Otkada je otkriven tzv. francuski paradoks (ljudi sa juga Francuske imaju manju stopu smrtnosti usled srčanih oboljenja iako se hrane hranom bogatom zasićenim masnoćama), naučnici se trude da ustanove zašto se crveno vino ponaša “zaštitnički” prema kardiovaskularnom sistemu. Istraživanja ukazuju na to da pored činjenice da je crveno vino antioksidant ono, takođe, i preko drugog mehanizma utiče na zdravlje čoveka. Ustanovljeno je da ukoliko se dnevno popije oko 400ml za muškarce i 200ml za žene crvenog vina dolazi do povećanja nivoa dobrog (HDL) i snižavanja nivoa lošeg (LDL) holesterola. Razlog ovome je činjenica da ono sadrži polifenole. Polifenoli su deo veće porodice poznate kao fitohemikalije. Fitohemikalije se nalaze u mnogim vrstama voća, zapravo je indentifikovano preko 900 različitih vrsta. One u biljkam igraju ulogu zaštitnika od bolesti, ali je ustanovljeno da su i čoveku vrlo korisne. Polifenoli imaju sposobnost da zaštite naše arterije. To čine preko sledećih mehanizama:
Snižavaju LDL holesterol u krvi. Istraživanje je sprovedeno da se ustanovi uticaj Sicilijanskog crvenog vina na faktore rizika kojim je izložen kardiovaskularni sistem. Nakon 4 nedelje uzimanja crvenog vina uočeno je da se nivo LDL-a i oksidisanog LDL-a značajno smanjio, dok se nivo HDL-a i ukupan antioksidantni kapacitet u krvi, povećao.
Recikliraju vitamin E u antioksidant (prva linija odbrane protiv LDL oksidacije). Jednom kada se iscrpi zaliha E vitamina telo je nezaštićeno od LDL-a dok se on ponovo ne reaktivira iz agenasa kao što su polifenoli.
Povećava nivoe azotnog oksida, materije koja uzrokuje vensku i arterijsku relaksaciju.
Sprečava začepljenje arterija.
Polifenoli se nalaze u grožđu, većinom u njegovoj kožici. Takođe je dobra preporuka konzumirati i sveže crveno grožđe i sok od crvenog grožđa, koje je takođe napravljeno od celog zrna (uključujući i kožicu) i na taj način sačuvalo pozitivne efekte koje ima i crveno vino. Istraživanja su ustanovila da je ipak od svih oblika i načina uznos polifenola (preko vina, soka, ili svežeg grožđa), sveže crveno grožđe najefikasnije u snižavanju nivoa oksidisanog holesterola, sprečavanju začepljenja arterija i povećanju produkcije azotnog oksida.



