You are here

Aronija - antioksidant bomba

 

Fantastične zdravstvene dobrobiti malenog super-voća!

O ovoj voćkici se sve više priča. Pa, hajde da saznamo šta se to krije u njoj!

Aronija-bobice su dokazano jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanata. Jednostavno rečeno, antioksidantni su hemijska jedinjenja ili supstance kao npr Vitamin E i C, koji se nalaze u hrani, i koji služe kao protektori od oštećenja ćelija u procesu oksidacije. Slobodni radikali koji svakodnevno nastaju u našem organizmu usled stresa, načina života, povećanog fizičkog napora predstavljaju pretnju našem organizmu te je iz tog razloga unos antioksidanata, kako putem ishrane, tako i dodatno putem suplementacije jako važan za svakoga od nas.

Evo po čemu se ovo supervoće ističe:

  • Aronija ima viši nivo antioksidanata u odnosu na drugo bobičasto voće (možete pogledati ORAC tabelu vezano za sadržaj antioksidanata). Ne samo da imaju nizak sadržaj šećera, već sadrže i nutrijente koji su dobri za zdravlje, kao što su kvercetin, minerali, vitamini.

  • Aronija sadrži najviši nivo antocijanina (pigment u bobičastom voću koji im daje tamno ljubičastu - crnu boju) i proantocianidina (super biljni antioksidant) u poređenju sa ostalim dobro poznatim „super-voćem“.

Nauka je pokazala da hrana visoka u antocijaninima dokazano štiti ćelije od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Ova visoka koncentracija može da dovede do poboljšanja zdravlja:

  • smanjenje upala

  • snižavanje nivoa glukoze

Proantocianidini takođe imaju brojne zdravstvene dobrobiti. Nauka je pokazala da ishrana bogata ovim važnim sastojkom može pomoći u:

  • poboljšanju cirkulacije jačanjem zidova kapilara

  • sprečavanju enzima koji razaraju kolagen

  • redukovanju alergija

U dodatku, kako se navodi, moćne komponente u aroniji takođe imaju i sledeće efekte:

  • sprečavaju abnormalni ćelijski rast

  • imaju anti-mutagene efekte na ćelije

  • poboljšavaju funkciju krvotoka, respiratornog i digestivnog sistema

  • učestvuju u prevenciji oštećenja želuca

  • štite ćelije srca (od oštećenja membrana ćelija)

  • štite jetru

  • poboljšavaju ukupno zdravlje
     

Od plodova aronije pravi se sok, marmelada, jedu se sušene ili sveže, mogu se i zamrznuti. Najčešće se uzima kao napitak ili dodatak zdravim jelima.

Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite bobice aronije, evo ideje za recept koji možete napraviti, ukusno a zdravo!

 

Palačinke sa aronijom

Vreme pripreme: 10 minuta

Serviranja: 4-6

Sastojci:

3 jaja

1/3 šolje mleka

1/3 šolje ovsene kaše

1/4 heljdinog brašna ili nekog drugog brašna

1/3 šolje smrznutih aronija bobica

2 supene kašike javorovog sirupa

1/2 kafene kašičice cimeta

1 supena kašika kokosovog ulja

Izmutite jaja dok se ne sjedine belanca i žumanca. Dodajte ostale sastojke. Mere mogu biti prilagođene vašem ukusu, dodajte više mleka po potrebi, ako želite mekše i tanje testo. Zagrejte kokosovo ulje na tiganju - srednja temperatura. Stavite meru na tiganj i pecite obostrano dok palačinka ne dobije svetlo braon boju. Servirajte sa aronija bobicama ili želeom od aronije, ili sa javorovim sirupom.

Da li ste probali aroniju?

 

Monika_profile_pic_copy