You are here

Pirinčana voda i telo će vam biti zahvalno

Pirinčana voda je, kako samo ime i govori, voda od pirinča. Mali broj ljudi na zapadu nema praksu korišćenja ove vode. Istočnjaci su od davnina poznati po redovnoj konzumaciji pirinča. Jedan od „derivata“ ove namirnice je pirinčana voda, koja ima dosta zdravstveno korisnih momenata na naše telo.

Priprema pirinčane vode:

Priprema ove vode je veoma jednostavna. Sve što treba da učinite je da skuvate tri kašike pirinča u dve šolje vode. Ostavite vodu da vri 20 do 30 minuta i nemojte dodavati so ili ulje. Kada voda postane mlečno bela, procedite je, ostavite da se ohladi i popijte je.

Blagodeti koje nam nudi pirinčana voda su:

Opušta um i telo: Među brojnim zdravstvenim koristima pirinčane vode, jedno je i opuštanje uma i tela. Sve što treba da uradite je da dodate malo ove vode u vašu kupku i ostanete u toj vodi nekoliko minuta. Ova terapija je veoma relaksirajuća i uspešno opušta vaš um i telo.

Izvor energije: Pirinač je bogat ugljenim hidratima, a ugljeni hidrati su glavni izvor energije. Pijenje pirinčane vode deluje kao odličan izvor energije. Najbolja stvar u ovom delu je što telo veoma lako apsorbuje svu energiju iz ovog pića. Ako započnete dan sa čašom pirinčane vode, imaćete dovoljno energije za ostatak dana.

Prirodni lek protiv dijareje: Pirinčana voda je jedan od najboljih lekova protiv dijareje, kako za decu tako i za odrasle. Kada su u pitanju deca, studije pokazuju da je pirinčana voda vrlo efikasan lek protiv dijareje jer smanjuje volumen i učestalost stolice. Takođe, ovaj napitak je vrlo uspešan u regulisanju telesne temperature. Ovo je vrlo korisna informacija ako je vanjska temperatura veoma visoka, naročito u letnjim danima, pirinčana voda vam može pomoći i u ovom segmentu.

- Pomoć probavnom sistemu: Pijenje pirinčane vode je takođe dobro za pokretanje probavnog sistema. Hranljivi sastojci ove vode pomažu u ublažavanju opstipacije. Pored toga, treba da konzumirate hranu bogatu vlaknima. Ovo dvoje, zajedno će održati vaš probavni sistem u dobrom stanju.

- Za zdravu kosu: Pored svega navedenog, pirinčana voda ima brojne pogodnosti za vašu kosu. Godinama se koristi kao šampon i regenerator. Razlika je samo u jednoj stvari, pirinčana voda ne sadrži hemikalije. Sadrži inozitol koji poboljšava elastičnost kose i sprečava oštećenja, a takođe pomaže jačanju kose iz korena.

Zaključak je veoma jednostavan i logičan, treba konzumirati pirinčanu vodu i olakšati život svom telu i umu. Ako do sada niste probali ovaj napitak, ovo je pravi momenat da poboljšate vaše zdravlje sa pirinčanom vodom.

 

Foto: PixinioPixinio,

Galerija: