođenje ‘dobrih’ bakterija i uspostavljanje ravnoteže u crevima. To su živi mikroorganizmi (određene bakterije i gljivice) koji su značajni za naše zdravlje. Primer je bakterija Lactobacillus acidophilus, koja je prirodno prisutna u telu. Najčešće se nalazi u ustima, crevu, ženskom reproduktivnom sistemu. Probiotski jogurt i druga fermentisana hrana mogu pomoći da se održi nivo Lactobacillus acidophilus-a u probavnom sistemu.

Prebiotici - su vrsta nesvarljivih vlakana, koja pomažu rast dobrih bakterija. Smatra se da utiču na smanjenje zapaljenja u telu i da pozitivno deluju na imunitet. Banane su dobar izvor vlakana (pektina) koji igraju ulogu prebiotika, podržavajući rast korisnih bakterija.

 

Namirnice u borbi protiv kandide - Izbalansirana ishrana koju treba svakodnevno primenjivati ubrzaće tretiranje kandidijaze i ojačati imunitet

Predlog namirnica:

- Povrće koje ne sadrži skrob odlično je u borbi protiv kandide, jer je tako lišava šećera kojim se ona hrani (karfiol, brokoli, celer, krastavac, boranija, tikvice, paradajz, kupus, beli i crni luk, blitva, spanać, praziluk, rukola).

- Voće koje sadrži što manji procenat fruktoze, pre svega, citrusno voće (limun, grejpfrut).

- Od mesa trebalo bi koristi ribu (losos) i belo meso (piletinu, ćuretinu).

- Od mlečnih proizvoda - probiotski jogurt, tvrdi sirevi.

- Orašasti plodovi - orah, lešnici, bademi, semenke bundeve.

- Žitarice: proso, heljda, raž, ovas, ječam.

- Kurkuma - delotvorna je u borbi protiv kandide, sprečava njen dalji rast.

- Đumbir - pokazao se odličan za lečenje kandide, jer ima jaka antimikotična svojstva. 

- Origano - ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva, uništava širok spektar bakterija i gljivica.

- Biljno ulje - kokosovo ulje - visok sadržaj laurinske kiseline je značajno u borbi protiv infekcije kandidom.

- Biljni čajevi - pre svega kombuha čaj koji je bogat polifenolima, enzimima, organskim kiselinama i probiotskim kulturama koje se uspešno bore protiv kandide.

Sama dijeta počinje ‘čišćenjem’ koje traje do nedelju dana, kako bi se telo pripremilo za efikasan način ishrane.

 

Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu