Fantastične zdravstvene dobrobiti malenog super-voća!
O ovoj voćkici se sve više priča. Pa, hajde da saznamo šta se to krije u njoj!
Aronija-bobice su dokazano jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanata. Jednostavno rečeno, antioksidantni su hemijska jedinjenja ili supstance kao npr Vitamin E i C, koji se nalaze u hrani, i koji služe kao protektori od oštećenja ćelija u procesu oksidacije. Slobodni radikali koji svakodnevno nastaju u našem organizmu usled stresa, načina života, povećanog fizičkog napora predstavljaju pretnju našem organizmu te je iz tog razloga unos antioksidanata, kako putem ishrane, tako i dodatno putem suplementacije jako važan za svakoga od nas.
Evo po čemu se ovo supervoće ističe:
-
Aronija ima viši nivo antioksidanata u odnosu na drugo bobičasto voće (možete pogledati ORAC tabelu vezano za sadržaj antioksidanata). Ne samo da imaju nizak sadržaj šećera, već sadrže i nutrijente koji su dobri za zdravlje, kao što su kvercetin, minerali, vitamini.
-
Aronija sadrži najviši nivo antocijanina (pigment u bobičastom voću koji im daje tamno ljubičastu - crnu boju) i proantocianidina (super biljni antioksidant) u poređenju sa ostalim dobro poznatim „super-voćem“.
Nauka je pokazala da hrana visoka u antocijaninima dokazano štiti ćelije od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Ova visoka koncentracija može da dovede do poboljšanja zdravlja:
-
smanjenje upala
-
snižavanje nivoa glukoze
Proantocianidini takođe imaju brojne zdravstvene dobrobiti. Nauka je pokazala da ishrana bogata ovim važnim sastojkom može pomoći u:
-
poboljšanju cirkulacije jačanjem zidova kapilara
-
sprečavanju enzima koji razaraju kolagen
-
redukovanju alergija
U dodatku, kako se navodi, moćne komponente u aroniji takođe imaju i sledeće efekte:
-
sprečavaju abnormalni ćelijski rast
-
imaju anti-mutagene efekte na ćelije
-
poboljšavaju funkciju krvotoka, respiratornog i digestivnog sistema
-
učestvuju u prevenciji oštećenja želuca
-
štite ćelije srca (od oštećenja membrana ćelija)
-
štite jetru
-
poboljšavaju ukupno zdravlje
Od plodova aronije pravi se sok, marmelada, jedu se sušene ili sveže, mogu se i zamrznuti. Najčešće se uzima kao napitak ili dodatak zdravim jelima.
Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite bobice aronije, evo ideje za recept koji možete napraviti, ukusno a zdravo!
Palačinke sa aronijom
Vreme pripreme: 10 minuta
Serviranja: 4-6
Sastojci:
3 jaja
1/3 šolje mleka
1/3 šolje ovsene kaše
1/4 heljdinog brašna ili nekog drugog brašna
1/3 šolje smrznutih aronija bobica
2 supene kašike javorovog sirupa
1/2 kafene kašičice cimeta
1 supena kašika kokosovog ulja
Izmutite jaja dok se ne sjedine belanca i žumanca. Dodajte ostale sastojke. Mere mogu biti prilagođene vašem ukusu, dodajte više mleka po potrebi, ako želite mekše i tanje testo. Zagrejte kokosovo ulje na tiganju - srednja temperatura. Stavite meru na tiganj i pecite obostrano dok palačinka ne dobije svetlo braon boju. Servirajte sa aronija bobicama ili želeom od aronije, ili sa javorovim sirupom.
Da li ste probali aroniju?